Kontroverzní funkcionář Briatore se vrací do formule 1, bude pomáhat týmu Alpine

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kontroverzní funkcionář Briatore se vrací do formule 1, bude pomáhat týmu Alpine

Briatore bude pracovat ve stáji Alpine.
Briatore bude pracovat ve stáji Alpine.AFP
Kontroverzní funkcionář Flavio Briatore (74) se vrací do formule 1. Bývalý šéf týmů Benetton a Renault, který se významně podílel v roce 2008 na fingované nehodě Brazilce Nelsona Piqueta ve Velké ceně Singapuru, se stal výkonným poradcem ředitele skupiny Renault Lucy de Mea. Tým Alpine-Renault o tom informoval na svém webu.

Čtyřiasedmdesátiletý Ital dostal v roce 2009 při vyšetřování aféry zvané jako "Crashgate" doživotní zákaz činnosti. Později mu byl trest zmírněn do roku 2013. Přestože se od té doby Briatore objevoval v zázemí F1 jen sporadicky, nyní se poprvé od vypuknutí skandálu vrátil do oficiální funkce.

"Briatore se zaměří hlavně na nejdůležitější oblasti, včetně vyhledávání nových talentů a poskytování informací o trhu s jezdci. Stejně tak bude vyhodnocovat stávající fungování týmu a věnovat se poradenství v některých strategických otázkách," uvedli představitelé Alpine v prohlášení.

Tým zatím neprožívá úspěšnou sezonu. Letos získal jen pět bodů a patří mu v Poháru konstruktérů osmé místo. Po sezoně ze stáje odejde francouzský jezdec Esteban Ocon.

Briatore předtím vedl Renault k jejich nejúspěšnější éře ve formuli 1 s mistrem světa Fernandem Alonsem v letech 2005 a 2006. Vedl také Benetton, když Michael Schumacher získal své první tituly v letech 1994 a 1995.