Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jak mistr světa zapadne ve Frankfurtu? Götze může nejvíc pomoci mimo hřiště

Od autora vítězného gólu z finále MS 2014 si ve Frankfurtu si hodně slibují.
Od autora vítězného gólu z finále MS 2014 si ve Frankfurtu si hodně slibují.Profimedia
Mario Götze (30) se po dvouletém nizozemském dobrodružství v PSV Eindhoven vrací do Německa. Autor vítězného gólu z finále mistrovství světa 2014 podepsal s Eintrachtem Frankfurt, úřadujícím šampionem Evropské ligy. Na první pohled se to zdá jako chytrý tah - koupě hráče prověřeného velkými bundesligovými týmy za pouhé čtyři miliony eur (zhruba 100 milionů korun) vypadá jako skvělý obchod.

Ve Frankfurtu si to evidentně myslí. Sportovní ředitel Markus Krösche přestup vysvětlil na oficiálních stránkách klubu. "O jeho fotbalových kvalitách nemusíme vůbec mluvit. Takový hráč nám chyběl. Jeho technické schopnosti nám ohromně pomůžou, především když budeme držet míč proti zatažené obraně. Mario může zahrát na prakticky jakékoliv ofenzivní pozici, což nám dává dost taktické variability,” řekl.

Pojďme si toto prohlášení rozebrat. Jak Krösche zmínil, Götzeho fotbalové kvality jsou dlouhodobě známé. Na začátku kariéry byl úspěšný v Dortmundu, pak se přesunul do Bayernu, kde vyhrál tři tituly. Jeho hvězda lehce pohasla při druhém působení v Dortmundu, ale v PSV Eindhoven se zase vyšvihl. V 31 zápasech dal pět branek a na dalších sedm nahrál. Odehrál také největší počet minut za sezonu od ročníku 2014/15, kdy oblékal dres Bayernu. Zdá se, že se vrací do formy po sérii zranění a pár letech v zapomnění a Frankfurt toho chce využít.

Další Kröscheho věty směřují k hernímu stylu Frankfurtu. Eintracht v uplynulé sezoně hrál v systému 3-4-3, ve kterém byli nejnebezpečnější halvbeci. Nejlepším příkladem byl Filip Kostič, který z této pozice dal dva góly proti Barceloně na Camp Nou a pomohl ji vyřadit z Evropské ligy. Dá se očekávat, že Götze v této formaci bude nastupovat jako jeden ze dvou středních záložníků. Pravděpodobně v ofenzivní roli, ale umí zahrát i v hloubi pole.

Jediným problémem, který Götze může mít, je tempro hry. Je zvyklý na pomalejší přístup, na obrany, které jsou zatažené a nenapadají ho. Bude zajímavé sledovat, jestli se mu podaří adaptovat na rychlejší tempo - to může být pro kreativního třicátníka celkem výzva.

Frankfurt navíc má na jeho pozici dva hráče, kteří měli v minulé sezoně téměř jisté místo - Jesper Lindström (22), bundesligový nováček sezony, a Daichi Kamada (25), stálice posledních dvou sezon. Jejich spolupráce vytáhla Frankfurt zpět do Ligy mistrů a o oba je velký zájem. Pro Götzeho bude těžké takové partnerství rozbít a dostat se místo jednoho z nich do sestavy. Dá se očekávat, že minimálně na začátku sezony bude spíš žolíkem naskakujícím z lavičky.

Zajímavostí je délka jeho kontraktu. Obě strany se dohodly na tříleté smlouvě, Götze by tedy měl v Deutsche Bank Parku zůstat do léta 2025. V tu dobu mu bude 33 let. To může být pro Frankfurt problém, zvlášť když vezmeme v potaz, kolika zraněními za kariéru prošel. I tohle riziko ale zvážili a přesto se rozhodli přivést hráče, který bude zajímavým doplněním kádru a zároveň přináší zkušenost do kabiny.

Je ironií, že z Götzeho příchodu může nejvíc profitovat muž, kterého se zkušený Němec pokusí nahradit - Lindström. Dánská záložník má za sebou jedinou sezonu v jedné z TOP 5 lig a pořád se má co učit. Bezpochyby má velký potenciál a v Německu už se o něm ví, ale s pomocí zkušeného hráče jako Götze by mohl ještě vyrůst. Pokud to vyjde, Frankfurt se může v budoucnu těšit na hezký výdělek.

Suma sumárum, Götze je přestup, který může mít mimo hřiště větší dopad než na něm. Jeho zkušenosti a znalosti budou pro tým neocenitelné, bude hrát podobnou roli jako James Milner v Liverpoolu či Mats Hummels v Dortmundu. Ale jestli zároveň bude pokračovat ve výkonech, které předváděl v PSV, Frankfurtu bude celá Bundesliga závidět.