Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi zahájili United Cup porážkou 1:4 s USA. Jediný bod urvala Kvitová, Macháč musel vzdát

Macháč kvůli zranění svůj duel nedohrál.
Macháč kvůli zranění svůj duel nedohrál.Profimedia
Čeští tenisté vstoupili do premiérového ročníku United Cupu porážkou 1:4 s Američany. Petra Kvitová (32) sice po dramatické koncovce úvodního dějství, sedmi odvrácených setbolech a dvou hodinách boje zdolala světovou trojku Jessicu Pegulaovou (28), ovšem Tomáš Macháč (22) se v následujícím zápase zranil a musel vzdát Francesovi Tiafoeovi (24) a ve smíšené čtyřhře proti největším favoritům turnaje neuspěli Marie Bouzková s Jiřím Lehečkou.

Čeští tenisté rozehráli první skupinový duel už včera, kdy Jiří Lehečka nestačil na Taylora Fritze a Marie Bouzková nenašla recept na Madison Keysovou. Pokud chtěli pomýšlet na výhru, museli v pátek bezpodmínečně vyhrát všechny tři zápasy.

Kvitová vybojovala cennou výhru

A začali dobře, Petra Kvitová si v Areně Kena Rosewalla po dvouhodinové bitvě a setech 7:6(6), 6:4 vyšlápla na světovou trojku Jessicu Pegulaovou a oplatila jí nedávnou porážku z US Open. Zatímco úvodních osm gamů souboje ženských jedniček žádné drama nenabídlo, koncovka prvního dějství napsala málo vídaný scénář.

Přehled zápasu Kvitová – Pegulaová 7:6, 6:4

Jediná česká zástupkyně v TOP 20 žebříčku odvrátila za stavu 4:4 brejkbol, v následující hře promarnila celkem šest setbolů a poté si poprvé v utkání prohrála servis. V dalších minutách předvedla, proč se jí přezdívá lvice. Ve 12. gamu zlikvidovala stav 0-40 a celkem čtyři setboly, v tie-breaku dokázala smazat manko 1:5 a 3:6 a sama svou sedmou šanci na zisk setu využila.

Vítězství v úvodní sadě, která trvala zhruba hodinu a čtvrt, zřejmě Kvitovou nabudilo, protože se celkem rychle dostala do vedení 3:0 se dvěma brejky. Ten druhý sice nepotvrdila, nicméně žádnou další brejkbolovou šanci už Pegulaové nedovolila.

Macháče zastavilo zranění

Utkání mezi Českem a Spojenými státy, které mají jako jediné ve výběru čtyři zástupce TOP 20 žebříčků a jsou papírově největším favoritem premiérového ročníku nové soutěže, pokračovalo soubojem Tomáše Macháče s Francesem Tiafoem.

Přehled zápasu Tiafoe – Macháč 6:3, 2:4 (skreč)

Čech, jenž zakončil předchozí sezonu debutem v elitní stovce pořadí, měl pomalejší vstup do zápasu a nechal si favorita utéct. Od stavu 0:3 ovšem držel se světovou devatenáctkou krok, a ve druhé sadě dokonce vedl 3:0 a 4:2. V sedmé hře se však zranil a po poradě s týmem a fyzioterapeutem se rozhodl otékající pravý kotník před blížícím se Australian Open raději šetřit.

Česko-americký duel zakončí smíšená čtyřhra, v ní se Marie Bouzková s Jiřím Lehečkou pokusí porazit Jessicu Pegulaovou a Taylora Fritze.

Česko-americký duel zakončila smíšená čtyřhra, Marie Bouzková s Jiřím Lehečkou v ní neudrželi náskok setu ani nadějné vedení v super tie-breaku a Jessice Pegulaové a Taylorovi Fritzovi podlehli 6:2, 3:6, 7:10.

Přehled zápasu Pegula/Fritz – Bouzková/Lehečka 2:6, 6:3, 10:7

Po USA vyzvou Češi 31. prosince a 1. ledna Německo. V případě postupu by narazili v "městském finále" na vítěze skupiny D, v níž jsou Španělé, Britové a domácí Australané. Takové duely se uskuteční i v Brisbane a Perthu, do boje o celkový triumf postoupí jejich vítězové a jeden poražený celek s nejlepším výsledkem ze skupiny.