Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jednou za čtyři roky a pro 32 týmů. MS klubů dozná změn, potvrdil Infantino

Podle Infantina očekává FIFA od nového formátu zvýšení finančních příjmů.
Podle Infantina očekává FIFA od nového formátu zvýšení finančních příjmů.Profimedia
FIFA si dlouho pohrávala s myšlenkou rozšíření počtu účastníků světového šampionátu klubů a v do této chvíle zimní soutěži pro sedm týmů dojde od roku 2025 skutečně ke změnám. V pátek to potvrdil prezident organizace Gianni Infantino (52) s tím, že formát turnaje bude podobný jako u klasického MS – bude se konat jednou za čtyři roky a účastní se ho 32 celků.

V současné době o titul mistra světa klubů bojují nejlepší kluby kontinentálních soutěží a také národní šampion hostitelské země. Infantino změny původně oznámil už před třemi lety a loni se podle nich měl v Číně hrát první ročník, vinou pandemie koronaviru ale bylo vše odloženo.

Ohledně nového formátu, od něhož FIFA očekává zvýšení finančních příjmů, však dál panuje řada nejasností. Zatím není znám pořadatel prvního "nového" šampionátu, stejně tak zatím nebylo oznámeno, kolik klubů dodají jednotlivé kontinenty a otázkou zůstává i to, kdy se bude hrát.

První návrh počítal s tím, že MS klubů nahradí Pohár FIFA, který je soutěží národních týmů a koná se v létě po skončení ligových sezon. Samotná reforma přitom už v minulosti vzbudila nevoli ze strany samotných klubů.

Jasno v tuto chvíli je o osudu letošního MS klubů, to se bude hrát od 2. do 11. února a za pořadatelskou zemi bylo vybráno Maroko. Hlavním favoritem na triumf bude Real Madrid.