Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Hložek dal premiérový gól, Královi ho vzal VAR. Trmal znovu s nulou

Adam Hložek se gólem a asistencí podílel na demolici Unionu 5:0.
Adam Hložek se gólem a asistencí podílel na demolici Unionu 5:0.Profimedia
Pohotovou a precizně umístěnou patičkou se Adam Hložek (20) poprvé v Bundeslize gólově prosadil za Leverkusen, proti Unionu přidal asistenci a přispěl k drtivému vítězství 5:0. První branku v Německu dal i Alex Král (24), leč jeho trefu v zápase proti Brémám rozhodčí odvolal, jelikož při ní VAR odhalil ofsajd. Matouš Trmal (24) udržel podruhé za sebou čisté konto a pomohl Marítimu ke třetímu bodovému zisku v řadě.

Anglie

Zápas s hrůzostrašným závěrem odehrál West Ham. Doma proti Crystal Palace od 20. minuty vedl díky trefě Saïda Benrahmy a působil, že si jde pro všechny body. Ještě do poločasu srovnal Wilfried Zaha a ve druhé části sudí po zhlédnutí videa odvolal penaltu nařízenou za domnělý faul na domácího Michaila Antonia.

V 95. minutě dokonal obrat Michael Olise, jehož rána po teči Cresswella nabrala nepřirozenou trajektorii a zapadla do sítě bezmocného Lukasze Fabianskiho. Nevýrazného Tomáše Součka (27) půl hodiny před koncem vystřídal Flynn Downes. Poprvé od loňského října tak Souček v Premier League nedohrál utkání, v němž nastoupil od začátku.  

Nehrál: Vladimír Coufal (30), West Ham

Aktuální tabulka Premier League
Aktuální tabulka Premier LeagueFlashscore

Německo

Alex Král se stal součástí základní sestavy Schalke. Proti Brémám, jejichž bránu opět hájil Jiří Pavlenka (30), v ní někdejší hráč Teplic či Slavie nechyběl už v pátém zápase v řadě a znovu hrál až do konce. Hosté z Gelsenkrichenu vstoupili do utkání lépe a v 15. minutě se dostali do vedení.

Postaral se o to právě Král, který se po sklepnutí od Kenana Karamana opřel za vápnem do míče a ten po teči obránce skončil za Pavlenkovými zády. Záhy však VAR odhalil, že turecký útočník byl ve chvíli, kdy od něj balon zamířil na Krále, v ofsajdu. Pokračovalo se tedy od nuly a za delší konec začali tahat domácí.

Do půle se ujali vedení, které čtvrt hodiny před koncem navýšili. Ještě předtím byl blízko gólu znovu český záložník, v 66. minutě napálil za vápnem poskakující míč, jenže Pavlenka vytáhl vynikající zákrok. Za Schalke v závěru snížil na 1:2 Dominick Drexler, víc už toho ale bundesligový nováček nezvládl a natáhl sérii porážek už na sedm zápasů.

Leverkusen v prvním poločase proti Unionu předváděl to, co po většinu sezony. Tedy de facto nic. Žádná střela na bránu, minimální invence – domácí se zkrátka nemohli dostat do hry, což platilo pro i Adama Hložka, který nastoupil od začátku. Jenže do druhé půle vlétli jako vyměnění, čemuž hodně pomohl gól Roberta Andricha už ve 46. minutě.

O 12 minut později to po dvou trefách Moussy Diabyho bylo 3:0, hosté odpadli a nastal Hložkův čas. V 68. minutě jej prudkou přihrávkou našel Nadiem Amiri a sparťanský odchovanec balon patou usměrnil na zadní tyč. O chvíli později předal míč Mitchelu Bakkerovi a ten do sítě Lennarta Grilla přidal pátý zářez.

Lipsko si na hřiště Hoffenheimu přeneslo sebevědomí získané postupem do jarní fáze Ligy mistrů a prakticky po celou dobu domácí přehrávalo. Za TSG sice v 50. minutě vyrovnal Georginio Rutter, ale hostům záhy vrátil vedení svým druhým gólem v utkání Christopher Nkunku. Pak se na hřiště dostal i Pavel Kadeřábek (30).

Během necelé půlhodiny předvedl energický výkon. Kmital po lajně a do vápna poslal dva ostré centry, které ale spoluhráči nezužitkovali. Vítězství hostů 3:1 zpečetil Dani Olmo, Hoffenheim má z posledních tří zápasů jediný bod a klesl na devátou příčku.

Nehráli: Tomáš Koubek (30), Augsburg, Vladimír Darida (32), Hertha, Patrik Schick (26), Leverkusen

Pozn.: Schick je zraněný

Aktuální tabulka Bundesligy
Aktuální tabulka BundesligyFlashscore

Itálie

Fiorentina, zdá se, zažehnala hluché období, v součtu s Evropskou konferenční ligou vyhrála počtvrté za sebou. Tentokrát si odvezla tři body z Janova, kde porazila bezzubou Sampdorii 2:0. Antonín Barák (27) potřetí v řadě chyběl v základní ligové sestavě, na hřiště se dostal až v 83. minutě už za rozhodnutého stavu.

Nehráli: David Zima (21), Turín, Daniel Samek (18), Lecce

Aktuální tabulka Serie A
Aktuální tabulka Serie AFlashscore

Nizozemsko

Twente po třech vítězstvích v řadě ztratilo, na svém hřišti jen remizovalo s G. A. Eagles. Václav Černý (25) nechyběl v základu a ve 30. minutě spustil předfinální přihrávkou akci, z níž rezultovala penalta. Tu proměnil Ricky van Wolfswinkel, hosté však rovněž z penalty v úplném závěru srovnali. To už Černý seděl na lavičce, na kterou se přemístil v 72. minutě.

Nehráli: Michal Sadílek (23), Twente, Tomáš Hájek (30), Vittese

Aktuální tabulka Eredivisie
Aktuální tabulka EredivisieFlashscore

Portugalsko

Marítimo po strašidelných úvodních dvou měsících sezony, během nichž sbíralo výhradně porážky, prožívá příjemnější týdny. V neděli potřetí za sebou bodovalo, když doma remizovalo s Familicaem 0:0. Výrazný podíl na tom měl Matouš Trmal, který navázal na čisté konto z minulého kola.

Zkraje druhého poločasu zneškodnil střelu unikajícího Pumy a 10 minut před koncem vytáhl nad břevno dalekonosnou ránu Iva Rodriguese. Marítimo se tak o další bodík vzdálilo dnu tabulky, k posunu na barážovou pozici mu chybějí další tři.

Nehrál: Lukáš Horníček (20), Braga

Aktuální tabulka Ligy Portugal
Aktuální tabulka Ligy PortugalFlashscore

Dánsko

I po 16. kole dánské Superligy platí, že Viborg nanašel od konce srpna přemožitele. Tentokrát měl ale namále, doma s Aarhusem od 41. minuty prohrával a alespoň bod mu až v 79. minutě zajistil přesně umístěnou hlavičkou Jay-Roy Grot. U toho už nebyl Jan Žambůrek (21), který v 63. minutě přepustil místo Ibrahimu Saidovi.

Aktuální tabulka Superligy
Aktuální tabulka SuperligyFlashscore

Polsko

Raków potvrdil dominanci v Ekstraklase, když rozebral Plock 7:1. Domácí kapitán Tomáš Petrášek (30) ale musel už ve 33. minutě opustit hřiště kvůli zranění. Ještě předtím se podílel na druhém gólu domácích, jeho hlavičku po rohu vytáhl brankář jen na břevno, od kterého se balon odrazil před Vladislavse Gutkovskise.

Lotyšský útočník neměl problém dorazit jej do sítě. Byla to jeho druhá trefa v utkání, celkem v něm dal čtyři. Petráškovo zranění by nemělo být vážné, trenér Marek Papszun po zápase uvedl, že jeho stažení bylo spíše preventivní. "Nechtěli jsme riskovat a vystavovat ho dlouhé pauze," uvedl pro web SportoweFakty.

Jagiellonia neprochází šťastnými časy, na půdě Cracovie padla 0:1 a byla to její čtvrtá prohra z uplynulých pěti klání. V sestavě hostů od úvodu nastoupil Tomáš Přikryl (30) a ve 25. minutě střílel ostře z úhlu, Karol Niemczycki ale balon vyrazil. O vítězství domácích, za něž 90 minut odehrál David Jablonský (31), rozhodl Matej Rodin. Přikryla v 82. minutě vystřídal Martin Pospíšil (31).   

Martin Doležal (32) nepomohl Zaglebie k bodům ve venkovním duelu proti Stalu Mielec (0:3). Bývalý útočník Jablonce vydržel na hřišti 68 minut a dostal se do jediného náznaku šance, na malém vápně ale těsně před ním odkopl míč obránce. Celek z Lubinu má z posledních čtyř ligových zápasů nula bodů a hrozivé skóre 0:11. 

Widzew doma proti Radomiaku Radom nebyl horším týmem, soupeře přestřílel 26:10 a měl několik vyložených šancí, ale hosté byli efektivnější a odvezli si všechny body za výhru 3:1. Pro lodžský tým, za který absolvoval plný počet minut Marek Hanousek (31), to byla druhá porážka v řadě.

Poslední Legnica si doma poradila se Slaskem 1:0, jediný gól dal parádní střelou z dobrých 20 metrů Španěl Chuca. Petr Schwarz (30) hrál za hosty od začátku a v 57. minutě nebyl daleko od vyrovnání, technickým pokusem pravačkou ale s gólmanem obstřelil i branku. Krátce poté byl vystřídán.  

Nehrál: Jakub Jugas (30), Cracovia

Aktuální tabulka Ekstraklasy
Aktuální tabulka EkstraklasyFlashscore