Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kříž vyhlíží zaplněnou O2 arenu a varuje: Nesmíme na sebe nakládat extrémní tlak

Kříž vyhlíží zaplněnou O2 arenu a varuje: Nesmíme na sebe nakládat extrémní tlak
Kříž vyhlíží zaplněnou O2 arenu a varuje: Nesmíme na sebe nakládat extrémní tlakProfimedia
Na světovém šampionátu v Číně před třemi lety se pivot Martin Kříž (29) stihl vrátit až zázračně rychle tři a půl měsíce po operaci přetržené achilovky, loni kvůli zranění kolena o start na olympiádě v Tokiu přišel. Na domácí mistrovství Evropy se ale mohl chystat naplno bez omezení. Opora Nymburka se těší na podporu zaplněné pražské O2 areny a doufá, že lídr týmu Tomáš Satoranský (30) stihne doléčit zraněný pravý kotník.

"Nálada je super. Všichni už se nemůžou dočkat, až to vypukne. Cítím se zdravý, sice byly lehké problémy se zády, ale to byla malichernost. Teď už se cítím dobře a jsem rád, že před domácím publikem na takové akci můžu být," prohlásil Kříž, který loni musel úspěšný boj v olympijské kvalifikaci v kanadské Victorii i účast reprezentace pod pěti kruhy sledovat jen v televizi.

Výběr kouče Ronena Ginzburga od pondělka trénuje v O2 areně a těší se na okamžik, až se hala při pátečním vstupním utkání proti Polsku zaplní. "Aréna vypadá super. Doufám, že bude hlavně plná a přijde hodně našich fanoušků, kteří nás poženou dopředu."

Případnou nervozitu z domácího turnaje si nechtěl připustit. "Zdravá nervozita musí být, ale nemůžeme si tlak moc připouštět a být až moc nervózní, protože pak přijdeme do prvního zápasu a budeme koukat jak z jara. To se nesmí stát. Vstup do turnaje a hlavně do toho zápasu musí být stoprocentní, tlak a přehnaná nervozita by nám mohly jen uškodit. To, co nepotřebujeme, je nakládat si na sebe extrémní tlak. Naopak si musíme užít, že máme možnost hrát před domácím publikem. Pevně věřím v super atmosféru, která nám pomůže a neuškodí," podotkl.

Stále není jasné, zda či kdy bude mít národní tým k dispozici Satoranského, který se na turnaji v Německu zranil přesně dva týdny před startem ME. "Pevně věřím, že Saty hrát bude. A i kdyby nehrál, tak tohle není tým o jednom hráči, i když Saty má obrovskou vůdčí schopnost jak mimo hřiště, tak hlavně na něm. Když nebude, všichni uděláme maximum, aby ta ztráta nebyla tak citelná a podařilo se nám vyhrát i bez něj," konstatoval Kříž.

Při turnaji bude podle něj Satoranský důležitý v jakékoliv roli, jakou mu zdravotní stav dovolí. "Saty je obrovsky energický člověk a už jen to, že tu s námi je, dokáže tým strhnout. Ale jak říkám, věřím, že tu s námi bude hrát. A kdyby se to nepovedlo, věřím, že tady s námi bude a potáhne nás mimo hřiště. Ale o téhle variantě ani nechceme přemýšlet."

V pátek bude prvním protivníkem Polsko a Kříž považuje český tým za favorita. "A pořád je to stejné téma: nepodlehnout tlaku, protože tenhle tým byl zvyklý na to, že byl černým koněm nebo outsiderem. A dokázaly se skvělé věci. Teď je to naopak. Jak šel český basket nahoru, favority se částečně stáváme. Tlak a nervozitu si nesmíme extrémně připustit," zdůraznil.

Porgram EuroBasketu

Hned v sobotu přijde na řadu favorizované Srbsko. "Papírově určitě ano, ale pojďme si říct, že se basket posunul. Když se podíváme na jiné skupiny, může se ta naše zdát lehká, ale všechny týmy, které tady jsou, mají svoje kvality. Finové předvádí, že jsou ve výborné formě. Izrael má taky kvalitní tým. Polsko se nám daří v poslední době porážet a doufám, že to tak zůstane. Srbsko bude asi nejtěžší soupeř, ale stát se může všechno, míč je kulatý," zmínil Kříž.

Jako vyhlášený obranář může v sobotu svádět i souboje s pivotem Nikolou Jokičem z Denveru, nejužitečnějším hráčem NBA z posledních dvou sezon. "Je to největší hvězda pražské skupiny. Proti němu se musí jít bez přehnaného respektu, i když to je dvojnásobný MVP NBA. Uvidíme, co vymyslí trenéři, jak se na něj připravíme. Když dostanu rozkaz bránit Jokiče, udělám všechno, abych mu to co nejvíc znepříjemnil," konstatoval s úsměvem Kříž.

Ze skupiny postoupí nejlepší čtveřice do osmifinále do Berlína. "Cílem je určitě postup ze skupiny. Ale já jsem typ člověka, který jde vážně zápas od zápasu. Postup ze skupiny si všichni přejeme a doufejme, že to tím neskončí. Favorité na zlato jsou Slovinsko, Francie, Srbsko, Řecko.... Je tam spousta adeptů. A nesmíme zapomínat taky na nás."