Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Týden v extralize: Řídnoucí Kaše v Litvínově, bezvládí za pět a letka ze západu

Karlovarská přesilovka zatím slaví úspěch.
Karlovarská přesilovka zatím slaví úspěch.ČTK / Kubeš Slavomír
Extraligový kolos nezpomaluje a trochu nenápadně načal už svou druhou pětinu. Vstup do další fáze ligového ročníku se vůbec nepovedl lídrovi z Litvínova. Chemici schytali čtyřku od Sparty i Vítkovic a přišli o pětibodový polštář, který měli ještě v pondělí před svými pronásledovateli. Návrat na čelo slaví v Pardubicích, kde po nečekané rezignaci Marka Zadiny prožívají vydařené bezvládí pod dočasným koučem Václavem Baďoučkem. Co dalšího přinesl uplynulý extraligový týden, jenž se protáhl o pondělní dohrávku zápasu Komety s Mladou Boleslaví?

Litvínovský propad

Pokud byste se hokejové veřejnosti ptali na jméno nejlepšího hokejisty hrajícího českou extraligu, pravděpodobně byste hned několikrát slyšeli to jeho – Ondřej Kaše. Litvínovský šikula je bezpochyby jednou z nejvýraznějších tváří soutěže. Nebýt vážných zdravotních komplikací, téměř jistě by se proháněl po ledě v zámořské NHL. 

Jeho návrat byl po vydařeném květnovém mistrovství světa znovu ve hře, Kaše ale s díky odmítl a zůstal v Litvínově. "Počet nabídek mě překvapil, kvůli zdraví a rodině jsem se ale rozhodl zůstat doma," líčil v létě rodák z Kadaně. 

Z jeho rozhodnutí měli na severu Čech obrovskou radost. Mužstvo před sezonou přišlo o Liama Kirka, Jindřicha Abdula nebo Andreje Kudrnu, setrvání staršího z bratrů Kašových proto bylo výraznou vzpruhou pro celý klub. 

Poslední týdny ukazují, jak důležitým hráčem Kaše pro Litvínov je. Zatímco s ním v sestavě Chemici v šesti zápasech neztratili ani bod, v pěti duelech ve kterých mistr světa z Prahy chyběl, brali pouze čtyři body za výhru a prohru v prodloužení. V uplynulém týdnu dostali čtyři góly od Sparty i Vítkovic a jejich komfortní náskok na čele extraligové tabulky se rozplynul. 

"Ondra nám chybí, ale nemůžeme házet všechno na něho. Musíme bojovat i za něj a ukázat, že jsme tým. Není to jen o jednom hráči, ale o celém kádru," řekl po nedělní domácí prohře s Vítkovicemi (1:4) kapitán Matúš Sukeľ.

Litvínov při Kašeho absenci trápí koncovka. Zatímco v prvních šesti zápasech měli Chemici průměr 3,5 gólu na zápas, v následujících pěti duelech dali jen jednou víc než dvě branky. 

"Úplně nám to tam nepadá. Každý se musí zlepšovat a jen tak se zlepšíme jako tým. Samozřejmě se z toho nehroutíme, makáme dál a nastavíme se co nejlépe na další zápas," uvedl odhodlaně Sukeľ. 

Další příležitost k přerušení nelichotivé série mají Litvínovští v pátek na ledě brněnské Komety. Jestli se budou moci spolehnout i na Kašeho příspěvek se teprve ukáže.

Bezvládí za pět

Jen ty nejvyšší cíle si před sebe staví v Pardubicích. Ambiciózní majitel Petr Dědek se stáhl z veřejného prostoru, šetří vzletnými prohlášeními, ale v jádru funguje pořád stejně. Na východě Čech sní o stavbě jedné z největších hokejových hal na světě a po hráčském i trenérském týmu chce odpovídající výsledky. 

Hvězdami nabitý kádr ale v úvodu sezony nefungoval tak, jak si představoval. Vrcholem byla prohra 1:2 v prodloužení východočeského derby s Hradcem Králové, po které se Dědek začal rozhlížet po doplnění realizačního týmu. K Marku Zadinovi chtěl přivést zkušené trenérské jméno a podle informací Deníku Sport jednal s Miloslavem Hořavou.

Už v úterý ale bylo všechno jinak. Zadina neustál tlak a na svou pozici rezignoval. Nedopadly ani námluvy s Hořavou a v Pardubicích nastalo trenérské bezvládí. Tým s třemi úřadujícími mistry světa v kádru převzal sportovní manažer B týmu Václav Baďouček, který v pozici hlavního trenéra v extralize odkoučoval jen něco málo přes dvě sezony. 

“Bylo to samozřejmě hodně rychlé a složité. Jsem členem organizace, vedení mě oslovilo, tak jsem jim vyhověl,” řekl ke svému příchodu na lavičku pardubického áčka dvaašedesátiletý trenér. 

První zápas v Lize mistrů proti Lahti Pelicans pro něj byl rozkoukávací, na přípravu neměl ani 24 hodin a nezabránil prohře 2:3. V české extralize ale začal dobře. Proti Liberci výrazně zahýbal s útočnými formacemi a Dynamo vyhrálo 2:1 po samostatných nájezdech. 

Dynamo přestřílelo Bílé Tygry 45:33, z ofenzivní aktivity ale vytěžilo jediný gól. "Měli jsme spoustu šancí, ale nepadá nám to tam. Mužstvo potřebuje uklidnit a dodat sebedůvěru,” zmínil v pátek nový pardubický trenér

A duel s Plzní naznačil, že se mu do týmu podařilo potřebné sebevědomí nalít. Nově složené útoky začaly šlapat a Indiáni si z východu Čech odvezli bůra. Zápas ukázal, že spojení zkušeného Romana Červenky a mladého Daniela Herčíka v elitním útoku Dynama může fungovat. Červenka zakončil zápas se třemi body, Herčík se blýskl druhým gólem v sezoně. 

Ve dvou zápasech pod novým trenérem Dynamo získalo pět ze šesti možných bodů a Baďouček tak zamotal hlavu klubovému vedení. Vždyť, jak sám řekl: “Kdo by nechtěl v Pardubicích zůstat."

Karlovarská letka

Hned čtveřice týmů v úvodních 11 kolech nasázela 32 branek. Zatímco u Litvínova a Pardubic pozice na čele ofenzivních statistik není ničím neobvyklým, zbylé dva celky jsou v úvodu ročníku příjemným překvapením. 

Říkáte si, s kým se vedoucí duo dělí o nejlepší útok? Kometa, Liberec, nebo Třinec? Ale kdepak. Kladno a Karlovy Vary na čele ofenzivních statistik po 11 kolech čekal málokdo. A to i navzdory zajímavým posilám, které dorazily hlavně na západ Čech. 

Karlovarský kádr vyztužilo několik zahraničních jmen, v úvodu sezony se ale vyjímá jedno. Finský bek Tarmo Reunanen. Zadák se zkušenostmi z NHL i finské reprezentace, který do lázeňského města dorazil z Lukko Rauma, se hned v úvodu zařadil mezi lídry týmu. V úvodu sezony zaznamenal dva dvoubodové a dva tříbodové zápasy a s celkovou bilancí 1+10 je šestým nejproduktivnějším hráčem celé extraligy. 

V rámci týmového bodování mu to ale stačí jen na třetí pozici. Ještě lépe na tom jsou Ondřej Beránek (9+2) a Dávid Gríger (5+6). Když přičteme desetibodového Jiřího Černocha (2+8), najdeme v elitní desítce extraligového bodování hned čtyři hráče Energie. Žádný jiný tým přitom mezi deseti nejproduktivnějšími ligovými hokejisty nemá více než dvoučlenné zastoupení (Kladno a Vítkovice). 

Čemu nájezd čtveřice Energetiků na elitní desítku ligového bodování přičíst? Dobře sehraným přesilovkám, v nichž Beránek i Reunanen posbírali už čtyři body, ale také solidní produktivitě při hře pět na pět. Lépe než osmibodový Gríger je na tom při rovnovážném stavu hráčů na ledě jen mladoboleslavský Dominik Lakatoš (3+6). Beránek s Reunanenem a Černochem jsou se sedmi body hned v závěsu.  

Hlavně díky produktivní čtveřici Západočeši po 11 kolech drží šestou příčku. Podaří se jim zůstat v horní polovině tabulky, nebo je stejně jako v minulém ročníku čeká boj o postup do předkola? “Cítíme vlnu a budeme se na ní chtít udržet co nejdéle,” ujistil po nedělní výhře 4:2 nad mistrovským Třincem Gríger. Již pátou výhru v řadě může Energie přidat v pátek na ledě Olomouce