Úvodní etapu v Polsku ovládl Mikkelsen, v čele světové rallye je po pěti letech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Úvodní etapu v Polsku ovládl Mikkelsen, v čele světové rallye je po pěti letech

Andreas Mikkelsen je v čele světové rallye poprvé od roku 2019.
Andreas Mikkelsen je v čele světové rallye poprvé od roku 2019.wrc.com
Polskou rallye vede po první etapě Nor Andreas Mikkelsen (35) z týmu Hyundai, jenž se v čele světové rallye objevil poprvé od roku 2019. Druhý je o pouhé 1,8 sekundy úřadující dvojnásobný šampion Kalle Rovanperä s Toyotou.

Na mimořádně rychlých šotolinových tratích v severním Polsku dělí prvních pět jezdců necelých osm sekund, dvě z pátečních sedmi rychlostních zkoušek musely být kvůli neukázněným divákům zrušeny. Martin Prokop je dvaadvacátý, Jan Černý šestatřicátý.

"Jsem se svým dnem spokojený. Odpoledne jsem byl možná moc opatrný, takže to zkusíme pro zítřek upravit," uvedl Mikkelsen, jenž vedl světovou rallye naposledy před pěti lety v Turecku.

Je tak nejlepším pilotem týmu Hyundai, jehož o titul bojujícím lídrům se u Mazurských jezer příliš nedaří. Lídr šampionátu a vítěz z roku 2017, kdy se v Polsku jelo o světové body naposledy, Thierry Neuville z Belgie je sedmý a Estonec Ott Tänak musel dokonce s poničeným předkem vozu odstoupit.

Navzdory krátkému času na přípravu se drží mezi nejlepšími Fin Rovanperä, jenž na poslední chvíli nahradil Francouze Sébastiena Ogiera, který měl v úterý v Polsku dopravní nehodu. "Je to docela legrace, protože včera jsem se díval na notebooku na seznamovací videa s tratí a usnul jsem u toho. Myslím, že vzhledem k situaci jsme odvedli dobrou práci," řekl Fin, jenž letos neabsolvuje všechny soutěže. Jeho britský týmový kolega z Toyoty Elfyn Evans je s odstupem dvou desetin sekundy těsně třetí.

Senzační páté místo drží při svém debutu ve WRC Lotyš Martinš Sesks s Fordem Puma, jenž byl v polovině dne dokonce druhý. Na lídra Mikkelsena ztrácí 7,7 sekundy. Osmdesátý ročník Polské rallye končí tradičně v neděli.

Polská rallye