Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kyzlink se vrací po zranění a věří v postup: V jednom utkání není favorit, ani outsider

Tomáš Kyzlink je po zranění zpět.
Tomáš Kyzlink je po zranění zpět.Profimedia
Křídelního hráče české basketbalové reprezentace Tomáše Kyzlinka (29) čekají v nadcházející kvalifikaci mistrovství světa proti Černé Hoře a v Maďarsku první zápasy po dvou měsících od zranění na evropském šampionátu. Kyzlink zůstává po skončení smlouvy v Bambergu bez angažmá a svoji budoucnost se chystá vyřešit právě po reprezentační přestávce.

Kyzlink byl mimo hru od 12. září od berlínského osmifinále ME proti Řecku (88:94), kdy si po došlapu na nohu soupeře přetrhl vaz v kotníku. Má za sebou dlouhou rehabilitaci, byl v péči fyzioterapeuta tenisových hvězd Michala Novotného a chiropraktika Milana Javanského. "Potřeboval jsem minimálně měsíc, abych se dal do pořádku," řekl v nahrávce pro ČTK. Potom se připravoval individuálně v Praze na Folimance a také na Královce pod taktovkou kondičního trenéra české reprezentace Michala Miřejovského.

Po zranění během EuroBasketu mu finanční ztrátu při chybějícím angažmá vykryje pojistka mezinárodní federace FIBA. V nucené pauze měl čas si užívat rodinu. S partnerkou a bývalou basketbalovou reprezentantkou Karolínou Elhotovou se nedávno dočkali druhého potomka, syna Damiána. "Tak jsem taky chtěl využít toho času, že budu s rodinou a maximálně se připravím na aktuální reprezentační okno," prohlásil dvojnásobný otec, který už má dvouletou dceru Jasmínu.

V situaci, kdy je po startu sezony bez angažmá, neprožívá poprvé. "Podobné to bylo i po EuroBasketu 2017, kdy jsem si dal nějaké volno na rehabilitaci. Pak se s agentem sonduje trh a zvažují se různé nabídky i to, která situace by byla nejvhodnější pro mě a teď už i pro celou rodinu," podotkl Kyzlink.

Váží si toho, že o jeho služby měl zájem osmnáctinásobný český mistr a účastník Ligy mistrů Nymburk. "I když zájem od českého hegemona mi udělal radost, tak jsme se s agentem rozhodli, že se budu dál snažit setrvat v zahraničí a že budeme cílit na jednu z těch kvalitních lig - Německo, Itálie, Francie, Španělsko. A českou cestu zatím odkládám na neurčito," vysvětlil Kyzlink.

V kvalifikaci se pokusí být co nejvíce prospěšný národnímu týmu. "Nejde hned čekat tu formu z EuroBasketu, nicméně se jí snažím maximálně přiblížit, očekávám od sebe maximální nasazení a to, že pomůžu týmu, kde bude třeba, což poslední rok byla moje úloha," prohlásil Kyzlink.

Při řadě absencí může představovat i variantu na rozehrávce. "Já nebo Vojta Hruban jsme byli alternativou už v minulých oknech, kdy tam byl na rozehře hlavně Ondra Sehnal a ta dirigentská role byla víc potřeba. A stejné to bylo na EuroBasketu, když v některých utkáních nemohl hrát Saty (Tomáš Satoranský). Nebylo by to tak pro nás nic nového a ujmeme se toho s odvahou a vůdčí rolí," podotkl Kyzlink.

V týmu jsou tentokrát čtyři hráči, kteří si mohou připsat první starty v reprezentaci. "Ti mladí kluci ale mají hlad po tom se ukázat, půjdou do toho naplno a je tu pořád pět hráčů z EuroBasketu, což je kostra, která představuje kvalitu. A my bychom tak měli být konkurenceschopní," prohlásil Kyzlink. "Nemáme co ztratit, navíc pod trenérem Ginzburgem se hraje dobře i mladým, protože on jim dodá dostatek sebevědomí. Chce, abyste byli agresivní a byli schopní zakončovat. Důležité je se nebát a hlavně cílit na dvě výhry," prohlásil.

Věří, že i v oslabené sestavě ještě mohou Češi oživit naděje na postup do MS. "Kolikrát jsme už byli svědky toho, že i naprostý favorit padl, protože byl pod velkým tlakem a přemohla ho očekávání. V jednom utkání není favorit, ani outsider," dodal Kyzlink.