Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Konec depresí a zdravotních patálií? Andreescuová cítí, že se vrací mezi elitu

Na turnaji v Torontu došla Bianca Andreescuová do osmifinále.
Na turnaji v Torontu došla Bianca Andreescuová do osmifinále.Profimedia
Když v roce 2019 Bianca Andreescuová (22) triumfovala v Indian Wells a následně i na US Open, měla za sebou nejnáročnější i nejlepší sezonu kariéry. Během jediného roku stihla odehrát 55 zápasů a vystoupat na 4. místo žebříčku WTA. Pak ale pomalu "zmizela". Až letošní sezona vypadá v jejím podání nadějně a i ona sama přiznává, že opět cítí chuť do tenisu.

Poslední dvě léta se Kanaďanka s rumunskými kořeny potýkala nejen se zraněními, ale i s psychickými problémy. Nyní na turnaji v Torontu, ve svém domácím prostředí, došla do osmifinále. "Vnímám, že třeba minulý rok byl negativní. Ale teď mám pocit, že jsem zase na úžasném místě. Prostě se cítím skvěle," vyprávěla navzdory vyřazení čtvrtečnímu od Číňanky Čeng Čchin-wen (19).

Výsledky z kanadského turnaje dodávají Biance Andreescuové sebevědomí. Vyřadila Rusku Darju Kasatkinovou (25), aktuálně patřící do TOP10 rankingu, i Alizé Cornetovou (32) z Francie, která nedávno ukončila vítěznou šňůru světové jedničce Ize Swiatekové. "Rozhodně si nemyslím, že už jsem definitivně zpátky, ale cítím, že se to může povést. Myslím, že už je to blízko. Jen musím prostě dál dřít,” citovala ji agentura Reuters.

Za sebou má těžké chvíle. Po grandslamovém triumfu kvůli zranění levého kolene paběrkovala, letos v dubnu vypadla z elitní stovky žebříčku WTA a mezitím řešila i netenisové trable. Loni v prosinci na sociálních sítích přiznala psychické problémy, kvůli nimž se rozhodla na čas tenis vypustit.

Výsledky a statistiky turnaje WTA v Torontu

„Poslední dva roky pro mě byly náročné v mnoha ohledech. Tento rok jsem strávila týdny v izolaci, což mě zasáhlo psychicky i fyzicky,“ napsala na Instagramu a zmínila, že na ni dolehlo složité období, kdy její babička strávila kvůli covidu několik týdnů na jednotce intenzivní péče. „Měla jsem pocit, že na ramenou nesu tíhu celého světa. Nedokázala jsem se odpoutat od všeho, co se dělo mimo kurty. Potřebuji si odpočinout a potrénovat. Vrátím se silnější,“ vzkázala tehdy.

Podle posledních týdnů i zápasů se jí to daří. Opěť ťuká na dveře elitní padesátky a na amerických betonech ukazuje své tenisové přednosti. Uvědomuje si však, že cesta mezi úplnou elitu je hlavně o trpělivosti. “Pokud budu i dál odevzdávat jen to nejlepší a zůstanu tomu opravdu oddaná, tak se to podaří. Protože to opravdu, ale opravdu chci. Zvlášť po tak dlouhé pauze, kdy jsem si vzala čas na sebe."