Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hokejová reprezentace má nového generálního manažera, Nedvěda nahradil Šlégr

Jiří Šlégr je novým GM národního týmu.
Jiří Šlégr je novým GM národního týmu.Pavel Mazáč / CNC / Profimedia
Výkonný výbor hokejového svazu zvolil na středečním zasedání nového generálního manažera české reprezentace. Petra Nedvěda, který ve funkci skončil v létě na vlastní žádost, nahradil dlouholetý manažer Litvínova Jiří Šlégr (53). O nástupu olympijského vítěze z Nagana do nové role informoval svaz ve středeční tiskové zprávě.

"Jako hráč dosáhl Jiří Šlégr úplného maxima, mluví perfektně anglicky, je to férový člověk a má obrovský rozhled co se týče hokeje. Za mne je to na tuto pozici ten správný člověk,“ nechal se slyšet prezident Českého hokeje Alois Hadamczik.

"Očekávám a věřím, že využije své obrovské zkušenosti a udělá maximum pro to, abychom opět dokázali vytvořit tým nejlepších hráčů,“ řekl po jednání Výkonného výboru ČSLH Alois Hadamczik a dodal, že změna nastala také na pozici asistenta generálního manažera. Tu zastával Martin Havlát, který se nicméně rozhodl pozici z rodinných důvodů opustit. Zbytek realizačního týmu zůstává nezměněn.

Hlavními úkoly generálního manažera A-týmu je úzká spolupráce s trenérským a realizačním týmem, účast při sestavování reprezentace a komunikace s týmy a hráči v NHL. "Úlohou generálního manažera je mimo jiné stmelit celý tým, což se ukázalo při posledním úspěchu na mistrovství světa. Na toto bych chtěl určitě navázat a pomoct vytvořit takovou partu, která by tento úspěch zopakovala. Jako hráč jsem reprezentoval Českou republiku vždy hrdě a s pokorou, a stejně tak budu přistupovat i k tomuto svému novému angažmá,“ prohlásil po jmenování Šlégr.

Mezi největší úspěchy Šlégra, který v NHL hrál za Vancouver, Edmonton, Pittsburgh či Detroit, patří kromě zlata z Nagana i titul z mistrovství světa 2005 a zisk Stanley Cupu v roce 2002 s Red Wings. Díky svým úspěchům je členem hokejového Triple Gold Clubu a v roce 2019 byl uveden také do Síně slávy Českého hokeje. Od roku 2014 působí ve vedení HC Litvínov.