Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Leclerc si dojel pro netradiční pole position, druhý v Ázerbájdžánu vyjede Verstappen

Aktualizováno
Charles Leclerc si vyjel pole position.
Charles Leclerc si vyjel pole position.Reuters
Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Ázerbájdžánu vozů formule 1 vyhrál Charles Leclerc (25) z Ferrari. Monacký jezdec porazil na městské trati v Baku o 188 tisícin sekundy úřadujícího mistra světa a lídra průběžného pořadí Maxe Verstappena (25) z Red Bullu. Třetí skončil Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez (33).

Pětadvacetiletý Leclerc získal devatenáctou pole position v kariéře a první v sezoně. V Ázerbájdžánu slavil první místo v kvalifikaci potřetí za sebou a vylepšil druhé místo z tréninku. Naposledy vyhrál kvalifikaci vloni v říjnu v Singapuru.

Rodák z Monte Carla zajel nejrychlejší čas 1:40,203 v samotném závěru, do té doby měl s Verstappenem zcela shodný čas. V nedělním závodě může vylepšit až desáté místo v pořadí mistrovství světa.

Lídr šampionátu Verstappen, který vede o 15 bodů před Pérezem, nenavázal na pole position z posledního závodu v Austrálii ani na triumf z tréninku.

První část kvalifikace byla dvakrát přerušená po nehodách Nycka de Vriese z AlphaTauri a Pierra Gaslyho z Alpine. Do závěrečných jízd se neprobojoval George Russell z Mercedesu, který skončil jedenáctý.

Pozměněný program Velké ceny Ázerbájdžánu pokračuje v sobotu kvalifikací na sprint od 10:30 SEČ. Speciálně bodovaný sprint, který se pojede jako samostatná disciplína a neovlivní nově pořadí na startu hlavního závodu, se uskuteční o pět hodin později.

Nedělní závod odstartuje ve 13:00.

Jediný trénink vyhrál Verstappen

Verstappen, který vyhrál dva z dosavadních tří letošních podniků a vede o 15 bodů před Pérezem, zajel čas 1:42,315 až v závěru tréninku. Úřadující vicemistr Leclerc naopak po nepovedeném úvodu sezony naznačil možné zlepšení týmu Ferrari. Mimo první desítku skončili piloti Mercedesu Lewis Hamilton (11.) a George Russell (17.). Oba ale nasadili stejně jako osmý Fernando Alonso z Aston Martinu střední směs pneumatik.

Velká cena Ázerbájdžánu se jede v novém formátu dvou kvalifikací. Po dnešní první, která určí pořadí pro nedělní závod, se uskuteční druhá v sobotu a bude se vztahovat ke speciálně bodovanému sprintu. Ten se pojede ve stejný den jako samostatná disciplína a jeho výsledek tentokrát neovlivní pořadí v nedělním hlavním závodě.

Výsledky tréninku na VC Ázerbájdžánu