Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Holešinský je se sezonou osobně spokojen, nyní začíná boj o titul mistra světa

Holešinský má za sebou osobně úspěšnou sezonu.
Holešinský má za sebou osobně úspěšnou sezonu.Profimedia
Slovenský útočník Adrian Holešinský (27) přestoupil krátce po začátku sezony z Nitry do Plzně a pokračoval ve velmi dobrých výkonech. Na novém působišti se rychle zařadil mezi opory týmu. V 38 zápasech zaznamenal celkem 29 bodů, což se blížilo jeho průměru jednoho bodu na zápas. V exkluzivním rozhovoru pro Flashscore News také nastínil nadcházející boj o účast na mistrovství světa.

Adriane, jak hodnotíte uplynulou sezónu z osobního hlediska?

"Myslím, že z osobního hlediska to byla fajn sezona. Měl jsem dobrou letní přípravu v Nitře a také začátek sezony. Přešel jsem do lepší soutěže, zkusil jsem něco jiného a vyšlo to. Ne každému se česká liga líbí, protože je specifická. Klade se v ní velký důraz na bránění. Jsem rád, že jsem Plzni pomohl svými body."

V průměru jste měl téměř bod na zápas, zapadl jste tedy rychle do týmu?

"Ano, zapadl jsem hned. Moje přítelkyně s rodinou bydlí blízko Plzně, takže jsem se cítil dobře a často jsem k nim chodil. Navíc po mém příchodu se v týmu objevil i Martin Vitáloš. Pomohl mi a já jsem typ člověka, který se rychle začlení. Měl jsem štěstí, že mě starší kluci v šatně přijali mezi sebe a já si s nimi také rozuměl. Byl jsem rád, že to všechno tak dobře klaplo."

Do Plzně jste přišel s tím, že budete sbírat body, splnil jste si tento cíl?

"Když se nad tím zamyslím, tak málokterý hráč má kolem bodu na zápas. Ať už v základní části, nebo i v předkole jsem měl dobré statistiky. Jen je škoda, že se nedostavil týmový úspěch. Pohybovali jsme se kolem pátého a šestého místa, ale v závěru sezony přišla zranění, neměli jsme dostatečnou šíři kádru a nakonec jsme šli do předkola až z dvanáctého místa. Přesto jsme málem vyřadili Liberec, který měl fantastickou formu."

Série s Libercem se lámala v prodloužení, čtvrtý zápas jste zvládli, pátý už ne. Kde hledat příčiny vyřazení?

"Myslím, že to byly zkušenosti. První zápas v Liberci jsme vybouchli, dostali facku, hráli se zbytečným respektem. Ve druhém zápase jsme hráli vabank a vyhráli 6:0. Zjistili jsme, že s nimi můžeme hrát vyrovnanou partii. Dohrávali jsme souboje a byli jsme nepříjemní. Třetí zápas však měl nešťastný konec. Měli jsme to zvládnout lépe a série by skončila. Čtvrtý jsme vyhráli a vyrovnali na 2:2, ale v pátém, i když jsme vedli 3:0, jsme prohráli. Zkušenější tým by se udržel. Bohužel jsme dostali gól, pak druhý a Liberec vyrovnal. Rozhodla jedna chyba a zkušenost."

Holešinský se raduje z jednoho ze svých gólů.
Holešinský se raduje z jednoho ze svých gólů.Profimedia

Na konci základní části jste prohráli devět zápasů v řadě. Jaké byly příčiny?

"Chyběli nám tři klíčoví obránci a po uzávěrce přestupů se zranil první centr Kodýtek, který hrál všechny situace a pravidelně měl na ledě více než dvacet minut. Byla to pro nás velmi citelná ztráta a nebylo možné ho nahradit, protože už nebyly žádné přestupy. Na několik zápasů jsem zaskočil na pozici středního útočníka. Takový je hokejový život."

Jak jste se v té nové pozici cítil?

"Bylo to pro mě něco nového. Není to jednoduché, když hrajete na křídle a najednou po vás chtějí, abyste pracoval na centru. Ale bral jsem to jako dobrou zkušenost. Během základní části to bylo ještě dobré, ale když přišlo play-off, byl to jiný level. Po prvním zápase jsem se přesunul zpět na křídlo, což byla trochu úleva."

Plzeň je v Česku značkou s velkou fanouškovskou základnou. Cítil jste tlak?

"V klubu bylo hodně dobrých hokejistů. Je tam skvělý trenér a také majitel a generální manažer pan Straka, který je respektovaný všude ve světě. Je vždycky skvělé, když vám takový člověk pomůže a ukáže vám, co od vás očekává. Ze začátku to bylo těžší, protože jsem se bál, že selžu, ale jsem rád, že jsem důvěru vedení splatil. V Plzni se cítím velmi dobře. V příští sezoně bude důležité, abych ukázal, že tahle sezona nebyla jen jedna vlaštovka, ale že mám na to, abych byl oporou týmu."

Krátce po svém příchodu do Plzně jste prodloužil smlouvu o dva roky. Je to známka toho, že panuje oboustranná spokojenost?

"Měl jsem i jiné nabídky ze zahraničí i z Česka, ale v Plzni vím, na čem jsem. Počítají se mnou, zatímco v jiné organizaci si to musím vybojovat. Vědí, v čem jsem dobrý a kde se mnou mohou počítat. Vím, kteří hráči a členové vedení zůstávají. Mám tu blízko přítelkyni a její rodinu, jak už jsem zmínil, takže tu mám zázemí a Plzeň je skvělé město."

Sezona skončila předčasně, jaký je váš plán na další týdny a měsíce?

"Po pátém zápase s Libercem za mnou přijel Peter Frühauf (asistent trenéra slovenkého národního týmu, pozn. red.)  a řekl mi, že dostanu pozvánku do reprezentace. Takže se musím udržovat v kondici, abych byl připraven na soustředění před mistrovstvím světa. Během týdne jsem měl menší problém s kolenem. Vzal jsem si volno, ale od pondělí začnu normálně trénovat."

Láká vás start na mistrovství světa?

"Určitě ano. Reprezentovat zemi na tak velké akci je snem každého hokejisty. Chtěl bych formu ze sezony přenést do národního týmu. Pokud o mě trenéři budou mít zájem a budu se jim jako hráč líbit, budu moc rád a pozvánku určitě neodmítnu."

Jak vnímáte letošní sezonu Nitry?

"Je to klub, který mi hodně pomohl a budu na něj vždycky vzpomínat. S některými kluky jsem stále v kontaktu, zejména s Krivošíkem nebo Tvrdoňem. Snad se tam jednou vrátím. Byl jsem nešťastný, když se týmu po mém odchodu nedařilo. Po angažování brankáře Kašíka a trenéra Stavjani jsem věděl, že to bude dobré. Byl jsem rád, že Nitra postoupila do předkola. Věděl jsem, že to kluci díky svým zkušenostem zvládnou. I když momentálně prohrávají ve čtvrtfinále 0:2, druhý zápas byl o něco lepší. Ale na to se v play-off nikdo neptá. Doufám, že se vrátí domů a porazí Košice, které jsou podle mě aspirantem na titul."