Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Je to pro kluky psychická vzpruha, řekl po vítězné premiéře boleslavský kouč Kalous

Je to pro kluky psychická vzpruha, řekl po vítězné premiéře boleslavský kouč Kalous
Je to pro kluky psychická vzpruha, řekl po vítězné premiéře boleslavský kouč KalousProfimedia
Vítěznou premiéru na lavičce hokejistů Mladé Boleslavi prožil nový kouč Jiří Kalous (58), pod jehož taktovkou zdolal Bruslařský klub v 37. kole extraligy doma Hradec Králové 3:2 v prodloužení. Byla to pro Středočechy po sérii pěti porážek a odvolání kouče Ladislava Čiháka (41) druhá výhra z posledních tří zápasů. V těch minulých dvou vedli tým Petr Haken (45) a Václav Pletka (43), současní Kalousovi asistenti.

"Je výborné, že jsme vyhráli. Hlavně si myslím, že je to pro kluky psychická vzpruha a impulz do dalších zápasů, protože se v nich teď nedařilo. Každý bod je důležitý v situaci, v které se nacházíme," řekl Kalous novinářům. Mladá Boleslav se díky výhře posunula z jedenáctého místa na desáté, ale před posledním Kladnem a třináctými Českými Budějovicemi má náskok jen čtyř bodů.

Kalous se jako asistent kouče Radima Rulíka u české reprezentační dvacítky teprve v sobotu vrátil z úspěšného mistrovství světa v Halifaxu, kde jejich svěřenci dosáhli na stříbro. Na extraligovou lavičku se postavil po necelém roce. V minulém ročníku vedl Kometu Brno a potom přešel do Českého hokeje jako sportovní manažer mládežnických reprezentací U16 až U20.

Mladá Boleslav –⁠ Mountfield HK 3:2p

Mladá Boleslav jej představila jako nového kouče ve čtvrtek. "My se samozřejmě seznamujeme za pochodu, protože já jsem byl dneska poprvé na tréninku na rozbruslení. To byla krátká doba. Myslím, že tam byly dobré věci. Samozřejmě tam byly věci, na kterých bude potřeba zapracovat, protože jsme nabízeli soupeři zbytečně šance. Jsou to věci, na kterých se dá pracovat, a určitě se na ně zaměříme. Musím říct, že tým je výborně připravený. Je to věc, na které se dá stavět. V bruslivém hokeji chceme jednoznačně pokračovat," uvedl Kalous.

Osmapadesátiletý bývalý asistent trenéra Vladimíra Růžičky ve Slavii i Josefa Jandače u české reprezentace i Lva Praha a v Magnitogorsku v KHL a hlavní kouč Liberce, Třince, Sparty i Komety je rád, že má k ruce asistenty znalé prostředí v Mladé Boleslavi. Haken je u prvního týmu druhou sezonu, Pletka se k němu přesunul po Čihákově konci z pozice hlavního kouče juniorky.

"Vždycky je dobré, když člověk někam přijde a jsou tam lidi, kteří znají to prostředí i hráče do detailů. Já se s oběma klukama znám. Vencu tedy ne tolik jako trenéra, ale Petra Hakena už dlouho de facto z Liberce, kde jsem kdysi dávno pracoval. Pro mě je to určitě výhoda," pochvaloval si spolupráci.

Aktuální tabulka hokejové extraligy
Aktuální tabulka hokejové extraligyLivesport

O možnosti odchodu do Mladé Boleslavi jednal s prezidentem Českého hokeje Aloisem Hadamczikem, protože má na svazu platnou smlouvu. "Než jsme se domluvili tady, tak jsme s panem Hadamczikem probírali tu situaci. Jsme (v Mladé Boleslavi) domluvení zatím krátkodobě do konce sezony s tím, že budoucnost dál se bude řešit, co se týče svazu, protože já jsem tam byl pod smlouvu. Ale co se týče působení u národního týmu, tak já mám povolení Mladé Boleslavi. Byla to jedna z věcí, ve které jsem chtěl pokračovat a budu tam souběžně," řekl Kalous, že si přál zůstat na pozici u dvacítky.

Z tažení za první medailí na juniorském MS od bronzu v roce 2005, které skončilo ve finále s favorizovanou Kanadou prohrou až v prodloužení, je ještě plný dojmů. "Jsou vynikající, tím spíš s odstupem času," uvedl Kalous s úsměvem. "Takový výsledek a hlavně hokej, který jsme tam předvedli, byl i pro nás takovým potěšením, protože si myslím, že jsme odváděli opravdu perfektní výkony. Nebyl to nějaký náhodný výsledek. Celým tím turnajem jsme prošli bojovným výkonem, dobrou hrou a opravdu jsme si to zasloužili," dodal Kalous.