Velká cena Španělska odstartuje sérii evropských závodů F1, Verstappen cílí na hattrick

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Velká cena Španělska odstartuje sérii evropských závodů F1, Verstappen cílí na hattrick

Max Verstappen může v Barceloně vyhrát potřetí v řadě a celkově počtvrté.
Max Verstappen může v Barceloně vyhrát potřetí v řadě a celkově počtvrté.Profimedia
S příjemnými vzpomínkami a výrazným náskokem 56 bodů v čele mistrovství světa vstoupí nizozemský jezdec Max Verstappen (26) do víkendové Velké ceny Španělska formule 1. Obhájce titulu může v Barceloně dosáhnout na třetí vítězství za sebou a čtvrté v kariéře. O druhé místo v průběžném pořadí se střetnou Charles Leclerc (26) z Ferrari a Lando Norris (24) z McLarenu, které dělí sedm bodů.

Verstappen si upevnil vedení v šampionátu před dvěma týdny díky triumfu v Kanadě. Barcelona patří k jeho oblíbeným destinacím, v roce 2016 zde vyhrál poprvé v 18 letech a 228 dnech jako nejmladší jezdec v historii. V neděli může v katalánské metropoli udělat další krok za čtvrtým titulem za sebou.

"Je tu dobrý mix rychlých i pomalých zatáček. V minulosti se nám tady dařilo, takže věříme, že i během tohoto víkendu dostaneme z vozu maximum," řekl Verstappen, který bude usilovat o sedmé letošní vítězství a 61. v kariéře. "Naším cílem je navázat výkon z Kanady. Snad bude i dobré počasí," podotkl rodák z Hasseltu.

Uspět chce i jeho týmový kolega Sergio Pérez. Mexický jezdec, jenž na začátku června podepsal s Red Bullem smlouvu na další dva roky, se v posledních dvou závodech nedostal ani z úvodní části kvalifikace, Velkou cenu nedokončil a klesl v pořadí MS na páté místo. Jeho body potřebuje i Red Bull, který hájí v čele Poháru konstruktérů náskok 49 bodů před Ferrari. "Občas musíte některé věci trochu přenastavit a to jsme teď i udělali," uvedl Pérez.

Ferrari má také co napravovat. V Kanadě oba jeho jezdci LeclercCarlos Sainz závod nedokončili. Sainze čeká stejně jako Fernanda Alonsa z Aston Martinu domácí podnik. "Ve Velké ceně Španělska bychom měli být opět konkurenceschopní a předvést výkon jako po celou dobu před Kanadou," řekl šéf Ferrari Frédéric Vasseur.

O druhé místo v pořadí šampionátu bude bojovat Norris z McLarenu, jenž byl v posledních pěti závodech čtyřikrát na stupních vítězů. Naposledy dojel v Kanadě druhý. "Na téhle trati je spousta výzev. Věřím, že jsme ale v dobré pozici, abychom dostali z našeho vozu to nejlepší," podotkl Norris.

Velkou cenou Španělska odstartuje série tří evropských podniků ve třech týdnech. Po Barceloně se pojede příští týden v Rakousku a poté bude následovat VC Británie. Program v Barceloně začne v pátek dvěma tréninky, do prvního nastoupí v týmu Haas Oliver Bearman místo Nica Hülkenberga. Po sobotním třetím tréninku se pojede od 16:00 kvalifikace, hlavní závod odstartuje v neděli o hodinu dříve.

Velká cena Španělska