Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kde je Kaprizov? Podle Minnesoty zůstal v Rusku, hrozí mu zatčení jako Fedotovovi

Tahoun Minnesoty je podle Rusů v USA a podle Američanů v Rusku.
Tahoun Minnesoty je podle Rusů v USA a podle Američanů v Rusku.Profimedia
Nejasná situace panuje okolo útočníka Minnesoty Kirilla Kaprizova (25). Zatímco ruské noviny Sport-Express uvedly, že se rodák z Novokuzněcku vrátil do USA, vedení klubu NHL informaci popřelo. Olympijský vítěz z Pchjongčchangu 2018 má být podle generálního manažera Wild Billa Guerina stále v Rusku, kde mu podobně jako gólmanovi Ivanu Fedotovovi (25) hrozí zatčení za falšování vojenského průkazu.

Podle Sport-Expressu se měl hokejista okamžitě vrátit do zámoří poté, co byl draftovaný brankář Philadelphie Flyers Fedotov zadržen policisty a převezen na odlehlou vojenskou základnu v severním Rusku. Také on se měl podle ruských zdrojů prezentovat zfalšovaným vojenským průkazem.

Jenže Kaprizov prý Rusko ještě neopustil, ač mu může hrozit stejný osud jako Fedotovovi. "Je v Rusku a daří se mu dobře. Je se svými přáteli a rodinou," řekl Bill Guerin o Kaprizovovi po výročním setkání generálních ředitelů na blížícím se draftu NHL. Je ale zřejmé, že Minnesota je z dění okolo své hvězdy poněkud nervózní. "Snažím se získávat informace. Ale nemám v plánu panikařit," řekl Bill Guerin.

Kaprizov má za sebou dvě sezony v NHL. V té první získal za výkony v Minnesotě Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL, v té druhé nasbíral v 87 zápasech úctyhodných 116 bodů. Za Wild by měl hrát další čtyři roky pod smlouvou, která mu zaručuje příjem 45 milionů dolarů (1,1 miliardy korun).

Nejistota okolo Kaprizova přichází v době, kdy ruské úřady ukázaly nekompromisní řešení v případu Fedotova. Ten se stal v uplynulé sezoně nejlepším brankářem KHL a CSKA Moskva pomohl vyhrát Gagarinův pohár. Následně ho draftovali Flyers.

Generální manažer Philadelphie Chuck Fletcher je v komentářích ohledně draftovaného brankáře zdrženlivý. Připustil, že o stavu svého chráněnce nemá žádné informace. “Myslím, že bude nejlepší, když komentáře k této záležitosti omezím. Je to zjevně citlivá situace a děláme vše, co je v našich silách, abychom získávali informace a zůstávali v obraze. To je aktuálně asi nejlepší způsob, jak celou situaci řešit,” dodal Fletcher. 

NHL doposud nevydala týmům žádné formální pokyny ohledně návratu ruských hráčů do zámoří před novým ročníkem. Předpokládají se ale logistické problémy, neboť USA, Kanada i další země pozastavily lety do a z Ruska a Běloruska. Hráčská asociace se začíná zabývat tím, jak hráčům v případě potřeby pomoci.

Problémy naznačil i generální ředitel Washingtonu Capitals Brian MacLellan, který počítá s návratem Alexandra Ovečkina i Dmitrije Orlova před zahájením tréninkového kempu v polovině září: "Je tu očividně trocha nejistoty. Ale když mluvíme s našimi kluky, myslím si, že počítají s tím, že se vrátí a budou u nás další sezonu hrát.”