Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kaiserslautern stoupá! Kuka vzpomíná na hvězdné chvíle i pády tradičního klubu

Kaiserslautern opouští třetí nejvyšší soutěž a posouvá se o stupínek výše
Kaiserslautern opouští třetí nejvyšší soutěž a posouvá se o stupínek výšeProfimedia
Je to jen pár let zpět co téměř zmizel z dohledu, ale už se dere zpátky. Tradiční fotbalový klub s více než stoletou historií 1. FC Kaiserslautern se po insolvenci a čtyřech sezonách ve 3. lize vrací o patro výše. A barážový postup přes Drážďany byl divoký. "U toho byste musel být," vykládal bývalý hráč týmu Pavel Kuka (53), jenž se na vypjatých bitvách byl osobně podívat.

V Belgii byla založena povinná školní docházka, na výstavě v Paříži byl představen první magnetofon a narodili se například básník Vítězslav Nezval či Adolf Dassler, zakladatel společnosti Adidas. Ano, tohle všechno se také stalo v roce 1900, tedy v roce, kdy byl založen fotbalový klub Kaiserslautern.

V Evropě patří mezi ty nejtradičnější, když třeba v roce 1954 získalo Německo vůbec první titul mistrů světa, v sestavě mělo hned pět hráčů tohoto klubu. Kaiserslautern byl mimochodem v roce 1963 také jedním ze zakládajících členů Bundesligy. Tam působil celých 33 let, než došlo na první sestup o stupínek níže.

Byl u něj například i český internacionál Pavel Kuka, a v zápase o všechno proti jeho týmu stál Leverkusen, jenž také bojoval o život. "Shodou okolností jsem nedávno mluvil s Rudim Völlerem, který za Leverkusen hrál, a vzpomínali jsme. Tenhle zápas o udržení v Bundeslize v roce 1996 byl totiž jeho posledním v kariéře," řekl Kuka.

"Ještě deset minut před koncem jsme vedli 1:0 a oni sestupovali. Ten gól jsem dal já, navíc jsem o pár chvil později běžel sám na bránu a nedal jsem a soupeř pár minut před koncem vyrovnal a ligu zachránil. Takže Rudi mi vyprávěl, že na ten moment nikdy nezapomene, protože kdybych dal na 2:0, tak by zakončil kariéru sestupem," vzpomíná vicemistr Evropy z roku 1996.

Místo úspěchu přišel pád

Tento tabulkový kolotoč byl mimo jiné důkazem toho, jak náročná nejvyšší německá soutěž už tehdy byla. V obou sezonách před sestupem totiž Kaiserslautern bojoval o titul a najednou z toho byl šokující pád.

Ve druhé lize k týmu nastoupil trenér Otto Rehhagel, který do něj vlil gigantické množství energie. Nejen, že dokázal na první dobrou postoupit zpět do Bundesligy, Kaiserslautern ji následně hned vyhrál. "Vedli jsme tabulku od prvního kola a byl z toho titul. To je taky rarita, to člověk ani nedokáže vymyslet. Něco takového snad dokázal jen před pár lety anglický Leicester," říká Kuka.

V ročníku 1998/99 byl tedy z klubu s přezdívkou "Rudí ďáblové" účastník Ligy mistrů a dokonce suverénně první postupující ze skupiny F. Až za Kaiserslauternem se seřadily kluby Benfica Lisabon, PSV Eindhoven a HJK Helsinky.

Peníze získané právě z milionářské soutěže ale byly špatně investovány, například do posil, kterým se nedařilo. A to vše dalo základ kritickým situacím z let, které následovaly.

"Někdy se prostě spletete, a pak se to všechno s vámi táhne. I když tady nešlo jen o špatnou volbu hráčů, ale také o špatné ekonomické chápání. Padaly pokuty, částečně se prodal stadion městu, ale pořád to bylo málo a tým se v tom plácal," vysvětlovala osobnost fotbalové Slavie.

Mezi lety 2006 až 2018 strávil Kaiserslautern deset z dvanácti sezon ve druhé lize a před čtyřmi lety přišel potupný pád až do třetí nejvyšší soutěže. Poprvé v historii. Zmatky v klubu byly podtrženy například tím, že mužstvo za jedinou sezonu vystřídalo pět trenérů. Kasa byla prázdná, dávno bylo jasné, že vedení nedokáže splácet dluhy a došlo až na insolvenci.

Postup? U toho byste museli být

Pomoci musela americko-čínská investiční skupina Pacific Media Group, která podobným způsobem investuje po celé Evropě. S Kaiserslauternem to vypadá lépe a hodně pomohl květnový postup do druhé ligy. Barážovým soupeřem byly Drážďany a obě utkání stála za to.

"Popsat to? To byste asi nepochopil, u toho byste musel být," řekl Kuka s úsměvem. "Protože 53 tisíc diváků na třetí lize, to je zážitek, který se nedá slovy vyjádřit. Člověk si osvěžil v paměti atmosféru, která na stadionu vždy byla," chválil.

Teď to bude znovu hlavně na vedení, které by se mělo poučit z minulosti a tentokrát dobře investovat. Posily jsou nutné, s aktuálním kádrem by Kaiserslautern na silné soupeře nestačil. S chutí určitě pomohou i fanoušci, když se Fritz-Walter-Stadion, nazývaný Betzenberg, podaří několikrát do sezony vyprodat, začne se kasa znovu slibně plnit.

A kdoví, možná pak bude prostor i na přemýšlení o metě nejvyšší.

"Podmínky, stadion a historie tomu velí. Navíc fanoušci jsou absolutně nejlepší z celého Německa. Pokud se vše sportovně podaří a budou tam dál odvádět dobrou práci, tak na postup by určitě měli mít. Do Bundesligy patří a momentálně tam i chybí," uzavírá Kuka.