Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Moc to pro mě znamená, neskrýval radost i slzy dojatý Hamilton. Na vítězství čekal 945 dní

Lewis Hamilton s britskou vlajkou.
Lewis Hamilton s britskou vlajkou.Reuters
Vítězství po 945 dnech a rekordní deváté prvenství na domácí Velké ceně. Sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton (39) ukončil dlouhé sucho a ovládl závod formule 1 v Silverstonu. "Moc to pro mě znamená," uvedl zkušený Brit, který se před nedělí naposledy radoval 5. prosince 2021 v Saúdské Arábii.

O 1,4 sekundy za jezdcem Mercedesu skončil trojnásobný mistr světa Max Verstappen z Red Bullu, který tak navýšil své celkové vedení. Třetí byl Lando Norris z McLarenu. Hamiltonův kolega George Russell, který si v kvalifikaci vyjel pole position, musel odstoupit s podezřením na problém s vodním systémem.

"Lewisi, jsi borec. Ty jsi ten pravý. Kámo, na tohle jsem čekal," křičel do týmové vysílačky Hamiltonův závodní inženýr Peter Bonnington, který se k jezdci připojil na stupních vítězů.

"Moc vám děkuju, kluci," vzlykl Hamilton a dusil proud slz uvnitř helmy. "Moc to pro mě znamená. Velký dík patří všem fanouškům tady," dodal Brit směrem k domácímu publiku.

Hamilton v neděli dosáhl na 104. vítězství v kariéře a stanovil novou řadu rekordů – v neposlední řadě se stal prvním jezdcem F1, který vyhrál závod v 16 různých sezonách, a prvním, který vyhrál devětkrát na stejném okruhu.

Lewis Hamilton s trofejí.
Lewis Hamilton s trofejí.Profimedia

Brit je také prvním jezdcem, který vyhrál závod po dosažení vzácného milníku 300 startů. Nedělní Velká cena byla 344. v Hamiltonově kariéře v F1, kterou zahájil v roce 2007 u McLarenu.

"Ještě pořád brečím," řekl Hamilton s britskou vlajkou zavěšenou kolem ramen šampionovi z roku 2009 a svému krajanovi Jensonu Buttonovi, který po závodě dělal rozhovory pro veřejnost.

"Tohle je můj poslední závod v Silverstonu za tento tým. Chtěl jsem to pro ně moc vyhrát, protože je mám rád a moc si jich vážím – veškeré té tvrdé práce, kterou za ty roky odvedli," dodal jezdec, jenž se po sezoně přesune k Ferrari.

F1: Velká cena Velké Británie