Titulová šance na odvetu pro českého samuraje. Procházka vyzve šampiona Pereiru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Titulová šance na odvetu pro českého samuraje. Procházka vyzve šampiona Pereiru

Jiří Procházka si může v neděli vzít zpátky titul.
Jiří Procházka si může v neděli vzít zpátky titul.Profimedia
Hvězdný český bojovník Jiří Procházka (31) bude mít na turnaji UFC 303 plné ruce a nohy práce. Ostře sledovaný titulový zápas se šampionem polotěžké váhy Alexem Pereirou (36) pro něj bude šancí na odvetu za listopadovou porážku s brazilským soupeřem. Program hlavní karty začíná v neděli nad ránem našeho času.

Procházka na sebe upozornil 12. června 2022, kdy v titulovém zápase porazil šampiona polotěžké váhy Glovera Teixeiru a stal se prvním českým držitelem pásu v UFC. Duel vyhrál uškrcením soupeře v pátém kole. Získal také ocenění za Zápas večera a finanční prémii na základě hlasování fanoušků o nejoblíbenějšího bojovníka karty, v němž se umístil na druhém místě za Valentinou Ševčenkovou.

Následující období už tak slavné nebylo. Bojovník s přezdívkou BJP se potýkal s vážným zraněním ramene, které ho na celý rok vyřadilo z akce a zmařilo také jeho první obhajobu proti Teixeirovi. Procházka se tak dobrovolně vzdal čerstvě získaného pásu.

Preview zápasu Procházka – Pereira na UFC 303.
Livesport

Do akce se vrátil loni v listopadu, ale v zápase o uvolněný titul šampiona polotěžké váhy podlehl ve druhém kole KO právě Pereirovi, který bude jeho nejbližším soupeřem. Český samuraj se na vítěznou vlnu vrátil 13. dubna, kdy na turnaji s pořadovým číslem 300 nedal šanci Aleksandaru Rakicovi, kterého ve druhém kole zasypal přívalem tvrdých úderů a triumfoval TKO.

Odveta s Pereirou bude hlavním tahákem akce, ačkoli původně měli fanoušci vidět v akci Conora McGregora a Michaela Chandlera"Upřímně řečeno, nebylo to úplně ideální. Myslím tím přípravu a short notice, ale v rámci možností a toho, jak jsem naladěný, všechno klape a je připravené," prozradil Procházka před velkým zápasem.

Psychickou výhodu bude mít jeho soupeř, který od prvního vzájemného souboje stihl letos v dubnu svůj pás obhájit, když vyzyvatele Jamahala Hilla "vypnul" po třech minutách a 14 sekundách a připsal si cenné KO.

Jeho oblíbeným stylem boje je postoj a v UFC má na kontě skalpy takových jmen jako Sean StricklandIsrael Adesanya nebo Jan Blachowicz. Když se rozjede, málokdo ho dokáže zastavit. Jde o velmi nebezpečného strikera, který se může pochlubit drtivým levým hákem. V minulosti se stal panamerickým šampionem WAKO v kickboxu a později ovládl organizaci Glory. Právě zkušenosti z tohoto sportu ho v MMA odlišují od ostatních.

Procházka začal s MMA ve 20 letech, předtím trénoval karate a thajský box. I on je tedy v postoji jako doma, i když se neztratí ani na zemi, kde získal titul. Rodák z Hostěradic u Znojma má s MMA více zkušeností, půjde o jeho 36. zápas v kariéře. Zdobí jej bilance 30 výher, čtyř porážek a jedné remízy. Jeho statistika KO/TKO však hovoří za vše, na kontě má 25 výher. Pereira si bude chtít vylepšit dosavadní bilanci na 11 výher, zaznamenal také dvě porážky.

Pereira – Procházka (neděle 06:00)