Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lucescu se po 38 letech vrací k rumunské reprezentaci. Cílem je postup na MS

Mircea Lucescu bude trénovat rumunskou reprezentaci.
Mircea Lucescu bude trénovat rumunskou reprezentaci. Profimedia
K rumunské fotbalové reprezentaci se po 38 letech vrací Mircea Lucescu (79). Velezkušený kouč bude mít za úkol dovést národní tým na mistrovství světa v roce 2026. Rumunský svaz dnes představil nástupce Edwarda Iordanescua (46) na tiskové konferenci.

Lucescu vedl Rumunsko hned v úvodu své trenérské kariéry v letech 1981 až 1986. S týmem postoupil na mistrovství Evropy v roce 1984 z kvalifikační skupiny, v níž byla i československá reprezentace. Na světový šampionát v roce 1986 se rumunští fotbalisté těsně nedostali.

Bývalý dlouholetý rumunský reprezentant pak vedl Dinamo Bukurešť, v němž strávil velkou část hráčské kariéry, a výrazně se jako trenér prosadil i v zahraničí. Koučoval Brescii, Inter Milán, Zenit Petrohrad či Galatasaray a Besiktas Istanbul. Naposledy vedl Dynamo Kyjev od roku 2020 do loňského listopadu.

Na Ukrajině v letech 2004 až 2016 trénoval také Šachtar Doněck, s kterým získal osm ukrajinských titulů a v roce 2009 vyhrál Pohár UEFA (dnešní Evropskou ligu). Iordanescu skončil u rumunského týmu po mistrovství Evropy v Německu, kde jeho svěřenci podlehli v osmifinále Nizozemsku 0:3.