Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Přesuny v F1. Konstruktér Newey by měl po odchodu z Red Bullu zamířit do Aston Martinu

Konstruktér Adrian Newey bude od nové sezony pracovat pro Aston Martin.
Konstruktér Adrian Newey bude od nové sezony pracovat pro Aston Martin.Profimedia
Renomovaný konstruktér Adrian Newey, který po 18 letech skončí v týmu formule 1 Red Bull, bude od nové sezony pracovat pro Aston Martin. S odvoláním na své zdroje to uvedla BBC, podle které se anglický inženýr dohodl s britskou stájí na pětileté smlouvě, jež mu vynese 30 milionů liber ročně (890 milionů korun).

Oficiálně má vedení Aston Martinu oznámit Neweyho příchod na úterní tiskové konferenci v Silverstonu, nyní se zástupci týmu nechtěli vyjádřit.

Newey bude dalším velkým jménem v Aston Martinu po španělském jezdci Fernandu Alonsovi. Dvojnásobný mistr světa z let 2005 a 2006 působí ve stáji druhým rokem.

V Red Bullu je Newey od roku 2006 a týmu pomohl k šesti titulům v Poháru konstruktérů a sedmi triumfům mezi jezdci. Smlouvu měl až do konce roku 2025, ale v dubnu stáj oznámila, že po sezoně špičkový konstruktér odejde.

V minulosti Newey pracoval také pro Williams a McLaren, společně s Red Bullem slavil dohromady 25 jezdeckých a týmových titulů. Mistry světa se v jím navržených vozech stali Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill, Jacques Villeneuve (všichni Williams) a dvakrát Mika Häkkinen (McLaren).

V barvách Red Bullu čtyřikrát triumfoval Sebastian Vettel a v posledních třech letech Max Verstappen.

Pořadí šampionátu F1