Hradec srovnal čtvrtfinálovou sérii s Libercem, Sparta v prodloužení padla s Třincem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hradec srovnal čtvrtfinálovou sérii s Libercem, Sparta v prodloužení padla s Třincem

Aktualizováno
Hradecký brankář Matěj Machovský inkasoval ve druhém zápase s Libercem dvakrát ze 27 střel.
Hradecký brankář Matěj Machovský inkasoval ve druhém zápase s Libercem dvakrát ze 27 střel.@MountfieldHK
Hradečtí hokejisté dokázali doma srovnat čtvrtfinálovou sérii s Libercem na 1:1, v závěru o výhře Mountfieldu 3:2 rozhodl svým druhým gólem v utkání Kevin Klíma. Po dvou zápasech je stav 1:1 i v měření sil mezi Spartou a Třincem, Oceláři uspěli v O2 areně v prodloužení. Dva góly úřadujících mistrů dal Libor Hudáček, vítěznou trefu si v přesilové hře připsal Daniel Voženílek.

Mountfield HK – Liberec 3:2

Ve druhém utkání na domácím ledě sice Hradec ztratil vedení 2:0, hosté ale nedokázali dokonat obrat, jako se jim to podařilo v neděli. Zápas rozhodl v 58. minutě svým druhým gólem a už třetím v sérii Klíma. Série na čtyři vítězné duely bude pokračovat ve čtvrtek a v pátek na severu Čech.

Hradecký kouč Tomáš Martinec po úvodním nezdaru posadil na tribunu kapitána Radka Smoleňáka a v brankovišti dal před Henrim Kiviahem důvěru Matěji Machovskému. Ten dlouho neměl těžší práci, domácí předvedli oproti prvnímu klání výrazně aktivnější nástup. V sedmé minutě ho od vedoucího gólu dělily centimetry, když dorážka Lukáše Cingeľa prošla Petru Kváčovi mezi nohama, ale puk se o tyčku zastavil na brankové čáře.

Ve druhé třetině už vyústila převaha domácích v první dva góly. Slovenský útočník Cingeľ okamžitě po přestávce zopakoval nedělní scénář, skóroval jen o dvě sekundy dřív, a ve 31. minutě zvýšil dorážkou Klíma. Obě branky potvrdili sudí u videa, tu druhou po trenérské výzvě liberecké střídačky.

Východočeši však následně litovali nevyužité přesilovky pět na tři, kterou hráli přes minutu. Bílí Tygři totiž v klasické výhodě snížili díky schované střele T.J. Melancona a najednou ovládali dění na ledové ploše. Hradecké vedení držel Matěj Machovský.

Vybrané statistiky zápasu Mountfield HK – Liberec
Vybrané statistiky zápasu Mountfield HK – LiberecLivesport

Ve 44. minutě ale nestačil na samostatný únik Michaela Frolíka, jenž měl se zpracováním puku velké potíže, přesto ho na poslední chvíli zvedl pod břevno. K obratu měl blízko Jaroslav Vlach, na druhé straně vychytal Olivera Okuliara skvělým zákrokem Kváča. Domácí dohrávali bez otřeseného Jana Eberleho, jenž se po hitu Richarda Nedomlela ze závěru druhé třetiny na led nevrátil.

Mountfield ubránil kritické oslabení po útočném faulu Okuliara a dvě minuty před třetí sirénou rozhodl. Právě Okuliar v protiútoku vybídl Klímu, který prostřelil Kváču mezi rukou a tělem. Liberec vyrovnání série neodvrátil ani v krátké hře šesti proti čtyřem.

Sparta – Třinec 2:3p

V brance Ocelářů dostal po nedělní porážce 2:3 před Markem Mazancem přednost Ondřej Kacetl a z rodinných důvodů chyběl centr elitní formace Tomáš Marcinko. Poprvé vážněji ohrozil Kacetla David Kaše tečí střely Davida Tomáška a na druhé straně kryl Jakub Kovář ránu Jakuba Jeřábka. V 6. minutě našel Martin Růžička bekhendem před brankou Marka Daňa, který zamířil do pravé tyče. Z protiútoku zahrozil Michal Řepík, za Oceláře zase po objetí branky nebezpečně pálil Erik Hrňa.

Sparta se ujala vedení při vyloučení Miloše Romana. Po Vauhkonenově teči Kousalovy střely ještě odvrátil puk před brankovou čárou bek Jeřábek a Kacetl jej zalehl. V čase 13:14 už Kousalovu přihrávku z pravého kruhu z brankoviště poslal do odkryté branky s vypršením Romanova trestu Kaše.

Vybrané statistiky zápasu Sparta – Třinec
Vybrané statistiky zápasu Sparta – TřinecLivesport

V 16. minutě se prosmýkl mezi třineckými obránci Kousal, ale Kacetl jeho forhendové zakončení kryl. Oceláři se dočkali vyrovnání 61 sekund před koncem první třetiny při Safinově trestu. Růžička zlomil při střele hokejku, vystřídal jej Hudáček a skóroval. Za levý kruh mu nabil Jeřábek a slovenský útočník přes stínícího Kurovského prostřelil Kováře.

Třinec mohl otočit skóre. Nejdříve sparťanského gólmana prověřil Daniel Kurovský a v 25. minutě neproměnil samostatný únik Andrej Nestrašil. Před polovinou druhé části dostal z dorážky bekhendem do posunuté branky Daňo, ale sudí Sýkora s Kikou si u videa prověřili, že to bylo mimo výseč a gól neplatil.

Oceláři své šance nevyužili a v 34. minutě při Daňově pobytu na trestné lavici udeřila Sparta. Roman Horák si počkal, až bude mít prostor na přihrávku před padajícího Smithe a připravil gól pro Vladimíra Sobotku. Pražané ožili a Oceláři odvrátili pokusy Tomáška a Kašeho. V 39. minutě pomohla Kacetlovi po Řepíkově ráně z pravého kruhu protější tyč.

Ve třetí třetině Kousalovu přihrávku v přečíslení na volného Buchteleho vychýlil Kaňák. V 48. minutě nepřekonal Kacetla dvěma pokusy v rychlém sledu Horák. V čase 48:12 se ale radovali Oceláři. Nestrašil dojel svou straženou střelu, bekhendem našel Hudáčka a ten svým druhým gólem v utkání vyrovnal.

Třinec potom dostal Spartu pod obrovský tak, nepustil ji přes dvě minuty z obranného pásma, ale Kovář a unavená bránící pětice to ustáli. V 57. minutě dorážek Daňo a sparťanský gólman vleže stihl vyrážečkou puk odvrátit před brankovou čárou.

V úvodu prodloužení se Sparta ubránila při trestu Adama Poláška. Další početní výhodu nabídl Třinci vyhozením puku do hlediště Jandus a po Sobotkově faulu hráli hosté i sedm sekund v pěti proti třem. To sice nevyužili, ale v pokračující výhodě si srazil Voženílkovu přihrávku do vlastní branky Moravčík.