Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Reprízu finále ovládly Pardubice. Hradec zničil Spartu, v čele extraligy se drží Litvínov

Aktualizováno
Roman Červenka překonává Marka Mazance v zápase Pardubic s Třincem.
Roman Červenka překonává Marka Mazance v zápase Pardubic s Třincem. ČTK / Vostárek Josef
Šlágr 12. kola Tipsport extraligy v podobě reprízy finále minulé sezony mezi Pardubicemi a Třincem ovládlo Dynamo 4:2. V čele tabulky se udržel Litvínov, který uťal sérii čtyř porážek domácím triumfem 5:2 nad Brnem. Mountfield HK doma zničil Spartu 5:0 a třetí Boleslav přestřílela 4:3 Liberec, naopak už na šest se natáhla šňůra proher poslední Plzně, jež padla 1:2 v Budějovicích. Olomouc si poradila 3:1 s Karlovými Vary a ovládla čtvrtý z posledních pěti zápasů.

Litvínov – Kometa Brno 5:2

Pro Severočechy zápas začal nešťastně. Už po 89 sekundách ztráceli po trestuhodné chybě útočníka Davida Kašeho. Od mantinelu rozehrával bez ataku soupeře, jenže puk poslal přímo na Muellera. Američan se sám proti Zajíčkovi nemýlil a dal druhý gól ve druhém zápase po svém návratu do Brna.

Opaření domácí se rychle oklepali, na nohy je postavila první přesilová hra. Využil ji kanonýr Koblasa ostrou ranou bez přípravy do horního růžku Krošeljovy branky. Nabuzený Litvínov si vytvořil další šance v podání Pekaře, Maštalířského nebo Davida Kašeho. Svižný hokej bavil, v posledních chvílích úvodní třetiny se v tutovce ocitl i brněnský Bartejs, ale zblízka ho vychytal Zajíček.

Ve druhé dvacetiminutovce hra nebyla dlouho tolik učesaná, hluššímu časovému úseku odzvonil chvíli po půlce zápasu domácí Polášek a jeho rána od modré čáry do tyčky. Litvínov otočil stav díky druhé využité početní výhodě, když Ondřej Kaše posunul puk za kruh na McIsaaca, který propálil brankáře Komety. Za dvě minuty bylo ale srovnáno, když puk po Muellerově teči zachytil před brankou Adam Zbořil a z otočky překonal Zajíčka.

V čase 41:00 šli domácí znovu do vedení. David Kaše odčinil svoji hrubku u úvodního gólu Brna, dostal přihrávku před branku a švihem poslal kotouč nad Krošeljovu lapačku. Když puk po Havelkově střele zůstal před brankovištěm a hosté zazmatkovali, uklidil ho Gut do branky a Verva vedla o dva góly. Kometa už nedokázala reagovat ani ve dvou přesilovkách, naopak inkasovala do prázdné branky z hole Davida Kašeho.

České Budějovice – Plzeň 2:1

První zásah si připsal po pár sekundách domácí brankář Strmeň a také další minuty nasvědčovaly, že Plzeň vstoupila do boje s větší motivací. V domácích barvách se osmělil ke střele až ve čtvrté minutě Přikryl a po Tomanově akci neúspěšně zakončoval Valský. Hosté získali vedení po hrubé chybě Koláčka při rozehrávce z vlastního pásma, z úniku se prosadil Matýs.

Brzy nato zahrozil Lalancette u levé tyčky. Při trestu Söderlunda si Jihočeši počínali laxně a paradoxně musel častěji zasahovat Strmeň. Postupem času domácí přidali. Nebezpečnou akci vymysleli Přikryl a najíždějící Štencel, ale neprosadili se, stejně jako nikým nehlídaný Kachyňa, jenž pálil z levé strany.

Devět sekund před první sirénou Českobudějovičtí dotlačili puk za brankovou čáru a sudí po dlouhém zkoumání gól uznali. Západočeši reagovali trenérskou výzvou a po dalším prohlížení záznamu byla branka odvolána kvůli nedovolenému bránění plzeňskému brankáři.

Ve druhé části převzali iniciativu hráči Motoru. Příležitosti však nevyužili Toman a Gulaš, podobně se vedlo v brejku Holešinskému. Hrozili také Kubík a Přikryl, hosté se neprosadili v přečíslení tři na dva. Krátce po polovině základní hrací doby mohl zblízka navýšit skóre nový plzeňský kapitán Lev, ale Strmeň byl na místě.

Potom usedl na trestnou lavici Schleiss, po dvou sekundách ho doplnil Piskáček a domácí uzamkli bránící trojici v obranném pásmu. Po několika marných pokusech trefil Reilly tyčku a vyrovnání zařídil Gulaš, který mocně napřáhl na levém kruhu a nedovolil Malíkovi zareagovat. Při následném vyloučení Kubíka ostřelovali Plzeňané budějovickou branku, ale pokaždé našli jen Strmeňovy chrániče.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Urputná třetí třetina nabídla tuhý boj o každou píď ledu, ve kterém ani jedna strana nepouštěla druhou do výraznějších příležitostí. Neujala se střela švihem z hole Olesena, ani pokus Kondelíka z těžkého úhlu. Českobudějovičtí zvyšovali tlak, znovu střílel Olesen, ale v jednom z mála protiútoků zahrozil také Matýs.

Potom šel za katr Lalancette za špatně zahrané vhazování a obránce Reilly v přesilovce ranou z pravého kruhu zařídil obrat ve skóre. Plzeňští v závěru zamkli své hostitele v jejich pásmu a sáhli k power play. Obětaví domácí ale výsledek udrželi.

Mladá Boleslav – Liberec 4:3

Aktivněji začali domácí a první větší příležitost měl Pyrochta, jehož střelu z mezikruží ale Kváča pokryl. Poté hostující brankář zlikvidoval také příležitost Fořta v přečíslení. Na opačné straně zase Furch lapil ostrou ránu Klímy. V polovině první třetiny šli domácí do vedení: Pavlíkovu střelu Kváča ještě dokázal vyrazit, na dorážku Čajky už byl ale krátký.

Bruslaři měli i nadále více ze hry a v 15. minutě už vedli o dvě branky. Pyrochta zavezl kotouč do útočného pásma, přenechal ho Rekonenovi a ten střelou pod horní tyčku nedal Kváčovi šanci. Bílí Tygři následně dostali ideální možnost k odpovědi v dlouhé dvojnásobné přesilovce. Tu také dokázali využít, když se na brankovišti prosadil důrazný Musil a snížil.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

I do druhé části vstoupili lépe Bruslaři a aktivitou si vybojovali první přesilovou hru. I když ji neproměnili, krátce po návratu vyloučeného Thomase na led propadlo Kváčovi až do sítě nahození Lintuniemiho od modré čáry. A pro Liberec bylo ještě hůř, když v polovině utkání ujel Skalický a střelou mezi betony překonal Kváču počtvrté. Zároveň ho tím vyhnal na střídačku, v brance hostů ho nahradil Král.

Severočeši byli vývojem utkání značně opařeni a další branku mohl přidat Pyrochta, Královi ale pomohla horní tyčka. Ve 37. minutě však hráli hosté v početní výhodě, kterou podruhé v utkání využil dorážkou Flynnovy střely Musil. Ještě do druhé přestávky se navíc hezkou individuální akcí blýsknul Lantoši a dělovkou nad Furchovo rameno zadělal na drama – domácí vedli už jen 4:3.

Ve třetím dějství nejprve dvakrát zahrozil znovu Lantoši, Furch byl ale připraven. Na druhé straně měl zase velkou šanci Suchý, také Král vytáhnul parádní zákrok. Hra se poté přelévala z jedné strany na druhou a vyrovnání měl na hokejce Bulíř, z ideální pozice však přestřelil. Následovala přesilovka Mladé Boleslavi a v ní ostře pálil Pavlík, Král ale hosty podržel.

Bílí Tygři se s přibývajícím časem museli tlačit více do útoku, naráželi ale na dobře zformovanou obranu domácích. V závěru hosté ještě vystupňovali svůj tlak a obrovské šance měli Petrovický a Bulíř, Furch však svou branku s vypětím všech sil uhájil. I přes závěrečnou power play už Liberečtí vyrovnat nedokázali.

Pardubice – Třinec 4:2

Do sestavy Pardubic se oproti utkání Ligy mistrů v Sheffieldu vrátili útočníci Červenka se Smejkalem, Oceláři ohlásili návrat Vrány. Hosté s kapitánem v sestavě mohli jít do vedení už v 10. minutě, ale Nestrašil zblízka nepřekonal brankáře Vomáčku. Třinec se prosadil až o tři minuty později, když chybnou rozehrávku za brankou potrestal Kundrátek přesnou trefou od modré čáry.

Za necelé dvě minuty bylo vyrovnáno, když krátce po vhazování střílel Červenka z první a nemýlil se. Úvodní přesilovku, kterou rozdělila přestávka, Oceláři nevyužili. Zanedlouho se navíc dostali do vedení Pardubičtí, když Kaut předložil přihrávku Smejkalovi, který dělovkou prostřelil Mazance.

Ve druhé třetina byla střelecká převaha jasně na straně Pardubic. Přesto mohli hosté srovnat v početní výhodě, v níž jejich pokusům čelil Vomáčka i bez hokejky. V přesilovce se však prosadilo až Dynamo. Ve 37. minutě zakončil souhru Pardubic Herčík, jenž po přihrávce Zohorny skóroval za přesouvajícího se Mazance.

Hosté se chtěli Dynamu přiblížit, ve 44. minutě v šanci Sikora trefil jen tyčku. Na rozdíl jednoho gólu upravil až v 52. minutě Kurovský, který usměrnil zblízka nabídku od Romana. Vzápětí byl navíc vyloučen Čerešňák a Třinec hrál přesilovku. Domácí se v oslabení ubránili, čtyři sekundy před koncem pak Kousal stvrdil pardubické vítězství gólem do prázdné branky.

Mountfield HK – Sparta Praha 5:0

První šanci měl ve třetí minutě kapitán hostů Forman, který chtěl po objetí branky zasunout puk bekhendem u pravé tyče, ale Škorvánek zasáhl betonem. Na druhé straně pomohla debutujícímu Voleveckému po Batnově střele z levého kruhu horní tyč. Krejčíkovu možnost gólman Hradce zlikvidoval.

V čase 10:22 už slavili domácí úvodní branku. Miškář v levém kruhu vyhrál na vhazování souboj s Horákem a trefil se nad rameno sparťanského brankáře. Při Salomäkiho vyloučení hosté Mountfieldu nedovolili zvýšit náskok. V poslední minutě úvodní části vystihl Chlapík přihrávku Adama Novotného, ale pokus o bekhendové zakončení mu zmařil hokejkou Škorvánek.

Druhou třetinu ovládli Východočeši, kteří se nejdříve ubránili při Pourově vyloučení a v 28. minutě už vedli 2:0. Perretův pokus ještě Volevecký vyrazil, ale Bunnaman doklepl puk do odkryté branky. Ve druhém vystoupení v extralize se tak radoval z premiérového gólu. V 36. minutě se z dorážky prosadil Perret a 66 sekund před druhu pauzou vyhrál Tamáši v levého kruhu vhazování a Jergl zvýšil na 4:0.

Sparťané nepřekonali Škorvánka ani při Mudrákově čtyřminutovém trestu. Potom měl dlouhou početní výhodou Mountfield, protože sudí Šír se Šindelem si na videu prohlédli Formanův zákrok na Freibergse u mantinelu a udělili trest na pět minut a do konce utkání.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

V 47. minutě ještě Voleveckému pomohla tyč po střele Dmowského, ale v čase 49:02 využil početní výhodu bek McCormack. Při Řepíkově pobytu na trestné lavici i trestech Kryštofa Hrabíka a Mašína už se hosté ubránili, přestože hráli 48 sekund ve třech proti pěti.

Olomouc – Karlovy Vary 3:1

Domácí si v páté minutě pomohli přesilovkou za Procházkův faul v útočném pásmu. Ránu Nahodila neudržel Habal ve výstroji a volný puk zblízka dorazil za brankovou čáru Kohout. Další nedovolený zákrok u Machovského branky předvedl Salsten a Olomouc znovu trestala. Ze skrumáže na brankovišti se prosadil Plášek.

Slušné možnosti následně neproměnili Orsava a Nahodil. Na druhé straně pálil v početní převaze Jaks, ale Machovský si našel dobrý výhled a zasáhl. Na konci první třetiny se Karlovy Vary musely potřetí bránit ve čtyřech. Dlouhý pas za obranu přesto převzal Černoch, vzápětí mířil pouze do olomouckého brankáře.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Hráči Energie ve druhé části zvýšili aktivitu, jejich převaha však byla spíše optická. Teprve po šesti minutách se odraženého kotouče zmocnil před brankou Sapoušek, jenž zblízka trefil Machovského. Blíže ke snížení měl junior Čihař, jeho pokus z mezikruží zastavila levá tyčka.

Domácí se zvedli při vyloučení Mamčicse. Habal musel likvidovat gólovou šanci Fridricha, kterého uvolnil Plášek, a střely bez přípravy v podání Kunce. Posléze před prázdnou brankou promáchl Kohout. V závěru prostředního dějství si ještě Machovský pohlídal Procházkovo zakončení ke vzdálenější tyči.

Karlovým Varům se podařilo skórovat až ve 48. minutě. Před branku si najel lotyšský obránce Mamčics a Černochův pas usměrnil do její horní části. Olomouc pak podržel Machovský, který koncem betonu zneškodnil průnik Procházky. Západočeši ve snaze vyrovnat odvolali minutu před koncem brankáře, jenže zanedlouho potřetí inkasovali. Olomouckou výhru pečetil druhou trefou v zápase Kohout.

Tabulka extraligy