Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Sadílek se vrátil gólem, Zimu vychytal Ochoa, Darida má první asistenci

Michal Sadílek se parádní střelou do šibenice postaral o druhý gól Twente proti Emmenu.
Michal Sadílek se parádní střelou do šibenice postaral o druhý gól Twente proti Emmenu.Profimedia
Nadmíru úspěšný návrat po zranění prožil Michal Sadílek (23). Záložník, který byl mimo hru od konce srpna, odehrál celý zápas proti Emmenu a krásným gólem pečetil vítězství Twente 2:0. Poté, co levačkou z prvního dotyku vymetl šibenici, si v návalu emocí zakryl dlaněmi obličej a padl na trávník. Po závěrečném hvizdu si pak vychutnával, jak fanoušci skandují jeho jméno. Vladimír Darida (32) si v novém angažmá v Arisu připsal první "áčko" a v Itálii nebyl daleko od premiérové ligové branky David Zima (22), ale vychytal jej Guillermo Ochoa (37).

Anglie

Předchozí dvě sezony, v nichž West Ham šestým, resp. sedmým místem vybojoval evropské poháry, jsou v ostrém kontrastu s tou aktuální. Ze tří ligových utkání po reprezentační pauze získali Kladiváři jediný bod, když ve středu remizovali s Leedsem 2:2. V Premier League čekají na výhru od konce října a v tabulce drží 17., tedy první nesestupovou pozici, pouze o skóre před Evertonem. Chuť si alespoň trochu spravili sobotním venkovním vítězstvím 1:0 v FA Cupu proti Brentfordu.

Tomáš Souček (27) se objevil ve všech čtyřech duelech a vidět byl hlavně v tom pohárovém, kdy měl krátce po návratu ze šaten ještě za bezbrankového stavu na noze vedoucí gól. Na malém vápně si našel centr Lucase Paquety, jenže levačkou z voleje míč trefil špatně a minul bránu. V 69. minutě nahradil českého středopolaře Saïd Benrahma, který proti svému bývalému klubu rozhodl. Za pokutovým územím se opřel do balonu, ten zaplaval a Thomas Strakosha se po něm jen ohlédl.

Součkova klubového i reprezentačního parťáka Vladimíra Coufala (30) nepustilo o víkendu do hry zranění, proti Leedsu absolvoval na pravém kraji obrany 67 minut. U předchozích ligových porážek s Arsenalem (1:3) a Brentfordem (0:2) byl celých 90 minut a v obou zápasech vyfasoval žlutou kartu. Jak u něj, tak u Součka platí totéž, co v závěru podzimu, tedy že jejich vytíženost ve West Hamu pozvolna klesá.

Aktuální tabulka Premier League
Aktuální tabulka Premier LeagueLivesport

Itálie

Fiorentina vydolovala ze dvou ligových zápasů v minulém týdnu čtyři body, Antonín Barák (28) byl na hřišti pouze u středeční domácí remízy 1:1 s Monzou. V úvodu poslal do vápna nebezpečný centr, který ale spoluhráči nezužitkovali, v 18. minutě byl v pokutovém území poslán k zemi, rozhodčí však penaltu neodpískal. Jednou Barák zkusil pozornost Michaela Di Gregoria, jeho střelu ovšem italský brankář vyškrábl. V 79. minutě vystřídal českého záložníka Giacomo Bonaventura.

David Zima to měl ve srovnání s Barákem naopak – v týdnu proti Veroně (1:1) zůstal jen na lavičce, o víkendu v Salernitaně (1:1) v základní sestavě Turína nechyběl. A v deváté minutě byl blízko gólu. Míč po rohu propadl na malé vápno, kde se zjevil právě olomoucký odchovanec a patou jej poslal na branku. Trefil ale jen mexického fantoma Ochou, který pak skvěle vychytal i Nemanju Radonjiče a Alekseje Mirančuka. I proto Býci opět nevyhráli, v lize si připsali třetí remízu 1:1 v řadě.

Aktuální tabulka Serie A
Aktuální tabulka Serie ALivesport

Nizozemsko

Prvním Čechem, který se v roce 2023 gólově prosadil v zahraničí, je Michal Sadílek. V pátečním zápase 15. kola Eredivisie proti Emmenu nastoupil za Twente poprvé od 28. srpna, poté jej vyřadilo zranění. Návrat ozdobil nejen tradičně pracovitým výkonem, ale v 67. minutě i pohlednou brankou. Těsně za vápnem trefil z voleje přihrávku Virgila Misidjana a někdejšímu brankáři nizozemské reprezentační jednadvacítky Mickeymu van der Hartovi nedal šanci.

Při oslavě prvního gólu v sezoně i během pozápasové děkovačky neskrýval, že s ním cloumají emoce. O nich pak psal na Twitteru. "Upřímně, druhá polovina roku 2022 byla nejtěžší v mé kariéře. Potýkal jsem se s nefotbalovým zraněním, aniž bych znal dobu rekonvalescence, což bylo zničující. Ve chvíli, kdy jsem dal gól, se všechny emoce smísily a vyšly ven. Uvědomil jsem si, jak moc mi fotbal chybí. Proto chci poděkovat Twente i své agentuře Nehoda Sport, kteří mi poskytli podporu a pomohli mi vrátit se na hřiště."

Kromě Sadílka, který odehrál celé utkání a převzal cenu pro jeho nejlepšího hráče, nasatoupil v základní sestavě celku z Enschede do prvního zápasu v novém roce i druhý Čech Václav Černý (25). A jako tradičně byl hodně vidět, úspěšně přecházel přes protihráče a levačkou několikrát nebezpečně vystřelil. Bod však nezaznamenal a jeho posledním zápisem zůstává asistence z říjnového klání proti Waalwijku. V 79. minutě Černý vystřídal.

Aktuální tabulka Eredivisie
Aktuální tabulka EredivisieLivesport

Řecko

Po sedmi a půl letech ukončil angažmá v Hertě Berlín a do roku 2023 vstoupil Vladimír Darida (32) už jako hráč Arisu. Během pěti dnů absolvoval uprostřed zálohy dva zápasy, ten první na stadionu PAOKu tým ze Soluně prohrál 0:1, ve druhém doma uspěl proti Asterasu 3:0. A plzeňský odchovanec si v něm rovnou otevřel bodový účet, když Brazilci Fabianovi přihrál na gól na 2:0.

V obou utkáních nechyběl ani minutu Jakub Brabec (30), pro něhož šlo i vinou říjnového zranění teprve o 10. a 11. ligový zápas v sezoně. Aris se sedmibodovým odstupem drží na pátém místě, které zaručuje účast ve skupině o titul.

Aktuální tabulka Superligy
Aktuální tabulka SuperligyLivesport