Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi mají na vodě ještě jednu šanci. V kayakcrossu ale mezi favority nepatří

Závod v kayakcrossu na Světovém poháru v pražské Troji.
Závod v kayakcrossu na Světovém poháru v pražské Troji.Slalomtroja.cz
Kayakcross, napínavá adrenalinová novinka letošních olympijských her, odstartuje čtvrteční časovkou. V závodě čtyř kajakářů, kteří startují z třímetrové rampy, ještě mohou překvapit a získat cenný kov Tereza Fišerová, Antonie Galušková, Jiří Prskavec či Lukáš Rohan.

Kayakcross, který je olympijským nováčkem, začíná čtvrteční časovkou, v níž závodníci tratí projedou jednotlivě. Po kvalifikačních jízdách přijdou na řadu závody čtyř kajakářů, kteří startují současně ze zvýšené rampy. Během závodu musí udělat eskymácký obrat pod hladinou a projet několika brankami z nafukovacích pylonů. Na rozdíl od klasického slalomu neexistují trestné sekundy za doteky s brankou. Co naopak existuje je kontakt s ostatními sportovci. V rámci mezí smí reprezentanti svádět souboje tělo na tělo, respektive loď na loď. 

Kayakcross se na světovém poháru poprvé objevil v roce 2015 a od té doby popularita této napínavější verze klasického slalomu rychle roste. V mužské a ženské kategorii se o medaile utká celkem 84 sportovců. 

Mezi muži je jednoznačným favoritem Joseph Clarke. Trojnásobný mistr světa a vítěz celkového hodnocení světového poháru z minulého roku zaútočí na svou druhou zlatou olympijskou medaili v kariéře. Tu první získal v roce 2016 Riu, kdy ovládl kategorii K1. 

Dalšími adepty na cenný kov jsou Švýcar Martin Dougoud nebo Francouz Boris Neveu. Nezdar z finálových jízd svých hlavních závodů se pokusí napravit Jiří Prskavec a Lukáš Rohan. Ani jeden z českých závodníků ale nepatří do okruhu favoritů.

O vytouženou placku mezi ženami zabojují Antonie Galušková a Tereza Fišerová. Ta se nominace dočkala poté, co britský tým nevyužil svou kvótu a místa se vzdal. Kvalifikovala se jako jediná z pěti českých vodních slalomářů jen na tuto novou olympijskou disciplínu. "Funguju tu jako její sparingpartner, takže jsem se jí snažil pomoct. Je upřímně asi jediná, kdo z nás má šanci na nějaký úspěch,” komentoval naděje české kajakářky Rohan.

Pozor si české reprezentantky musí dát na sestry Foxové. Starší z nich Jessica, bude po vítězství mezi kajakářkami i kanojistkami usilovat o třetí zlatou medaili na pařížských hrách. Australská vlajkonoška se v letech 2021 a 2022 stala mistryní světa. Kayakcross ale rozhodně není její nejlepší disciplínou, což potvrdila na šampionátu v roce 2023, kde se nedostala ani mezi 32 nejlepších. 

Favoritkou na zlato je úřadující mistryně světa Kimberly Woodsová, která nechyběla na stupních vítězů ani na šampionátu v roce 2022. O medaili se bude prát i Mallory Franklinová, jež vyhrála kayakcrossový Světový pohár v roce 2022. 

Denní program a výsledky OH v Paříži