Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kanada potřetí za sebou hostí MS hokejistů do 20 let. Dočkají se Češi vytoužené medaile?

Čeští mladíci se pokusí urvat cenný kov.
Čeští mladíci se pokusí urvat cenný kov.Profimedia
Netradičně už po pouhých čtyřech měsících od skončení posledního šampionátu se bude hrát další turnaj mistrovství světa hokejistů do 20 let. Potřetí za sebou ho uspořádá Kanada, tentokrát v Halifaxu a Monctonu. Titul obhajuje právě mužstvo reprezentující kolébku hokeje. Čeští mladíci touží po minulém turnaji, kde zůstali těsně pod stupni vítězů, udělat poslední krůček k medaili, na niž čekají od roku 2005.

Již 47. ročník vždy ostře sledovaného juniorského šampionátu mělo původně zorganizovat Rusko v Novosibirsku a Omsku, invaze na Ukrajinu ale vše změnila. Rusku bylo pořadatelství odebráno, následně bylo oznámeno, že hokejové naděje se utkají o pozice na výsluní znovu v Severní Americe, kde proběhl v srpnu i šampionát odložený z konce loňského roku.

Češi vstoupí do turnaje zápasem s Kanadou

Nadcházející turnaj odstartuje v pondělí v 17 hodin zápasem skupiny B mezi Finskem a Švýcarskem. Dalšími účastníky této skupiny, která se odehraje v Monctonu, jsou USA, Lotyšsko a Slovensko. Češi vstoupí do turnaje v úterý 27. prosince půl hodiny po půlnoci duelem proti obhájcům zlata Kanaďanům. V "áčku" je pak čekají ještě Rakousko, Švédsko a Německo.

Program české dvacítky na MS
Program české dvacítky na MSLivesport

Do play off postoupí z každé skupiny čtyři celky, nový šampion bude znám v pátek 6. ledna. Zatímco v období krize spojené s pandemií koronaviru nehrozil účastníkům sestup, tentokrát už se poslední celky z obou skupin utkají v sérii hrané na dvě výhry o setrvání mezi elitou.

Hlavními favority Kanada a USA

Kanada bude usilovat o jubilejní dvacáté zlato a je znovu v roli velkého favorita před dalším zámořským celkem USA. Stříbro obhajují Finové a bronz Švédové, kteří v srpnu v boji o třetí místo zdolali Česko 3:1. Pro národní tým šlo o druhou čtvrtou příčku z posledních pěti odehraných MS. Čekání na medaili trvá od bronzu z roku 2005.

"Je to mladá kategorie, kde hraje obrovskou roli hlava," prohlásil před odletem týmu do dějiště turnaje trenér Radim Rulík, který zažil v roli asistenta Jaroslava Holíka v roce 2000 i zisk zlata. Sám má nyní k ruce asistenty Marka Židlického s Jiřím Kalousem.

Důležitá bude podle Rulíka obětavost

Sedmapadesátiletý kouč věří, že hráči budou - stejně jako v srpnu - znovu hladoví po úspěchu. "My uděláme vše pro to, abychom je drželi při zemi. Aby podali co nejlepší výkon a abychom z nich vyždímali to lepší," řekl Rulík. Zdůraznil, že na juniorských šampionátech je klíčová obětavost. "Jestli kluci skočí po hlavě do střely, nebo ne. Jestli udělají krok navíc. Rozhodují detaily a to, jak to mají nastavené v hlavě. Jak se mužstvo semkne k sobě. Pak jsou ochotní nechat na ledě vše," dodal Rulík.

Drtivá většina hráčů v kádru má sice s juniorským MS zkušenosti, ambice mužstva ale Rulík nechtěl příliš konkretizovat. Základním cílem je však ale postup do čtvrtfinále. "Nebudu dělat žádné prohlášení. Minule jsem ho udělal a potom si hráči mysleli, že jim třeba nevěřím. To v žádném případě. Uvidíme. Nedokážu to odhadnout. Teď budou všichni rozehraní. Určitě uděláme všichni maximum pro nejlepší výkon a výsledek," ujistil Rulík.