Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport Daily #361: Právníci při fotbalových přestupech by měli být nutnost, říká Tomíček

Livesport Daily #361: Fotbalové právo je extrémně zamotané, právníci při přestupech by měli být nutnost, říká Tomíček
Livesport Daily #361: Fotbalové právo je extrémně zamotané, právníci při přestupech by měli být nutnost, říká TomíčekLivesport
Na konci září napsal právník Zdeněk Tomíček na sociální síť X příspěvek, ve kterém nabízí právní pomoc pro mladé sportovce zdarma. Proč? Podle něj je občas realita sportovního práva hodně divokým prostředím a sami sportovci doplácejí například na to, že podepisují smlouvy, jejichž znění dokonale neznají. Jaké nástrahy na ně čekají při jednání s kluby nebo s agenty? O tom si v podcastu Livesport Daily hovořil právě právník specializovaný na sportovní právo Zdeňek Tomíček.

"Dlouhodobě se věnujeme sportovnímu právu a díky tomu známe mnoho právních problémů, kterým sportovci musí dlouhodobě čelit. Mnoho těch situací by ani nevzniklo, kdyby včas vyhledali právní radu," vysvětluje Tomíček. "Jenže u mladých sportovců je to často otázka financí, bojí se, že to bude stát spoustu peněz. Proto jsem si řekli, že bychom měli něco do sportu vracet a mladým sportovcům pomáhat v určitém rozsahu zdarma, abychom jim vysvětlili, na co si mají dávat pozor," dodává právník.

"V zásadě existují tři velké okruhy možných problémů. První je jednání hráče s klubem, druhým jednání hráče s agentem a třetím pak různé další doprovodné právní problémy. Když dám příklad z toho prvního: Velmi často se i u velkých fotbalových přestupů stává, že při dojednávání smlouvy není právník a hráč se spolehá pouze na agenta. Jenže to není vždy ideální, ve smlouvě může zůstat nějaká nevýhodná klauzule nebo opce," popisuje Tomíček.

"Zažil jsem třeba i to, že hráč přestupoval do Premier League a až když mu přišel výměr od tamního daňového úřadu, tak zjistil, že musí zaplatit daň z provize svého agenta. Stálo ho to pak mnohem víc peněz, kdyby to od začátku řešil s odborníkem na právo a třeba i s daňařem, nestalo by se to," předkládá jeden z mnoha příkladů z praxe.

Livesport Daily #361: Fotbalové právo je extrémně zamotané, právníci při přestupech by měli být nutnost, říká Tomíček.
Livesport

V pondělní epizodě Livesport Daily jsme také řešili:

Proč fotbaloví agenti vždy nejednají v zájmu svých klientů?

Jak sportovci pracují se svými osobními marketingovými právy?

Jak by včasný zásah právníků pomohl zmenšit dopady kauzy Martina Haška?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách – Spotify a Apple Podcasts.

Zmínky