Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dozvuky F1 v Nizozemsku: Simply lovely. Norris si u Verstappena doma půjčil i jeho hlášku

Lando Norris na stupních vítězů po vítězství ve Velké ceně Nizozemska.
Lando Norris na stupních vítězů po vítězství ve Velké ceně Nizozemska.Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Pilot McLarenu Lando Norris (24) v neděli na Velké ceně Nizozemska předvedl téměř dokonalý výkon a ukončil dosavadní neporazitelnost Maxe Verstappena (26) na domácí trati. Livesport Zprávy a AFP přináší pět klíčových postřehů z přímořského okruhu v Zandvoortu.

Létající McLaren

Celkem dlouhou dobu se McLaren pokoušel dohánět konkurenty z Red Bullu, nyní ale může hrdě prohlásit, že má nejlepší auto v paddocku formule 1. Nedávné modernizace vozu se vyplatily. Vůz Landa Norrise jezdí báječně a radost neskrývá ani samotný pilot. "Na 100 procent jsme nejrychlejší, je to prostě nádhera," řekl Brit, když překročil cílovou čáru a drze zkopíroval frázi "simply lovely," kterou mnohokrát použil Verstappen.

Jedinou slabší chvilkou McLarenu byl start. Norris i jeho týmový kolega Oscar Piastri proklouzli a Brit pak těžce bojoval o vyjetou pole position. Nakonec ale uspěl. Rozdíl mezi tímto závodem a těmi předchozími byl v tom, že tentokrát dokázal proměnit první pozici na startu v celkový triumf a také měl ve srovnání s Red Bullem mnohem konzistentnější tempo.

Max je k poražení

Nejen, že Verstappen v Zandvoortu padl vůbec poprvé od doby, kdy byl tento okruh v roce 2021 znovu uveden do seriálu F1. Tentokrát se mu ale ani nepodařilo získat onu zmiňovanou pole position. Pro Verstappena to nebyl šťastný návrat domů, přestože jeho "oranžová armáda" fanoušků hltala každý jeho pohyb a v průběhu závodu ho hlasitě podporovala.

Už to, že roztočil své auto v prvním tréninku na mokru bylo špatným znamením. Max si celý víkend stěžoval na svůj vůz a v den závodu ztratil na Norrise více než 22 sekund. "Byl to jen špatný víkend," řekl nakonec s vědomím, že si na prvním místě celkové klasifikace stále drží 70bodový náskok v šampionátu jezdců.

Hororová show Williamsu

Pokud měl Red Bull špatný víkend, ještě větší horor zažil Williams. V posledním pátečním tréninku dostal jeho jezdec Logan Sargeant smyk na mokré trávě a tvrdě vlétl do plotu. Auto okamžitě začalo hořet, Sargeant sice vyvázl nezraněn, ale jeho vozidlo bylo téměř zničeno.

O několik hodin později přišla zpráva, že druhý jezdec stáje Alex Albon byl penalizován za porušení technických pravidel a bude startovat z konce startovního roštu. "Je to jen o nás," hlesl šéf týmu James Vowles, když jeho jezdci nakonec skončili na 14. a 16. místě se ztrátou jednoho kola na vítěze.

Překvapení jménem Ferrari 

Scuderia vstupovala do Velké ceny Nizozemska s nízkými očekáváními, což potvrdila kvalifikace, kde její jezdci obsadili až šesté a desáté místo. Jenže v den závodu vydoloval Charles Leclerc ze svého vozu takovou rychlost, že nakonec vybojoval s Oscarem Piastrim z McLarenu úspěšnou bitvu o poslední místo na stupních vítězů. 

Jeho týmový kolega Carlos Sainz se probojoval z desátého na páté místo, což týmu Ferrari dodává sebevědomí před příštím víkendem. Pojede se totiž v Monze, která je považována za domácí prostředí italské stáje.

Ani sám Leclerc nebyl schopen vysvětlit, jak svůj vůz dostal z devíti desetin sekundy ztráty v kvalifikaci mezi nejlepšími vozy startovního roštu. "Myslím, že stejně jako analyzujeme každou špatnou věc, kterou během sezony uděláme, tak také musíme pochopit, že někdy uděláme něco dobrého," usmál se.

Mokrý a divoký Zandvoort

Ti, kteří nepodcenili nizozemské přímořské počasí, mohli být z návštěvy Zandvoortu šokováni. Tři dny, které předcházely nedělnímu závodu, provázelo střídání přívalového deště a jasného slunečného počasí. 

Všichni jezdci si v sobotní kvalifikaci stěžovali na poryvy větru a šéf Williamsu Vowles dokonce poznamenal, že počasí bylo vhodnější pro kitesurfing než pro formuli 1. To ale neodradilo 305 tisíc fanoušků, kteří k trati během víkendu dorazili.