Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dostál vybojoval pro Česko třetí pařížské zlato a zkompletoval svou sbírku olympijských medailí

Josef Dostál si dojel pro první olympijské zlato.
Josef Dostál si dojel pro první olympijské zlato.Profimedia
Kajakář Josef Dostál (31) ovládl na olympijských hrách závod na 1000 metrů, zkompletoval svoji sbírku a vybojoval pro českou výpravu v Paříži třetí zlato. Jedenatřicetiletý reprezentant přidal nejcennější medaili ke stříbru a třem bronzům, které vybojoval na hrách v Londýně, Riu de Janeiro a Tokiu. V areálu ve Vaires-sur-Marne navázal na páteční triumf kanoisty Martina Fuksy.

"Po dojetí do cíle jsem tomu nemohl chvilku uvěřit, ale pak jsem tam viděl (na tabuli výsledků) CZE první," řekl Dostál České televizi. "Když jsem včera viděl, co dokázal Martin Fuksa se svým fenomenálním výkonem, a slyšel jsem českou hymnu, tak jsem si říkal, že je to neuvěřitelné. Věděl jsem ale, že když předvedu to, na čem jsme pracovali, tak by to mohlo být na medaili," uvedl Dostál.

Do finále postoupil do finále z třetího místa v dopoledním semifinále, kde v závěru viditelně šetřil síly. Ve finále se hned od startu držel v popředí, v polovině trati byl druhý za Portugalcem Fernandem Pimentou, 300 metrů před cílem se ale posunul do čela a první místo jistě udržel.

"Bylo to hodně emočně náročné. Celé olympijské hry, kdy český tým měl málo medailí. Tak jsem cítil tlak, že by bylo fajn nějakou zajet a pomoct České republice," prohlásil pětinásobný světový šampion Dostál, za nímž skončil druhý Maďar Ádám Varga a třetí dojel jeho krajan a obhájce zlata z Tokia Bálint Kopasz.

"Už jsem trošku vzdal sny na zlato," přiznal Dostál v rozhovoru s novináři. "Věděl jsem, že ti dva Maďaři s Portugalcem jsou asi nepřekonatelní. Dneska jsem do závodu nastupoval s tím, že když pojedu dobře, tak čtvrté páté místo je jisté. Ale kdybych jel opravdu perfektně, tak ta medaile tam může spadnout. Už jsem to trošku vzdával s tím, že asi nebudu patřit do okruhu olympijských vítězů, ale že mít pět olympijských medailí by bylo pěkné. Teď jsem pětinásobný olympijský medailista a k tomu ještě olympijský šampion. To je fakt hustý," líčil.

"Je to neuvěřitelné. Mně se několikrát zdálo, že mám medaili a jsem z toho neuvěřitelně šťastný. Říkal jsem si: To je tak krásný pocit, já bych ho chtěl mít po závodě," líčil šťastný Dostál.

Dostálova snoubenka Anežka Paloudová obsadila mezi kajakářkami konečné 15. místo na pětistovce. Po čtvrtém místě v semifinále se představila ve finále B, ve kterém se bojuje o 9. až 16. příčku. V posledním vystoupení při olympijském debutu dojela pětadvacetiletá česká reprezentantka sedmá, když v závěru předstihla Alyce Woodovou z Austrálie.

Disciplínu ovládla pětatřicetiletá Novozélanďanka Lisa Carringtonová a v Paříži vybojovala třetí zlatou medaili. Celkově si pod pěti kruhy připsala již osmý triumf. Carringtonová ve francouzské metropoli uspěla také společně s Alicií Hoskinovou na deblkajaku a vyhrála i jako členka čtyřkajaku.

Poslední zlatou medaili ve vodáckém areálu ve Vaires-sur-Marne získala kanadská kanoistka Katie Vincentová, která ve dvousetmetrovém sprintu porazila o jednu setinu sekundy obhájkyni triumfu z Tokia Nevin Harrisonovou z USA.

Kompletní zpravodajství z OH v Paříži