Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ingebrigtsen překonal rekord v běhu na 3000 metrů, ten svůj opět vylepšil i Duplantis

Nor Jakob Ingebrigtsen získal do držení čtvrté historické maximum.
Nor Jakob Ingebrigtsen získal do držení čtvrté historické maximum.Profimedia
Nor Jakob Ingebrigtsen (23) překonal 28 let starý světový rekord v běhu na 3000 metrů. Čas Keňana Daniela Komena vylepšil na mítinku Diamantové ligy v Chorzówě o 3,12 sekundy na 7:17,55 minuty. Vlastní evropský rekord překonal o více než šest sekund. Na závěr programu znovu zazářil švédský tyčkař Armand Duplantis, který vlastní maximum z pařížské olympiády posunul o další centimetr na 626 cm.

Ingebrigtsen, který získal na olympijských hrách v Paříži zlato na 5000 metrů, útok na světový rekord před závodem neohlásil. Komenův výkon, jemuž se za poslední více než čtvrtstoletí nikdo nepřiblížil na více než 2,42 sekundy, zejména díky rychlému závěrečnému kilometru smetl.

Nor získal do držení čtvrté historické maximum. Je halovým světovým rekordmanem na 1500 metrů, venku má světový rekord na netradiční distanci 2000 metrů a nejlepší světový čas na dvě míle.

Tyčkařům znovu vládl fenomenální Duplantis. Jeho světový rekord ze Stade de France nevydržel ani tři týdny. Historické maximum zlepšil už podesáté. Pravidelně přidává centimetr, takže je ve 24 letech v čele historických tabulek už o deset centimetrů před Francouzem Renaudem Lavilleniem. Výšku 626 centimetrů překonal hned na první soutěži, kde si ji nechal nastavit na stojany. Povedlo se mu to na druhý pokus.

Poprvé se v elitním atletickém seriálu představila Nikoleta Jíchová, která doběhla na 400 metrů překážek sedmá v čase 54,92 sekundy. Vít Müller skončil v Chorzówě v téže disciplíně, která nepatřila do diamantového programu, osmý. Výškař Jan Štefela obsadil výkonem 214 centimetrů jedenáctou příčku.