Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka navazuje na Berdycha. Po skalpu Eubankse je ve 3. kole Australian Open

Lehečka navazuje na Berdycha. Po skalpu Eubankse je ve 3. kole Australian Open
Lehečka navazuje na Berdycha. Po skalpu Eubankse je ve 3. kole Australian OpenProfimedia
Jiří Lehečka (21) porazil na Australian Open Američana Christophera Eubankse (26) 3:1 na sety a postupem do třetího kola se na prvním grandslamu sezony postaral o nejlepší výsledek českého mužského tenisu od roku 2019, kdy došel Tomáš Berdych mezi nejlepších šestnáct. Vyřazen je naopak kvalifikant a debutant Dalibor Svrčina (20), jenž nestačil na Japonce Jošihita Nišioku (27).

Lehečka si loni odbyl premiéru na všech grandslamech a pokaždé uhrál minimálně set, ale vyhrát nedokázal ani jeden ze čtyř duelů. Nicméně v průběhu sezony získal spoustu cenných zkušeností, zabydlel se v Top 100 a rok zakončil porážkou ve finále Turnaje mistrů pro hráče do 21 let. 

A nabytou herní praxi i sebevědomí nyní prodává v úvodu nové sezony. Připsal si skalp po zranění se vracejícího Alexandera Zvereva, potrápil Camerona Norrieho a nyní na Australian Open si připsal první dvě výhry na grandslamovém turnaji.

Po třísetovém vítězství nad 23. hráčem světa Bornou Čoričem z Chorvatska si poradil i se 116. hráčem světa Christopherem Eubanksem. O pět let staršího Američana, který v prvním kole vyhrál pětisetovou bitvu s čerstvým šampionem z Adelaide Soonwoo Kwonem, zdolal po dvou a čtvrt hodinách hry 6:4, 6:4, 3:6, 6:3.

Svou premiéru ve druhém kole grandslamu zahájil parádně a ujal se vedení 5:1. Pak sice přišel o servis, ale náskok už nepustil. A když otočil vývoj druhé sady z 0:2 na 6:3, vedl po necelé hodině a čtvrt 2:0 na sety.

Ve třetím dějství sice potřetí v zápase přišel o podání a na returnu uhrál jen dva z 22 fiftýnů, ale náznak obratu rychle zlikvidoval. Čtvrtý set zahájil ziskem tří gamů a náskok už nepustil, přestože při uzavírání zápasu ještě musel odvracet dva brejkboly.

Lehečka, který vyhrál šestý z osmi letošních zápasů, měl v utkání pozitivní bilanci vítězných úderů a nevynucených chyb (28-26). O místo v osmifinále utká znovu Britem Cameronem Norriem, s nímž minulý týden v Aucklandu prohrál ve třech setech, nebo s Francouzem Constantem Lestiennem.

Detail zápasu Eubanks – Lehečka 1:3

Dalibor Svrčina na Australian Open prošel na čtvrtý pokus kvalifikací grandslamu a hned si připsal úspěšný debut v hlavní soutěži, když přehrál španělského antukáře Jaume Munara. Druhé vítězství už ale přidat nedokázal.

rodák z Ostravy dnes nestačil na nasazeného Japonce Jošihita Nišioku, kterému i vinou 38 nevynucených chyb podlehl 3:6, 4:6, 2:6. Jediný náznak na úspěch předvedl v průběhu druhého setu, kdy otočil vývoj z 1:3 na 4:3, ale pak prohrál devět míčků po sobě, sedm her v řadě a bylo po zápase.

Svrčina se po Australian Open vrátí do druhé světové stovky a měl by startovat na dvou challengerech na kanárských ostrovech.

Nišioka bude v pátek v boji o své první grandslamové osmifinále čelit Američanu Mackenzimu McDonaldovi, který se dnes postaral o vyřazení obhájce titulu a 22násobného grandslamového šampiona Rafaela Nadala.

Detail zápasu Svrčina – Nišioka 0:3