Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Středoevropská rallye se vrací, znovu startuje v Praze. Neuville může slavit titul

Neuville má náskok 29 bodů.
Neuville má náskok 29 bodů.GUILLERMO SALGADO / AFP
Ve čtvrtek odstartuje v Praze podruhé Středoevropská rallye, předposlední závod mistrovství světa. Stejně jako před rokem může být po jejím skončení korunován nový šampion, kterým se může stát Belgičan Thierry Neuville (36). Jezdec továrního týmu Hyundai má v čele seriálu náskok 29 bodů na druhého Otta Tänaka (37) z Estonska. Soutěž skončí v neděli v Pasově.

"Hlavním cílem je uspět v šampionátu, takže potřebujeme získat maximální možný počet bodů. Samozřejmě, že bychom chtěli mít titul v kapce, ale musíme se soustředit hlavně na konzistentní výkon," řekl Neuville, jenž středoevropskou soutěž při loňské premiéře ovládl. "Dosáhli jsme tu skvělého vítězství. Víme, že na asfaltu jsme silní a vyhrát zde bylo super. I přes těžké podmínky jsme podali dobrý výkon," uvedl šestatřicetiletý jezdec.

Neuville neponechal nic náhodě a s týmem v Česku minulý týden testoval. "Ráno bylo mokro, odpoledne slunce a sucho. Je fajn vyzkoušet si různé podmínky, které nás mohou potkat i v rallye," pochvaloval si Belgičan, který usiluje o největší úspěch kariéry. V MS skončil již pětkrát celkově druhý.

Hlavním Neuvillovým soupeřem je momentálně jeho týmový kolega Tänak, který byl loni na Středoevropské rallye ještě v barvách Fordu třetí. Mistr světa z roku 2019 poukázal i na týmovou soutěž, které Hyundai také vévodí. "Pohár konstruktérů se vyvíjí zajímavě. Do rallye jdeme s cílem získat maximum bodů a vyvinout tlak na soupeře," řekl Tänak.

Toyota chce uspět v hodnocení automobilek

Uspět v hodnocení automobilek je podle všeho cílem Toyoty, jejíž sestavu povede osminásobný světový šampion Sébastien Ogier. Legendární Francouz je mezi jezdci třetí se ztrátou 41 bodů na Neuvillea. "Naším cílem je rozhodně zkusit rallye vyhrát. Získat body, abychom na konci sezony slavili titul v Poháru konstruktérů. Naše strategie tudíž bude maximálně agresivní," řekl Ogier, který v Česku testoval na začátku října.

Čtyřicetiletá hvězda světové rallye plánovala letos stejně jako v předešlých dvou letech startovat jen ve vybraných soutěžích MS. Po výhrách v Chorvatsku, Portugalsku a Finsku se ale Ogier dostal do boje o titul a s týmem se dohodl, že sezonu dokončí. Předchozí dvě soutěže v Řecku a Chile mu ale nevyšly a šance na devátý titul klesly spíše do teoretické roviny.

Středoevropská rallye je součástí MS podruhé. Stejně jako před rokem začne u Pražského hradu, ve čtvrtek se poté uskuteční divácká rychlostní zkouška na dostihovém závodišti v Chuchli a měřený test v okolí Klatov. Dalších šest erzet se na českém území pojede v pátek. V sobotu a v neděli se rallye přesune do Rakouska a Německa.

"Rychlostní zkoušky jsme vybrali na základě zkušeností z minulého roku. Snažili jsme se, aby byly atraktivní a zároveň aby na nich bylo více diváckých míst a byl k dispozici například i dostatek parkovišť," uvedl jednatel soutěže Tomáš Kunc.

Na startu bude i pět českých jezdců – do kategorie WRC2 se zapojí Filip Mareš, Věroslav Cvrček a Petr Nešetřil, o body do WRC3 budou bojovat Jan Černý a Filip Kohn.

Průběžné pořadí MS