Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport hráč týdne české extraligy: Slovenský kanonýr Daňo i fantastický Lukeš

Marko Daňo má na svém kontě už osm branek.
Marko Daňo má na svém kontě už osm branek.Profimedia
Ve čtvrtém hracím týdnu české extraligy zazářila hned řada hráčů, nejvíce však svým rekordním hattrickem zaujal třinecký útočník Marko Daňo (27), který si díky historickému výkonu vysloužil ocenění Livesport hráč týdne. Za pozornost stojí určitě i výkony Štěpána Lukeše (26), Uvise Janise Balinskise (26) nebo Martinse Dzierkalse (25).

Marko Daňo (Třinec)

Minulý týden se do historických tabulek Tipsport extraligy díky bleskurychlému hattricku zapsal Dominik Lakatoš, který vměstnal všechny tři branky do třech minut a 21 sekund. Tentokrát se rekordním počinem blýskl třinecký útočník Marko Daňo, jenž nastřílel nejrychlejší hattrick po začátku zápasu. Na tři branky mu stačilo pouhých sedm minut a 17 sekund, nikdo jiný to v historii české nejvyšší soutěže nezvládl rychleji.

Slovenský reprezentant po zápase neskrýval nadšení. "Tři střely, tři góly. Na co jsem sáhl, to tam spadlo. Jsem za to rád, konečně jsem se v Třinci dočkal hattricku. Věřím, že nebude poslední. Ale nejdůležitější je, že jsme vyhráli," uvedl Daňo na tiskové konferenci. Díky třem brankám se mu podařilo dotáhnout na čelo tabulky střelců, kde se s osmi góly dělí o vedoucí příčku s Tomášem Zohornou, Milanem Gulašem a Lubošem Horkým.

Daňo dal první dva góly po střelách s odrazem o tyč, třetí padl poměrně z ostrého úhlu. "Tyčky hrály se mnou. Doufám, že tu branku tam nechají i do dalšího zápasu," usmíval se. "U třetího gólu jsem to zkusil propasírovat nějak mezi nohy. Když už má člověk v zápase takové štěstí, tak mu to tam spadne i pod ledem. A ráno jsem dělal díru do ledu, proto puk prošel," dodal pobaveně bývalý hráč Winnipegu nebo Columbusu.

Další hvězdy

Štěpán Lukáš (Karlovy Vary)

Gólman Karlových Varů je hlavním důvodem, proč se Západočeši odlepili ode dna extraligové tabulky. Lukeš v uplynulém týdnu zazářil hned dvěma skvělými výkony. Nejprve pochytal všech 41 střel na ledě Mladé Boleslavi a především díky němu tam Energie vyhrála 1:0. "Už jsem potřeboval dobrý výkon i z mé strany, takže jsem rád, že se to povedlo," uvedl Lukeš pro klubový web.

Bývalý brankář Mountfieldu HK nezapomněl ocenit ani obětavost svých spoluhráčů. "Kluci byli vážně neskuteční a velmi mi svou bojovností a obětavostí usnadnili práci," řekl. Zároveň si byl vědom toho, že se na jeho straně držel i kus štěstí. "Na druhou stranu jsem měl i potřebné štěstí, protože tam dvakrát zvonila tyč. Ale to k tomu prostě patří. V minulých zápasech jsem měl dobré postavení, ale kotouč mi propadl, teď to bylo naopak," dodal Lukeš po zápase v Mladé Boleslavi.

O tři dny později se Lukeš postavil do branky znovu, v tomto případě na ledě extraligového lídra. Přestože tentokrát z 41 střel Dynama dvakrát inkasoval, i na konci tohoto zápasu mohl se spoluhráči slavit tři body. Energie se stala vůbec prvním týmem v lize, který Pardubice obral o všechny tři body. Pro Karlovy Vary se zároveň jednalo o třetí venkovní výhru v řadě. "Jeli jsme na led prvních Pardubic, ale potvrdili jsme dobrou venkovní formu. Důležité bylo, že jsme se nevzdali za stavu 0:2, dali do toho všechno a otočili to," uvedl Lukeš na tiskové konferenci.

Karlovým Varům se ve venkovních duelech daří.
Karlovým Varům se ve venkovních duelech daří.Livesport

Uvis Janis Balinskis (Liberec)

Když vedení Liberce v létě přivádělo lotyšského obránce, možná ani netušilo, jak se mu bude pod Ještědem dařit. Po devíti odehraných kolech má na svém kontě osm kanadských bodů (3+5), díky čemuž je aktuálně druhým nejproduktivnějším obráncem celé soutěže.

Výrazně mu k tomu dopomohly výkony z uplynulého týdne, kdy Balinskis proti Českým Budějovicím a Olomouci posbíral čtyři body. Především proti Motoru to byl z jeho strany skvělý zápas. V zápase odehrál přes 21 minut, během kterých dal rovnou dvě branky, což se mu v extralize ještě nepovedlo.

Přehled zápasu Liberec - České Budějovice

Martins Dzierkals (České Budějovice)

Jihočeši se sice utápí v herní krizi, nicméně jedním z mála pozitiv jsou výkony lotyšského útočníka, který se bodově prosadil ve všech třech zápasech minulého týdne. Dzierkals, který má za sebou působení i v AHL, KHL nebo finské lize přišel do Českých Budějovic jako hráč, jenž by se měl bodově prosazovat. Tuto roli zatím plní. V deseti zápasech si zatím připsal solidních sedm bodů (1+6).

Především zápas se Spartou ukázal, že si se svými parťáky z formace rozumí. Nejlépe to dokumentuje nádherná akce Dzierkalse před gólem na 1:1, kdy Valskému po krásném manévru předložil puk prakticky před prázdnou bránu.