Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dojatá Paloudová o zlatém snoubenci Dostálovi: Je to nejlepší chlap a teď to ukázal světu

Polibek Anežky Paloudové a Josefa Dostála.
Polibek Anežky Paloudové a Josefa Dostála.Profimedia
Po svém startu ve finále B na 500 metrů spěchala kajakářka Anežka Paloudová (25) fandit snoubenci Josefu Dostálovi (31) v boji o triumf na kilometru a pak už spolu slavili třetí české zlato na olympijských hrách v Paříži. Úspěch nastávajícího manžela ji dojal.

"Já už to vím dlouho, že je to nejlepší chlap na světě. Teď to ukázal celému světu a vědí to už všichni. Jsem nadšená," řekla Paloudová českým novinářům a po tváři jí stékala slza dojetí.

"Prožívala jsem to neskutečně. Já jsem slíbila Pepovi, že na něj budu čekat v cílovém platě, takže jsem ani nešla fandit na tribunu. Čekala jsem tady, kde mě asi minutu před startem vyhodili, že tam nesmím být. Takže jsem stála na můstku mezi mixzónou a cílovým platem. Nebyla jsem si jistá, jestli se v těchto místech smí fandit, většinou to tak není. Bylo tam kovové zábradlí, takže jsem do něj mlátila a trochu jsem si omlátila klouby," smála se.

Po závodě už dala průchod emocím naplno. "Vběhla jsem zpátky na plato, začala jsem brečet, slintat. Všechno šlo ze mě ven včetně křiku. Emoce byly neskutečné," uvedla. "Nejsem úplně spokojená se svým závodem. Hned, co jsem dojela, a možná už na trati, jsem si říkala, že veškerou smůlu a slabost jsem si vybrala já. A o to víc sil bude mít Josef. Nevím, jestli to pomohlo. Rozhodně síly měl," řekla Paloudová, která skončila ve finále B sedmá a celkově obsadila 17. místo.

"Josef jel krásně už od začátku. Málokdy jede start – cíl, nepřepálil první půlku. Krásně se držel. Když ho zabrala televize, bylo vidět, že mu loď krásně odjíždí a já jsem věřila, že má na to vyhrát. Televize byla od nás daleko, stála jsem tam s Josefovým belgickým soupeřem a kamarádem, který mě začal objímat a křičet: On to vyhraje. On to vyhraje! V tu chvíli jsem už věděla, že je to ono," popisovala.

Dostál předloni změnil trenéra, jeho dlouholetého kouče Karla Leštinu nahradil Pavel Davídek. "Myslím si, že změna probíhala postupně. Přechod k novému trenérovi nebývá vždycky okamžitě skvělý. Bylo tam relativně dost tréninkových změn. Například se víc soustředil na najíždění velkého objemu v pomalé vytrvalosti. Zaměřil se na stravu. Podle mě celkově zlepšil svůj denní režim. Začali jsme chodit dřív spát, vstávat, snažit se obecně udržovat. Do toho byl poslední dobou hrozně mentálně v pohodě," uvedla Paloudová.

V Paříži se ubytovali mimo olympijskou vesnici s Dostálovým trenérem Davídkem, kajakářovou sestrou Annou v roli fyzioterapeutky a sestrou Paloudové Karolínou, která se stará o stravu. "Celý jeho tým je rodinný. Oprostili jsme se od obrovského okolního tlaku, fungovali jsme jako relativně poklidná skupina a věřím, že se to vyplatilo," řekla Paloudová.

Podle ní Dostál v úspěch věřil. "Hodně už od začátku. Tady se samozřejmě docela projevila nervozita. Předvčerejšek, částečně i včerejšek byl psychicky hodně náročný, ale včera večer už byl strašně v klidu. A dneska ráno byl šílenec. Dělal svoje klasické vtípky, vstal s úsměvem od ucha uchu. Už ráno jsem si říkala: Tak to bude Josefův den. Teď je v rozpoložení, kdy na to má."

V červnu se zasnoubili, svatbu teprve budou připravovat. "Vymyšlenou ji nemáme. Prioritou byly olympijské hry. Dohodli jsme se, že plánování si chceme užít v klidu. Tak to teprve přijde," prohlásila s tím, že ani pařížské prostředí je na romantickou večeři nezláká.

"Asi prostě bude jenom dnešní pivo. Přece jen tohle je úspěch, který se musí oslavit jinak. Naši společnou lásku oslavíme jindy. Tohle je Pepův den," řekla Paloudová. Zbytek olympiády budou sdílet s českou výpravou. "Budeme se stěhovat do vesnice. Nevím, jestli odpoledne, nebo zítra ráno. Odlétáme společně s výpravou v pondělí," dodala.

Medailové pořadí zemí