Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport Daily #112: FAČR nebere Sportovní radu vážně, to se musí změnit, říká Šmicer

Livesport Daily #112: FAČR nebere Sportovní radu vážně, to se musí změnit, říká Šmicer.
Livesport Daily #112: FAČR nebere Sportovní radu vážně, to se musí změnit, říká Šmicer.Livesport
Česká fotbalová reprezentace ani po říjnovém srazu ještě zdaleka nemá jistou účast na Mistrovství Evropy 2024. Kvůli tomu se minulý týden sešel Výkonný výbor FAČR, který řešil pozici trenéra Šilhavého. Přizvána byla i Sportovní rada, jejímž předsedou je Vladimír Šmicer (50). A právě bývalý český reprezentant je hostem podcastu Livesport Daily. Proč je nespokojený s tím, jak FAČR ke sportovní radě přistupuje? A proč podle něj měl trenér Jaroslav Šilhavý (61) skončit už po neúspěšné kvalifikaci o Mistrovství světa 2022?

"Sportovní rada byla myšlenka F-evoluce, abychom měli skupinu odborníků, kteří budou na svazu řešit sportovní otázky. Petru Fouskovi se to líbilo, vzal to za své, ale nedal nám takové kompetence, bere nás jen jako poradní orgán. Jenže my cítíme, že by přes nás měly jít všechny sportovní záležitosti, že by se nás měli automaticky ptát na doporučení ohledně sportovních věcí," vysvětluje Šmicer, s čím jsou samotní členové Sportovní rady FAČR nespokojení. "V případě možného odvolání trenéra Šilhavého se nás na doporučení zeptali a my jsme k tomu svůj postoj řekli. Ale často to tak není," dodává Šmicer.

A okamžitě přidává i příklad, kdy Sportovní rada do diskuze zapojena nebyla. "Já jsem osobně byl pro to, aby se Jardovi Šilhavému neprodlužovala smlouva po neúspěšné kvalifikaci o Mistrovství světa. Realizační tým si odvedl své a mužstvo podle mě potřebovalo nový impuls. Většinou dřív lidi po nesplnění úkolu končili a šanci dostal někdo jiný. Jenže sportovní rady se nikdo neptal. Jardu mám rád, jsme kamarádi, a když dostal novou smlouvu, dál jsem ho podporoval. Ale všichni ve Sportovní radě cítíme, že přibývá záležitostí, ke kterým nejsme přizváni," popisuje Šmicer, který tuto nespokojenost dal najevo i na Výkonném výboru FAČR, který se konal minulý týden. "Už to muselo jít ven. Budeme mít schůzku s Petrem Fouskem, kde to probereme. A uvidíme, co z toho vzejde."

"Buď váha Sportovní rady a její možnosti zesílí anebo, pokud nám předseda tolik nevěří, tak ať se v ní udělají změny. Sportovní rada by ale měla být silná a měla by mít důvěru, aby když něco doporučí, bude se to brát na vědomí. Teď mám pocit, že nás vedení FAČR nebere vážně," říká upřímně bývalý český reprezentant.

Livesport Daily #112: FAČR nebere Sportovní radu vážně, to se musí změnit, říká Šmicer
Livesport

V nové epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Výkony české reprezentace v kvalifikaci o Mistrovství Evropy.

Je Erich Brabec správným člověkem na pozici technického ředitele FAČR?

Může trenér Šilhavý skončit i v případě postupu na Euro?

Všechny už odvysílané díly podcastu Livesport Daily najdete na všech oblíbených podcastových platformách - Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts. Celou epizodu s Vladimírem Šmicerem najdete ve formě videa také na Youtube podcastu Livesport Daily!