Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Leverkusen – Dortmund. Všeuměl Bellingham je pro BVB nepostradatelný a velkokluby bystří

Jude Bellingham má letos na kontě 8 branek z pozice středního záložníka.
Jude Bellingham má letos na kontě 8 branek z pozice středního záložníka.Borussia Dortmund
Bylo to patrné. Borussii ve středečním duelu s Mohučí něco scházelo. Zraněný kapitán Marco Reus (33)? Možná. Větší snaha? Nikoliv, spíš Jude Bellingham (19), klenot anglického fotbalu, který je pro vestfálský klub nepostradatelný. Obrovský talent, po němž dychtí nejeden evropský velkoklub, se však po karetním trestu vrací zpět a v souboji s Leverkusenem hodlá potvrdit slova svého reprezentačního parťáka Harryho Kanea (29): "Nemá žádné slabiny."

Kai Havertz, Jadon Sancho či Erling Haaland. Když se v nedávné minulosti potkal Leverkusen s Dortmundem, zdobily zápasy výkony talentovaných mladíků. A jinak tomu nebude ani v neděli. Do sestavy Bayeru se po dlouhém zranění vrátila německá naděje Florian Wirtz, zatímco Borussia bude moct opět využít karetního hříšníka Judea Bellinghama.

Právě reprezentant Albionu je dlouhodobě považován za jeden z největších talentů na světě, což ostatně potvrdil na nedávném světovém šampionátu v Kataru, kde v dresu Three Lions patřil k nejlepším hráčům turnaje. Jeho schopností si je dobře vědom i trenér BVB Edin Terzič, který, aby co nejvíce vytěžil Bellinghamovy silné stránky, naučil hrát Borussii v novém rozestavení.

Dortmund nově nastupuje ve formaci 4-1-4-1, zatímco před obrannou řadou operuje v roli štítového záložníka nejčastěji jeden z dvojice Emre Can, Salih Özcan. Právě hráč na pozici "šestky" oprošťuje Bellinghama od některých defenzivních povinností a umožňuje mu tak hrát více směrem dopředu.

Anglický reprezentant však nemá pouze ofenzivní povinnosti. To jasně dokazují jeho individuální statistiky z týden starého utkání proti Augsburgu – kromě gólu a asistence totiž zaznamenal také devět vyhraných soubojů.

Bellinghamovy individuální statistiky proti Augsburgu
Bellinghamovy individuální statistiky proti AugsburguOpta by Stats Perform / Jude Bellingham

A když zmiňujeme góly, je třeba si říct, že Jude je nesmírně efektivní. To si můžeme jednoduše představit pod přímočarou hrou, ale také pomocí mimořádných čísel. Bellingham exceluje především na mezinárodní scéně – ve skupinové fázi Ligy mistrů stihl v pěti zápasech z pozice středního záložníka zaznamenat čtyři góly a jednu asistenci. Stejný počet branek a o dvě přesné nahrávky více pak posbíral v 16 zápasech Bundesligy. To vše v 19 letech.

Detail utkání Dortmund – Augsburg 4:3

"Jude je ve svých 19 letech nejstarší devatenáctiletý kluk, kterého jsem kdy viděl," nechal se před časem slyšet Terzič a vzápětí popsal jeho novou pozici na hřišti: "Jsem opravdu spokojený s tím, jak Jude v této sezóně hraje. Je to jiná role, více útočná, mnohokrát se dostane do šestnáctky soupeře."

"V této sezóně má na kontě už osm gólů. Byl to další krok, o kterém jsme před sezonou mluvili. Jsem spokojený s tím, jak se mu daří, ale jeho vývoj ještě není u konce, stále nevíme, jaké jsou jeho limity," dodal kouč BVB.

Slova chvály, ale také čísla

Jeho neuvěřitelný progres potvrzují kromě hezkých slov také čísla. Zatímco v minulé sezoně Bellingham vystřelil ve 32 bundesligových zápasech 44krát, dvanáctkrát na bránu, a vstřelil tři góly, v té aktuální po 16 kolech překonal počet branek a s předstihem vyrovnal přesnost – bránu trefil dvanáctkrát ze 33 pokusů. Do zakončení se zkrátka díky nové pozici dostává mnohem častěji.

Třeba když oblékl žluto-černý dres naposledy proti Augsburgu. Za vápnem se dostal k míči, klamavým pohybem rozhodil obránce a neváhal. Krásnou střelou zpoza šestnáctky rozvlnil síť. Takových situací bychom v předchozích sezonach našli podstatně méně...

Obrovský posun zaznamenal reprezentant Anglie také v diktování tempa hry. Dříve sázel především na krátké přihrávky bez rizika, v současnosti však mnohem častěji volí odvážná řešení, která rozhodují zápasy. V minulé sezoně se průměrně pokusil o 2,6 dlouhých přihrávek za zápas, kdežto v té právě probíhající je na hodnotě 3,9.

Bellinghamovy přihrávky proti Augsburgu
Bellinghamovy přihrávky proti AugsburguOpta by Stats Perform / Jude Bellingham

Nesmíme zapomínat ani na Bellighamovu defenzivní činnost, však rodák ze Stourbridge v bundesligové sezoně 2022/23 podstoupil už 55 soubojů a z 50 z nich vyšel vítězně. I to je výrazná změna k lepšímu oproti ročníku 2021/22, kdy zaznamenal za 32 zápasů o dva úspěšné souboje více.

A opět krátké ohlédnutí za lednovým soubojem s Augsburgem, který Borussia nakonec i díky Bellinghamově trefě těsně ovládla (4:3). Pohled na jeho pohyb po hřišti je o všem vypovídající. Angličan není pouhým box-to-box záložníkem, často se dostává do velkého vápna soupeře a občas jej hra zavede i do toho vlastního.

Heat mapa Judea Bellinghama ze zápasu proti Augsburgu.
Heat mapa Judea Bellinghama ze zápasu proti Augsburgu.Opta by Stats Perform / Jude Bellingham

A tak není divu, že si jej všichni okolo cení. Ostatně i hvězda anglické reprezentace a jeden z nejlepších útočníků světa Harry Kane. "Nemá žádné slabiny," řekl kanonýr Tottenhamu. Při pohledu na výše zmíněná čísla nezbývá než souhlasit. Bellingham totiž nespoléhá na svůj talent, ale neustále pracuje na odstranění slabých stránek, aniž by zanedbával ty silné.

Ve středečním utkání Dortmundu proti Mohuči 05, které skončilo těsnou výhrou 2:1, byla jeho absence více než patrná. Bellingham si odpykával trest za žluté karty a trenér Terzić musel ve středu pole spoléhat na Cana s Özcanem. Dva silové hráče, kteří postrádají kvality směrem do ofenzivy. Ty nechybí fotbalistovi, o kterého jeví enormní zájem evropské velkokluby v čele s Realem Madrid, Liverpoolem či Manchesterem City.

"Liverpool je aktuálně favoritem. Jürgen Klopp tlačí na klub, aby ho získal. Bellingham je pro něj cíl číslo jedna," tvrdí novinář německého Sky Florian Plettenberg. Jak to dopadne se ukáže s největší pravděpodobností až po sezoně, kdy se o služby "Jude Balla" strhne boj "Haalandových rozměrů". Teď se však stále ještě teenager musí soustředit na bitvu nejbližší – nedělní souboj v Leverkusenu.

Přehled utkání Leverkusen – Dortmund