Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport hráč týdne české extraligy: Neprůstřelný rekordman Čiliak i spasitel Kudrna

Marek Čiliak pochytal těžko uvěřitelných 59 střel hráčů Mountfieldu.
Marek Čiliak pochytal těžko uvěřitelných 59 střel hráčů Mountfieldu.Profimedia
Třetí hrací týden české extraligy si podmanil brankář brněnské Komety Marek Čiliak (32), který si díky rekordnímu výkonu vysloužil ocenění Livesport hráč týdne. Slovenskému gólmanovi zdatně sekundovali i další: litvínovský spasitel Andrej Kudrna (31), probuzený Petr Zámorský (30) či olomoucký kapitán Jiří Ondrušek (36).

Marek Čiliak (Brno)

Ten, co přepsal historii. Brankář brněnské Komety Marek Čiliak pomohl v pátek fantastickým výkonem svému týmu k vítězství 4:0 nad Hradcem Králové. Slovenský gólman si připsal čisté konto, kterého docílil 59 přesnými zásahy, čímž překonal dosavadní rekord extraligy – ten držel Dušan Salfický (v roce 2001 udržel nulu a pochytal 56 střel).

"Spoléhal jsem se na kluky, oni za se na mě. A tak to má být," pronesl pro klubový web skromně zkušený brankář a dodal: "Věděl jsem, že když puk vyrazím, někdo ho odpálí." Rodák ze slovenského Zvolenu si ve speciální poslední zářijový den připsal už 24. čisté konto v extralize, čímž si upevnil druhou pozici mezi aktivními brankáři – první Branislav Konrád (Olomouc) jich má 27, třetí Filip Novotný (Mladá Boleslav) 20.

Další hvězdy

Petr Zámorský (Plzeň)

Plzeň se po rozpačitém vstupu do sezony, který poznamenalo i nejrychlejší odvolání trenérů v extraligové historii, chytla dech. Ve třetím hracím týdnu Indiáni získali šest z devíti možných bodů, přičemž velkou zásluhu si připisuje elitní posila Západočechů Petr Zámorský. Ofenzivně laděný obránce se konečně probral a především ve čtvrtek proti Liberci úřadoval.

Hokejista, který se v roce 2014 upsal na dvě sezony slavným New York Rangers, přispěl k vítězství Škodovky 3:2 po prodloužení dvěma brankami a jednou přesnou asistencí. Zvláště třetí gól hostů, ten ze 34. vteřiny prodloužení byl výstavní. Zámorský se dobrý pohybem dostal až před brankáře Kváču a bekhendem mu puk prostrčil mezi betony. K zahození však nebyla ani jeho premiérová branka v plzeňském dresu. "Dostal jsem to tak, jak potřebuji, rána mi sedla," okomentoval obránce, který v uplynulém týdnu posbíral ve třech duelech šest kanadských bodů, pumelici z přesilové hry.

Andrej Kudrna (Litvínov)

Jestli se hokejový Litvínov může v aktuální sezoně o někoho opřít, tak určitě o Andreje Kudrnu. Slovenský útočník mířil v uplynulých šesti zápasech přesně už šestkrát, čímž se zasloužil o více než polovinu všech branek Vervy (celkem 11 gólů). Není tak divu, že rodák z Nových Zámků patří mezi elitní střelce soutěžě – lépe na tom jsou pouze sedmigóloví Roberts Bukarts, Luboš Horký a Tomáš Zohorna. 

A nesmírně významný přínos pro svůj tým měl bývalý hráč pražské Sparty v uplynulém týdnu, neboť v úterý přispěl přesným zásahem k zisku teprve druhého litvínovského bodu, zatímco v neděli dvěma trefami přispěl k prvnímu vítězství Severočechů v sezoně. "Přitom je spíš defenzivní a celoplošný hráč. Táhne nás," velebil jej po posledním zápase trenér Vladimír Růžička.

Jiří Ondrušek (Olomouc)

Kapitán, jak má být. Dvě trefy, jedna vítězná a navrch asistence. Skvělý týden zažil olomoucký lídr Jiří Ondrušek, který se zaskvěl především v pátek na ledě českobudějovické Budvar Arény. Právě na jihu Čech totiž velezkušený šestatřicetiletý útočník rozhodl o vítězství Mory 2:1, když v prodloužení využil přesnou ranou přesilovou hru.

"Původně jsem chtěl nahrávat, ale obránci si to rozebrali tak, že mě tam nechali. Tak jsem ze zoufalství zavřel oči a naštěstí to tam propadlo," smál se po utkání s Motorem kapitán Kohoutů. V uplynulých sedmi dnech to nebyla jeho jediná trefa, přesně totiž mířil také na domácím ledě, kde v neděli přispěl k zisku dvou bodů s Vítkovicemi (5:4sn).