Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Leverkusen – Dortmund v číslech. Bayer má super efektivitu, Borussii se venku nevede

Leverkusen – Dortmund v číslech. Bayer má super efektivitu, Borussii se venku nevede
Leverkusen – Dortmund v číslech. Bayer má super efektivitu, Borussii se venku nevedeProfimedia
Oba kluby se před vzájemným duelem nacházejí celkem daleko od příček, z nichž chodí němečtí zástupci do Ligy mistrů. A že jsou na ni na obou adresách zvyklí. Leverkusen je na tom v tabulce o něco hůř, ovšem co se týče aktuální formy, má nad svým protivníkem z Dortmundu mírně navrch.

Vzájemná bilance v lize

Celková

Leverkusen – Dortmund 87 30 22 35 132:143 (zápasy, výhry Leverkusenu, remízy, výhry Dortmundu, skóre)

Posledních 10 zápasů

Leverkusen – Dortmund 3 0 7 19:29

Od postupu Leverkusenu mezi elitu v roce 1979 je pro něj Dortmund (spolu s Bayernem) nejčastějším ligovým soupeřem. Zvlášť v posledních vzájemných duelech se daří Borussii. Zajímavé je, že se v minulých 10 nezrodila žádná remíza a téměř pokaždé byla k vidění spousta branek. V osmi z nich nastřílel vítěz nejméně tři góly, ve dvou případech této hranice dokonce dosáhly oba týmy.

Dlouhodobá forma

Leverkusen

Pod koučem Xabim Alonsem rozkvetl. Vyšplhal z předposlední příčky do středu tabulky, nyní má na kontě pět výher za sebou. Doma je pod ním neporažen (čtyři vítězství a remíza).

Dortmund

Ze šesti porážek, které v sezoně utrpěl, přišlo pět na hřištích soupeřů. Žlutočerní tam evidují negativní bilanci (4-0-5) a už nyní mají stejně proher venku jako za celou minulou sezonu.

Aktuální forma Leverkusenu
Aktuální forma LeverkusenuLivesport

Útok

Leverkusen

V posledních pěti ligových vystoupeních se vždy trefil alespoň dvakrát, přičemž je úžasně efektivní. Na 14 gólů v tomto období potřeboval jen 19 střel na branku (úspěšnost 74 %).

Dortmund

Po Haalandově letním odchodu to není bůhvíjaké. S ním v kádru měl tým v minulé sezoně průměr 2,5 gólu na zápas, bez něj je to nyní pouze 1,8.

Obrana

Leverkusen

Zvlášť doma je pod Alonsem impozantní. Neinkasoval tam už 306 minut, tři čistá konta za sebou před vlastními fanoušky zvládl udržet naposledy před téměř sedmi lety.

Dortmund

V pořadí podle obdržených gólů na hřištích soupeřů (17) patří týmu v lize až 11. příčka. Méně jich dostalo dokonce i poslední Schalke (16).

Disciplína

Leverkusen

V minulých třech zápasech (všechny Bayer vyhrál) byl častěji faulujícím týmem. Jeho ekvádorský obránce Piero Hincapié je se dvěma červenými a pěti žlutými postrachem ligy.

Dortmund

Jako jediný tým v sezoně se může pochlubit tím, že se proti němu nekopala penalta. A jeho drahokam Bellingham je suverénně nejčastěji faulovaným hráčem soutěže.

Tři hráči ve formě

Leverkusen

Amine Adli 

Francouzský záložník byl před týdnem protagonistou duelu v Mönchengladbachu. Na vítězství 3:2 se podílel gólem a přihrávkou.

Adam Hložek

Talentovaný mladík z Ivančic si už plně zvykl v novém prostředí a začíná to být znát. Z pěti jarních gólů Bayeru měl prsty ve třech – jeden dal sám a dva připravil svým spoluhráčům.

Florian Wirtz

Velký německý příslib byl téměř rok ze hry kvůli těžkému zranění kolene. Ve středu poprvé od té doby naskočil do základní sestavy a ukázal hlad. Přihrál na gól Hložkovi.

Dortmund

Nico Schlotterbeck

V obou jarních zápasech Borussie byl tenhle stoper nejlepší na hřišti. Nejdřív pomohl gólem a asistencí přetlačit Augsburg, v Mohuči přidal k většině vyhraných soubojů 12 zisků míče.

Giovanni Reyna

Zlobivé dítě amerického fotbalu je zlatým žolíkem Borussie. V minulých dvou duelech přišel do hry vždy na konci a stačilo mu celkem jen 39 minut k tomu, aby týmu vystřílel šest bodů.

Jude Bellingham

Má na kontě nejen čtyři trefy a tři asistence, ale zvládá toho víc. Zároveň se také z celé Bundesligy může pochlubit největším počtem vyhraných soubojů (267).

Z databanky Livesportu

Trefa obránce Edsona Tapsoby z penalty do sítě Bochumi znamenala gólový zápis už pro 15. hráče Leverkusenu. Nikdo v Bundeslize nemá střeleckou tíhu rozloženou na tolik hráčů.

Za Dortmund zase naposledy tahal horké kaštany z ohně náhradník Reyna. Američan byl už osmým střídajícím hráčem žlutočerných, jenž se v tomto ročníku ligy uvedl mezi střelce. Což znamená, že Borussia má nejproduktivnější náhradníky v soutěži.

Časy z minulé sezony, kdy se Haaland se Schickem přetahovali o druhé místo v soutěži o nejlepšího střelce ligy, jsou prozatím minulostí. Nyní patří nejlepším kanonýrům soupeřů (Moussa Diaby a Yousouffa Moukoko dosáhli shodně šesti zásahů) pořadí až ve druhé desítce.

Více o zápasu Leverkusen – Dortmund