Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Koulibaly míří do Chelsea. Na Stamford Bridge vytvoří senegalský val s krajanem Mendym

Aktualizováno
Kalidou Koulibaly měl namířeno do Chelsea už v roce 2016.
Kalidou Koulibaly měl namířeno do Chelsea už v roce 2016.Profimedia
Chelsea má svou vysněnou náhradu za Antonia Rüdigera (29). Ke svému krajanovi ze Senegalu Edouardovi Mendymu (30) se připojil Kalidou Koulibaly (31), který by měl Blues se všemi bonusy vyjít až na 40 milionů eur (asi 980 milionů korun) a dnes ráno oficiálně podepsal smlouvu na čtyři roky s opcí na další.

Koulibaly se s Neapoli loučí po dlouhých osmi letech, Chelsea o něj přitom poprvé projevila zájem již roku 2016, kdy se obě strany nedomluvily. Nyní je urostlému stoperovi již 31 let a jedná se o čerstvého afrického šampiona se Senegalem. Ke skalpu Egypta letos v únoru Koulibaly vedl svou zemi s kapitánskou páskou na rukávu a v rozstřelu proměnil první penaltu.

Thomas Tuchel si původně do středu obrany za odcházející Rüdigera a Christensena vyhlédl Matthijse de Ligta z Juventusu, který však preferoval Bayern Mnichov. Chelsea tím pádem políčila na Koulibalyho, který nejevil žádný zájem prodloužit v Neapoli smlouvu končící příští léto.

Koulibalyho do Neapole v létě 2014 přivedl z belgického Genku Rafael Benítez, který o něj sám velmi stál. V rozhovoru pro The Athletic přitom španělský kouč přirovnává Koulibalyho k Rüdigerovi v otázce vedení míče a obounohosti. V Itálii dominoval díky své rychlosti, ale v Anglii už Benítez takovou dominanci neočekává. Musí prý zapracovat na své koncentraci.

Sám Koulibaly se dle svých slov vyžívá v soubojích 1 na 1 a bývá v nich velmi úspěšný; dle databáze FBref.com byl za poslední rok lepší než 98 % stoperů pěti nejlepších evropských lig ve statistice povolených průniků a elitní je také v oblasti vyhraných osobních soubojů.

Koulibaly se s Neapolí loučí jako pilíř její obrany, která v šesti z osmi let pod jeho dohledem patřila mezi tři nejlepší defenzívy v Serii A. Za toto období byl hned čtyřikrát zvolen do oficiálního týmu sezony, v čemž ho předčí pouze Gianluigi Buffon a Giorgio Chiellini.

Bývalý trenér Neapole Luciano Spalletti dříve dvakrát prohlásil, že se na protest připoutá k bráně San Paola, pokud mu senegalský talisman prodají, a jeho předchůdce Carlo Ancelotti Koulibalyho přirovnal k legendám AC Milán Paolovi Maldinimu a Alessandrovi Nestovi.