Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Trmal vychytal Marítimu první nulu i výhru, Žambůrek se trefil za Viborg

Marítimo i díky bezchybnému Matouši Trmalovi poprvé v sezoně vyhrálo.
Marítimo i díky bezchybnému Matouši Trmalovi poprvé v sezoně vyhrálo.@MaritimoMadeira
Matouš Trmal (24) se usadil v bráně Marítima a zejména jemu celek z Madeiry vděčí za to, že poprvé v sezoně vyhrál, neinkasoval a opustil poslední místo tabulky portugalské první ligy. Vítězství s nulou slavil i Werder, jemuž k němu pomohla tradiční opora Jiří Pavlenka (30). Václav Černý (25) ozdobil asistencí na vítěznou branku návrat do sestavy Twente, z níž ho vyřadil trest za vyloučení. A kapitán jednadvacítky Jan Žambůrek (21) se poprvé gólově prosadil za Viborg.

Anglie

West Ham si z Old Trafford odvezl prohru 0:1, Tomáš Souček (27) jako obvykle absolvoval celý zápas. V úvodu srazil nad břevno střelu domácího Marcuse Rashforda, 20 minut před koncem fauloval za žlutou kartu. Kladiváři nebyli daleko od remízy, ale hlavičku Kurta Zoumy i pumelici Declana Rice fantasticky zneškodnil David de Gea.

Nehrál: Vladimír Coufal (30), West Ham

Aktuální tabulka Premier League
Aktuální tabulka Premier LeagueFlashscore

Německo

Role Čechů v Leverkusenu se v posledních týdnech tak trochu prohodily, Adam Hložek (20) nastupuje v základu a Patrik Schick (26) střídá. Vliv na to kromě výměny trenéra mělo i lehké zranění staršího forvarda, které otevřelo cestu do sestavy tomu mladšímu. Stejně tomu bylo v Lipsku, kde Schick šel na hřiště v 65. minutě právě místo Hložka.

Bayer znovu potvrdil, že v této sezoně ne a ne vybřednout z bídné formy. O výkonech tuzemské dvojice toho není moc co říct, protože se prakticky nepotkala s míčem. Tragicky bránící a zdlouhavě rozehrávající hosté při porážce 0:2 jedinkrát vystřelili na branku a klesli na 16. místo znamenající baráž.

Werder po dvou ligových porážkách zabral. Doma si poradil s Herthou 1:0 a jedním ze strůjců úspěchu byl Jiří Pavlenka. Hosté sice na jeho bránu vyslali jen jednu střelu, odchovanec Baníku ale musel řešit několik nebezpečných centrů. Působil jistě a připsal si druhé čisté konto v sezoně.

Pátý zápas po sobě odchytal za Augsburg Tomáš Koubek (30). Ve Stuttgartu mohl při porážce 1:2 dostat víc gólů, jenže to by domácí museli z několika vyložených příležitostí trefit "zařízení". Dvakrát navíc za již překonaného Koubka na brankové čáře zaskočili jeho spoluhráči.

Při gólech byl Koubek sice bezmocný, nicméně žádnou nadstavbu v podobě zákroku navíc nepřidal. Z oněch pěti zápasů má bavorský tým bilanci dvou remíz a tří porážek při skóre 9:14 a dá se očekávat, že až Rafal Gikiewicz vyléčí zranění, vrátí se mezi tři tyče on.

Šestou porážku v řadě si vytrpělo Schalke a s ním i Alex Král (24), který počtvrté za sebou figuroval v úvodní jedenáctce. Celek z Gelsenkirchenu doma nestačil na Freibrug (0:2) a dál trčí na posledním místě Bundesligy. Někdejší slávistický záložník odehrál celé utkání. Předvedl pracovitý výkon, několikrát se pokusil zrychlit hru.

Nehráli: Vladimír Darida (32), Hertha, Pavel Kadeřábek (30), Hoffenheim

Aktuální tabulka Bundesligy
Aktuální tabulka BundesligyFlashscore

Itálie

FC Turín se postaral o překvapení 12. kola Serie A, když doma porazil AC Milán 2:1. K vítězství Býky nasměrovaly dva slepené góly v první půli, ve 35. minutě se hlavou po centru prosadil Koffi Djidji a dvě minuty poté střelou na zadní tyč Alexej Mirančuk.

Úřadující italští mistři ve druhé půli snížili, chybné vyběhnutí domácího brankáře Vanji Milinkoviće-Saviće potrestal Junior Messias, na víc už se ale nezmohli. David Zima šel do hry na poslední čtvrthodinu, za tu dobu nestihl víc než vyhrát jeden hlavičkový souboj.

Nehráli: Antonín Barák (27), FiorentinaDaniel Samek (18), Lecce

Aktuální tabulka Serie A
Aktuální tabulka Serie AFlashscore

Nizozemsko

Po dvouzápasové pauze zapříčiněné vyloučením proti Feyenoordu zažil Václav Černý povedený návrat do sestavy Twente. V domácím duelu s Waalwijkem nechyběl v základu a ve 34. minutě přihrál na úvodní gól –⁠ na pravé straně vběhl do vápna a nahrál před odkrytou bránu Semu Steijnovi.

Nizozemský záložník skóroval před přestávkou podruhé, celek z Enschede nakonec vyhrál 3:0 a drží se v nejlepší pětce Eredivisie. Český křídelník hrál do 76. minuty, kdy přepustil místo Daanu Rotsovi.

Nehrál: Michal Sadílek (23), Twente

Pozn.: Sadílek je zraněný

Aktuální tabulka Eredivisie
Aktuální tabulka EredivisieFlashscore

Portugalsko

O výkonech Matouše Trmala, jehož pozice v Marítimu se v posledním měsíci zásadně změnila k lepšímu, nejlépe hovoří čísla. Zatímco jeho konkurent Miguel Silva inkasoval v šesti ligových zápasech jednadvacetkrát, někdejší brankář Slovácka v pěti jen pětkrát.

Poslední čtyři utkání je jedničkou a v tom pátečním na hřišti Pacos Ferreira, který se jeví jako hlavní konkurent v boji o záchranu, se konečně dočkal nuly i vítězství (1:0). Připsal si čtyři zákroky, přičemž stěžejní byl ten v nastavení proti Adrianovi Butzkemu.

Střídající španělský útočník hlavičkoval po centru z malého vápna, ale Trmal balon mířící na břevno, od kterého by se možná odrazil do brány, reflexivně vytáhl. Marítimo díky třem bodům přenechalo poslední flek tabulky právě svému pátečnímu soupeři.

Aktuální tabulka Ligy Portugal
Aktuální tabulka Ligy PortugalFlashscore

Nehrál: Lukáš Horníček (20), Braga

Dánsko

Jan Žambůrek zaznamenal premiérový gól ve Viborgu, kam přestoupil v lednu z Brentfordu. V Silkeborgu v 53. minutě srovnával na 1:1, když levačkou z voleje výtečně uklidil na zadní tyč přihrávku Clinta Leemanse. Záhy hosté i domácí v rozmezí čtyř minut zahodili penaltu, o vítězství Viborgu rozhodl 20 minut před koncem někdejší nizozemský mládežnický reprezentant Jay-Roy Grot.

Viborg zažívá vynikající sezonu. V té předminulé postoupil z druhé ligy, minulou zakončil na sedmém místě a letos útočí na poháry. Zatím je druhý s tříbodovou ztrátou na Nordsjaelland a pětibodovým náskokem před Randers. V lize neprohrál už devět zápasů, naposledy padl na konci srpna právě s Randers.

Aktuální tabulka Superligy
Aktuální tabulka SuperligyFlashscore

Polsko

Úctyhodná série Widzewu, která začala 9. září, a během níž lodžský mančaft z šesti zápasů pět vyhrál a jeden remizoval, je u konce. Jednoznačným výsledkem 3:0 ji na domácím hřišti ukončil Górnik Zabrze.

Jedním gólem, svým prvním ligovým v sezoně, se na tom podílel mistr světa Lukas Podolski – trefil se nádherně levačkou za tyč. Hosté, za které do 80. minuty hrál Marek Hanousek (31), si několikrát vylámali si zuby na brankáři Danielu Bielicovi.

Zaglebie prohrálo potřetí v řadě, tentokrát 0:2 doma s Krakovem. Přitom v prvním poločase mělo výrazně víc ze hry, jednou se z malého vápna pokoušel zakončovat i Martin Doležal (32). Balon, který k němu propadl, ale trefil mizerně. Hosté přežili i další šance a ve druhém poločase dvakrát udeřili. Bývalý útočník Jablonce byl v 59. minutě vystřídán.

Tomáš Petrášek (30) začal duel v Poznani překvapivě na střídačce a do hry se dostal až na posledních 10 minut za stavu 1:1. Byl tedy u toho, když Raków dokázal dát vítězný gól. V 93. minutě usměrnil Fabian Piasecki do brány hlavou centr Iviho Lopeze – kdyby polský útočník míč nezasáhl, pravděpodobně by to místo něj udělal právě český stoper, který číhal za ním. Lídr Ekstraklasy z Čenstochové udržel v tabulce sedmibodový náskok před Legií.

Už čtyři zápasy bez výhry je Jagiellonia, naposledy na domácím hřišti nestačila na Legii. Od 16. minuty sice vedla, ale už ve 40. minutě to bylo 1:3. Hosté ve druhé části přidali další dva góly a červeno-žlutí v závěru už jen korigovali na 2:5. Martin Pospíšil (31) i Tomáš Přikryl (30) hráli od začátku, prvně jmenovaný po přestávce do hry už nenaskočil, druhý byl střídán v 66. minutě.

Počtvrté za sebou odehrál celé utkání Petr Schwarz (30), jehož Slask si odvezl tři body z Plocku za vítězství 2:1. V úvodu druhé půle se český záložník ocitl osamocený před domácí brankou, ale střelu mu v poslední chvíli zblokoval obránce. Vratislavští rozhodli o třech bodech až v 90. minutě, centr ze strany umě tečoval Patrick Olsen.

Nehráli: Jakub Jugas (30) a David Jablonský (31), Cracovia

Aktuální tabulka Ekstraklasy
Aktuální tabulka EkstraklasyFlashscore