Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta opět zkusí ukončit čekání na titul. Chceme dojít až na vrchol, zní z kabiny

Sparta by po letech ráda znovu oslavila titul.
Sparta by po letech ráda znovu oslavila titul.ČTK / Deml Ondřej
Hokejisté pražské Sparty půjdou do nové extraligové sezony opět s těmi nejvyššími ambicemi a touhou ukončit čekání na titul, které trvá již od roku 2007. Kouč Pavel Gross povede tým do boje s novými asistenty Antonínem Stavjaňou a Otakarem Vejvodou a se dvěma novými kapitány. O roli, kterou v předchozích pěti sezonách zastával Michal Řepík, se podělí Miroslav Forman a Vladimír Sobotka.

Z posledních čtyř sezon mají Pražané tři medaile, ale ani jediný titul. Dosáhli "jen" na stříbro a dva bronzy. I tentokrát se řadí k hlavním favoritům. "Stejně jako každý rok chceme dojít až na vrchol. Sparta nemůže mít jiné cíle, než hrát finále a tam zabojovat o titul," řekl ČTK člen představenstva odpovědný za sport Tomáš Divíšek.

Zatímco na střídačce nahradili Miloslava Hořavu v pozicích asistentů Stavjaňa s Vejvodou, hráčský kádr se nijak výrazně nezměnil. Z odchodů byl nejvýznamnějším konec útočníka Jana Buchteleho, jehož dalším působištěm se stala Mladá Boleslav. Přišli finský obránce Valtteri Kemiläinen, do útoku jeho krajan Miikka Salomäki s Tomášem Hykou a zkraje týdne se Spartě upsal ještě bek Dominik Mašín.

"Někdy je to jedno, zda změníš sedm hráčů, nebo jen tři čtyři. My jsme jich změnili méně, ale přesto najednou dostanou ty lajny - i třeba speciální formace na přesilovky a oslabení - takový trochu jiný nádech. Všechno se musí zase sehrát a dostane novou charakteristiku, ale dál na tom pracujeme i u videa," řekl trenér Gross.

Mašínův příchod krátce před startem extraligy uvítal. "Je to obránce nejen na rozšíření kádru, ale také na jeho zkvalitnění. Jsme teď bez tří obránců a nevíme, jak dlouho ještě bude tento stav trvat. Na jednu stranu je to dobré, že mladí hráči dostanou šanci, ale zároveň víme, že nás čeká strašně moc kvalitních zápasů. Dominik nám určitě pomůže," prohlásil Gross.

Posily si pochvalují i spoluhráči. "Kluci zapadli skvěle. Tomáš Hyka nezkazí žádnou srandu, hodně rychle zapadl. Stejně tak Dominik Mašín. Kluci z Finska jsou možná trochu uzavřenější, ale oba jsou výborní," uvedl Forman, jenž převzal kapitánské "céčko" pro domácí zápasy. Při venkovních startech ho bude mít na dresu Sobotka. Řepík se zařadil mezi kvarteto asistentů obou kapitánů.

Žádné další posily před startem

Žádný další příchod těsně před startem extraligy už klub nechystá. "Hráčský trh sledujeme neustále, v návaznosti na naše potřeby a cíle monitorujeme případné posily v podstatě každodenně. Do sezony ale určitě vstoupíme s tímto kádrem, se kterým jsme spokojení," konstatoval Divíšek.

Příprava mužstvu výsledkově vyšla. Ze šesti přípravných utkání jich Sparta pět vyhrála. Ze dvou dosavadních startů v Lize mistrů má čtyři body. Ani jednou nenašli sparťané přemožitele v základní hrací době.

Nejbližší zápasy týmu.
Nejbližší zápasy týmu.Livesport

"Tým pracuje celkově dobře. Měli jsme náročnou přípravu, protože i když budeme samozřejmě trénovat dál, víme, že v této fázi na startu sezony toho až tolik nenatrénujeme. Až do listopadu budeme hrát třikrát týdně. V zápasech se musíme ještě najít a dál pracovat na detailech," řekl Gross.

V extralize čeká Pražany hned na úvod zajímavý souboj. V úterý přivítají Třinec, s nímž vypadli v semifinále minulého ročníku, přestože vedli v sérii 3:0. Oceláři se ale stali prvním celkem, který dokázal v extraligovém play off tento stav otočit a nakonec si došli pro pátý titul po sobě.