Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Týden v extralize: Zkontrolujte Jágra ve sprše, vzkazuje Smoleňák. Budějovice našly kanonýra

Jaromír Jágr má na kontě už dva body.
Jaromír Jágr má na kontě už dva body. ČTK / Kamaryt Michal
Dlouhá letní pauza je u konce. Tipsport extraliga je zpět a od prvního kola píše zajímavé příběhy. Nejskloňovanějším jménem prvního týdne sezony bylo bezesporu jméno Jaromír Jágr, protože legendární útočník vlétl do své poslední profesionální sezony ve velkém stylu. Alespoň, když zohledníme ročník narození, který má vyťukaný v občance. I v 52 letech dokáže bodovat a pomáhat Kladnu k zajímavým výsledkům. Hned v úvodu sezony ukázal, že když mu vydrží zdraví, může klidně atakovat i třicetibodovou hranici. Co dalšího nabídl první extraligový týden?

Jágr řádí i v 52 letech

Jágr vyhlásil, že ho čeká poslední profesionální sezona a v létě proto rozhodně nezahálel. Před novým ročníkem prý shodil 12 kilo tuku a na jeho výkonech je to znát. Plody jeho předsezonní dřiny ocenil i známý vtipálek a kapitán Rytířů Radek Smoleňák. "Běžte se podívat do sprchy, vypadá výborně," prohodil po zápase se Spartou. 

Kladno v prvních třech kolech dostalo téměř vražedný los, kromě Sparty se střetlo také s Pardubicemi a Litvínovem. Tři body jsou tak pro Rytíře příjemným překvapením, na kterém se hráč s číslem 68 na zádech podílel gólem a asistencí.

Jágrovi se zatím daří.
Jágrovi se zatím daří.Livesport / Profimedia

První bod zapsal hned v úvodním kole na východě Čech, když v přesilové hře ve třetí třetině připravil branku pro Matyáše Filipa. Jeho nahrávka neodvrátila vysokou prohru 1:5, mnohem důležitější tak byla jeho branka z pátečního duelu se Spartou, ve kterém legendární útočník opět úřadoval v početní výhodě. 

V pravém kruhu se vytočil do bekhendového zakončení a našel skulinku ve výstroji překvapeného gólmana Josefa Kořenáře. Prosadil se tak i ve své 37. profesionální sezoně. Neuvěřitelné. 

Svou trefou navíc posunul vlastní historický rekord. V 52 letech a 218 dnech se stal nejstarším střelcem hokejové historie. Legendární Gordie Howe, který rekord držel až do jarní baráže, kdy ho Jágr překonal poprvé, se naposledy radoval ve věku 52 let a 11 dní. 

Úvod sezony navíc naznačuje, že Jágr rozhodně neplánuje jednou trefou gólový účet uzavírat. S Kladnem by se po třech sezonách rád vyhnul baráži, Rytíři ho tak ještě budou potřebovat.

Dán z Budějovic píše historii

Nick Olesen je teprve druhým Dánem, který si vyzkoušel angažmá v české extralize. Stačily mu proto pouze tři zápasy k tomu, aby se stal historicky nejproduktivnějším dánským hokejistou v nejvyšší soutěži. Jasně, jeho předchůdce Nicolai Meyer mu to dost usnadnil. Vloni v Plzni odehrál jen šest zápasů, ve kterých nebodoval. U Olesena proto zaujal spíš způsob, jakým se do čela žebříčku dostal.

Po dvou zápasech, ve kterých vyšel naprázdno, v neděli střelecky explodoval a v duelu s Pardubicemi třemi góly řídil jednoznačnou výhru Motoru 6:1. Zároveň se tak postaral o první hattrick v aktuální sezoně. 

"Jsem šťastný, že jsem týmu přispěl i porcí gólů, vždycky je to zábava trefovat cíl. Ale ze všeho nejdůležitější je předvedený týmový výkon. A ten byl perfektní od začátku do konce. Navíc proti vynikajícímu soupeři," liboval si po zápase útočník, který v minulosti zažil i třicetigólové sezony. 

Olesen svým počinem rozšířil seznam národů, které v extralize mají třígólového střelce. Dánsko se díky účastníkovi posledního světového šampionátu zařadilo za Kanadu, Spojené státy, Švédsko, Finsko, Rusko, Slovensko, Lotyšsko, Francii, Slovinsko, Polsko a Rakousko.

Statistiky hráče.
Statistiky hráče.Livesport / Profimedia

Říkáte si, jaký stát by na seznam mohl přibýt v nejbližší době? Třeba Itálie. Vždyť Kladno získalo produktivního beka Phila Pietronira a i on už na českých ledech načal svou střeleckou show. Že by se mu povedlo dát tři góly v jednom zápase ale příliš pravděpodobné není.

Bodování vládnou buldoci ze čtvrtého útoku

Jsou za námi teprve tři kola, i proto je možná pohled na tabulku produktivity zatím docela nečekaný. V konkurenci několika mistrů světa a navrátilců z NHL ji překvapivě vládne dvojice z Vítkovic. Navíc nejde o ofenzivní hvězdy z první, či druhé formace, ale dříče ze čtvrtého útoku. V čele ligového bodování se zatím drží Marek Kalus a Valentin Claireaux

Zkušení třicátníci se výrazně podepsali pod obě dosavadní výhry Ostravanů. Claireaux má z duelů s Libercem (4:2) a Olomoucí (7:1) bilanci (3+1), Kalus (2+3). Oba přitom v průměru tráví na ledě méně než 13 minut na zápas. 

Hlavně Claireaux zatím dává soupeřům lekci z produktivity. Tři z jeho celkových pěti pokusů skončily v brance a třeba v duelu s Olomoucí mu na dva góly stačilo jen lehce přes osm minut čistého času. Francouzský centr navíc na rozdíl od Kaluse nenastupuje v přesilových hrách, jeho zápis je tak o něco působivější. 

Překvapivě produktivní dvojice si sice výkony v prvních třech zápasech řekla o výraznější ice time, trenér David Bruk ale nemá příliš důvodů k tomu cokoliv měnit. Vítkovice mají po třech kolech sedm bodů a jsou na třetím místě extraligové tabulky za Litvínovem a Mladou Boleslaví.

Kanadské bodování k 23. září.
Kanadské bodování k 23. září.Livesport

Tabulka Tipsport extraligy