Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kratochvíl se stal v 16 letech paralympijským vítězem, a to v evropském rekordu

Kratochvíl vyhrál suverénním způsobem. (archivní foto)
Kratochvíl vyhrál suverénním způsobem. (archivní foto)ČTK / AP / Petr David Josek
Šestnáctiletý plavec David Kratochvíl se stal paralympijským vítězem na trati 400 metrů volný způsob. O první medaili pro českou výpravu v Paříži se zrakově postižený sportovec postaral suverénním způsobem, závod kategorie S11 vyhrál v evropském rekordu 4:26,34 minuty přesně s pětisekundovým náskokem.

Kratochvíl triumfem při paralympijském debutu navázal na titul mistra světa, který na stejné trati vybojoval vloni v Manchesteru. Na letošním mistrovství Evropy ve Funchalu získal na kraulařské čtyřstovce stříbro za Nizozemcem Rogierem Dorsmanem, kterému dnes díky drtivému finiši na závěrečné stovce porážku s přehledem oplatil.

Na předposlední obrátce byl Kratochvíl ještě o dvě desetiny druhý, ale pak se poprvé v závodě ujal vedení a závěrečný bazén zvládl o více než tři sekundy rychleji než nizozemský soupeř. Třetí skončil Japonec Uču Tomita se ztrátou 5,99 sekundy na českého vítěze.

Kratochvíl, jenž v šesti letech přišel kvůli nemoci oční sítnice o zrak, má v Paříži před sebou ještě pět startů. Bude se pokoušet napodobit medailové tažení z letošního ME, kde sedm závodů proměnil v pět cenných kovů včetně zlata ze znakařské stovky.

Finále dnes v Paříži plavala i Agáta Koupilová a v závodě na 100 metrů volný způsob kategorie S5 obsadila čtyřiadvacetiletá vozíčkářka sedmé místo.

Livesport Daily #335: Podvody na paralympiádě? Klidně i špendlík do paty, říká Jan Povýšil
Livesport
Zmínky