Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Reprízu čtvrtfinále ovládl Třinec. Jágr pomohl gólem k výhře nad Spartou a posunul rekord

Aktualizováno
Třinec porazil České Budějovice 4:0.
Třinec porazil České Budějovice 4:0.ČTK / Pryček Vladimír
Reprízu dramatického čtvrtfinálové série play off z minulé sezony mezi Třincem a Českými Budějovicemi ovládli Oceláři, Dynamo na svém ledě vyprovodili 4:0. Prestižní souboj Kladna se Spartou dopadl lépe pro Rytíře (4:2), za něž se střelecky prosadil Jaromír Jágr (52) a posunul rekord coby nejstarší střelec extraligy. Podruhé v ročníku zvítězily Pardubice, Litvínov a Boleslav, poprvé zabraly za tři body Brno a Vítkovice.

Třinec – České Budějovice 4:0

Obhájce titulu začal zhurta, Hudáček ale nepropasíroval z úniku puk mezi Kloučkovy betony. Na druhé straně nedoklepl Olesen po Pechově dorážce kotouč do prázdné branky i kvůli faulu Nedomlela. Domácí Kurovský v úniku přestřelil a teč Čacha po nahození Adámka udržel s vypětím všech sil Klouček.

Na začátku prostřední třetiny už Oceláři udeřili. V přesilové hře se prosadil zpoza pravého kruhu střelou pod horní tyč osmnáctiletý Sikora. Ideální příležitost zvýšit vedení promarnili Hudáček s Daněm, jenž v situaci dva na Kloučka ztroskotal na pravém betonu hostujícího gólmana.

Statistiky uktání.
Statistiky uktání.Livesport

Ve 34. minutě se už domácí fanoušci radovali. V další přesilové hře dorazil Kurovský z otočky puk po střele Kundrátka. Klouček poté podržel hosty po střele Adámka z mezikruží.

Už po 23 sekundách třetí třetiny zaskočil Daňo Kloučka střelou od levého mantinelu. V další přesilové hře ještě zachránila hosty po pokusu Ciencialy tyč, zanedlouho se ale Daňova střela z mezikruží otřela o stehno Kurovského a domácí vedli 4:0.

Cestu za čistým kontem ztížil Kacetlovi obránce Jank, který dostal v čase 51:19 trest na pět minut a do konce utkání za úder hlavou do Olesena. Přesilovou hru zkrátil o dvě minuty Reilly, který chtěl faul pomstít. Domácí obrana ale odolala a neinkasovala stejně jako na jaře v rozhodujícím sedmém čtvrtfinále. Návrat na třinecký led zhořkl Kovařčíkovi, který s Oceláři získal tři tituly.

Kladno – Sparta Praha 4:2

V úvodním dějství se na ledě odehrávala tuhá bitva, při níž oba celky ztěžka hledaly cestu do šancí. Ty větší přišly až krátce před přestávkou. Nebezpečný pokus Hultse sparťané ještě přečkali, ale v čase 19:11 prostřelil Kořenáře přízemním pokusem Jarůšek. Kořenář tak poprvé v novém ročníku inkasoval, čisté konto udržel 79 minut a 11 sekund.

V časec 30:23 tečoval Smoleňák nabídku Tralmakse a bylo to 2:0. Snížit mohl Tůma, jenže pozorný Lukeš byl proti. Třetí branku Rytířů dal ve 34. minutě v přesilovce jejich hrající majitel Jágr. Legendární útočník skóroval ve věku 52 let, sedmi měsíců a pěti dnů a poněkolikáté posunul vlastní rekord coby nejstarší střelec historie extraligy. 

Druhý nejproduktivnější hráč dějin NHL se prosadil zakončením z otočky, když bekhendem procedil puk za záda gólmana Kořenáře. Jágr si díky tomu připsal druhý bod v sezoně, ve středečním duelu úvodního kola v Pardubicích zaznamenal při prohře 1:5 asistenci u jediného gólu Středočechů.

Naposledy skóroval Jágr 18. dubna v baráži o extraligu proti Vsetínu (7:2). Ve věku 52 let a 63 dnů tehdy překonal i legendu NHL Gordieho Howea a stal se nejstarším střelcem v profesionálních soutěžích.

Ve 39. minutě přišla komplikace: Jarůšek za fauly vysokou holí posbíral dohromady hned šestiminutový trest, hostující bek Mašín musel s krvavým zraněním do kabiny, v dalším průběhu se ale do zápasu vrátil.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Do třetí části si Sparta přenesla z neobvyklé přesilovky ještě přes čtyři a půl minuty. Už se zdálo, že z dorážky sníží s jistotou Najman, ale Lukeš fantasticky zasáhl. Přesto se Kladenští neubránili. Záhy poté, co začala třetí Jarůškova dvouminutovka na trestné lavici, snížil bombou Kemiläinen.

Na konci 45. minuty mohl domácím vrátit tříbrankový náskok Hults, Kořenář však jeho sólo vykryl. Na konci 55. minuty naopak snížil Tomek a přišla dramatická koncovka. Sparta tlačila, Bláha ujel sám, Kořenář držel šance hostů nad vodou. Domácí už ale odolali. V závěru při power play Sparty definitivně rozhodl Tralmaks.

Plzeň – Litvínov 1:3

Po úvodní opatrné pasáži využili hosté zmatků v plzeňském obranném pásmu a v páté minutě otevřel Jurčík tečí McIsaacovy střely z levého kruhu skóre. Domácí se nepoučili a o dvě minuty později se nekrytý Pekař natlačil před branku a překonal gólmana Hrenáka podruhé.

Indiáni se poté neprosadili ani v početní výhodě a lépe kombinující hráči Vervy je do šancí nepouštěli. Až díky technickému přestupku hostů v závěru třetiny domácí snížili na 1:2. V přesilové hře připravil Archambault gól pro Lalancetta. Jenže pouhých 10 sekund na to už rychlou akci po pravém křídle zakončil tvrdou střelou pod horní tyč Ondřej Kaše a vrátil Severočechům dvougólový náskok.

Do prostřední části vstoupili domácí s novým gólmanem Malíkem a především aktivněji směrem dopředu. Ve 28. minutě v největší šanci během početní výhody Söderlund prováhal ideální moment pro zakončení a vzápětí na druhé straně ve vlastním oslabení nezvládnul samostatný únik Pekař.

Indiáni otevřeli hru, jenže hosté hrozili z brejků. Ve 35. minutě Hlava v dobré pozici pálil vedle. Nervózně hrající domácí promarnili další přesilovku a pozorně chytajícího Tomka neprostřelil před druhou sirénou zblízka ani nikým neatakovaný Urban.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky hosté přečkali i vyloučení nové posily Hrádka, když naopak agilní Ondřej Kaše protáhl Malíka po krásné individuální akci. Hráči Vervy aktivním pojetím kontrolovali hru. V 52. minutě Hlava tváří v tvář Malíkovi neuspěl a za chvíli na druhé straně tvrdá střela Zámorského orazítkovala brankovou konstrukci.

Při závěrečném téměř tříminutovém plzeňském pokusu bez brankáře se ještě Tomek skvěle stačil přesunout proti voleji Söderlunda, ale hosté si výhru pohlídali.

Mountfield HK – Kometa Brno 1:2

V úvodní desetiminutovce se skóre utkání měnilo hned dvakrát. Kometa bezprostředně po ubráněném oslabení vyrazila do protiútoku a i když Flek napoprvé Ďalogovu přihrávku netrefil, odražený kotouč snadno dopravil do prázdné branky. Přesně za dvě minuty však další z další přesilové hry vyrovnal svým prvním extraligovým gólem americký útočník Dmowski.

Mountfield tímto okamžikem zcela přiklonil obraz hry na svou stranu a mohl přidat další branky. Postava během krátké chvíle zastavil velké možnosti Dmowského, Estephana či Tamášiho. A když před ním stáli čtyři soupeři, domácí kapitán Pavelka přestřelil.

V podobném duchu pokračovala hra i po přestávce. McCormack napálil břevno brněnské branky a Pavlík neproměnil nájezd, při němž byl navíc faulován. K trestnému střílení se postavil opět Dmowski, jehož zakončení mezi nohy Postava přečetl.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Trest na sebe nechal čekat jen minutu, než hradecká obrana nechala za zády volného Cingela, jen snadno dorazil Bartejsovu střelu. To naopak povzbudilo Kometu, jež zasypala domácí branku salvou střel, ale další nepozornosti soupeře se nedočkala.

Východočeši ve třetí třetině zvýšili úsilí, na dlouho jedinou gólovou možnost si však vytvořil McCormack, jehož vychytal Postava betonem. Volný metr rozhodčích pak dal průchod emocím, které vyvrcholily faulem Dmowského na Marcinka. Rozhodčí po konzultaci u videa poslali letní hradeckou posilu do kabin s vyšším trestem.

Brno v pětiminutové přesilovce vedení nenavýšilo, naopak mělo štěstí, že Pavlík v přečíslení minul odkrytou branku. Naděje domácích ale pohasly dalším faulem při hře bez gólmana.

Olomouc – Pardubice 2:4

Připravujeme podrobnosti...

Karlovy Vary – Mladá Boleslav 0:2

Z úvodní oboustranně opatrné první třetiny vybočila tyč boleslavského Junttily ve druhé minutě a prudká střela Beránka v osmé minutě, která mířila nad Furchovu branku. V 17. minutě byl hostujícím Skalickým na mantinel tvrdě naražen Gríger a po konzultaci s videorozhodčím putoval slovenský útočník s vyšším trestem do kabin. Domácí ale pětiminutovou přesilovku nevyužili.

Do vedení se tak dostali hosté. Ve 25. minutě chyboval v obranném pásmu Šalda a pro Rekonena již nebylo problémem střelou do odkryté Frodlovy branky otevřít účet zápasu. Středočeši mohli přidat i další góly, Fořt ani Lakatoš ale pozorného Frodla nepřekonali.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Ve třetí třetině Západočeši přidali na aktivitě v útočném pásmu, ale větší příležitosti si nedokázali i díky urputné a důsledné obranné hře Mladé Boleslavi vytvořit. Nejblíže vyrovnávací brance byl v 51. minutě Gríger, který si nabruslil až před Furcha, ten ale jeho bekhendovou střelu hokejkou zlikvidoval.

Na druhé straně mohl navýšit vedení hostů Buchtele, ale i jeho stahovačku v předbrankovém prostoru vystihl Frodl. Domácím nepomohla k vyrovnávací brance ani nepovedená power play, naopak Fořt střelou do prázdné branky pečetil výhru hostů. Mladá Boleslav tak navázala na dvě vítězství nad Energií z přípravy na start extraligy.

Liberec – Vítkovice 2:4

Domácí do utkání vlétli a hned v úvodních vteřinách najížděl na Klimeše osamocený Lantoši, vítkovický brankář si ale poradil. Následovala přesilovka Bílých Tygrů, ve které si vypracovali šance Ryšavý a Vlach, Klimeš byl znovu na místě. Na druhé straně byl po chybě v domácí rozehrávce blízko gólu Yetman, ale Kváčovi proti jeho střele pomohla horní tyč.

Poté si v početní výhodě zahráli také Vítkovice a proměnily ji ve vedoucí branku. Po hezké kombinaci s Barinkou otevřel skóre Kalus. Liberec se pokoušel o rychlou odpověď, Klímovu šanci ale zlikvidoval Klimeš. V závěru první třetiny tak udeřili opět Ostravané. Na rozdíl dvou branek zvýšil povedenou ranou nad Kváčovo rameno Claireaux.

V úvodu druhé části měla Ridera k dispozici přesilovou hru, Liberec se ale dobře ubránil. Ve 23. minutě se navíc Severočeši dočkali snížení. Po Lantošiho přiťuknutí překonal zblízka Klimeše bekhendovým blafákem Flynn. Vyrovnání měl vzápětí na holi Filippi, Klimeš ale vytáhnul výborný zákrok.

Na opačné straně zahrozil v početní výhodě Rihards Bukarts, Kváča byl ale u své tyče včas. Na ledě se poté přiostřilo. Nejprve se po ostrém zákroku na Lantoši strhla hromadná bitka, do které se zapojil i hostující brankář Klimeš. Následně vítkovický Marcel za brankou nevybíravě sestřelil Ryšavého a putoval předčasně do kabin. Liberečtí však dlouhou pětiminutovou početní výhodu nedokázali přetavit ve vyrovnání.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Také přesilovka na začátku třetího dějství nebyla podle představ domácích a Vítkovičtí se bez problémů ubránili. Následně se blýsknul Klimeš, když ukryl v lapačce dělovku Thomase. Ve 48. minutě hráli Ostravané v přesilovce a podruhé v zápase ji dokázali proměnit. Abdul nabil na modrou čáru Košťálkovi, který střelou bez přípravy zvýšil na rozdíl dvou branek.

Severočeši se museli tlačit stále více dopředu a v obraně jim tak vznikala okénka. Jedno takové využil z rychlého protiútoku Rihards Bukarts, který překonal Kváču již počtvrté. Bílí Tygři ale nesložili zbraně a po brance Ryšavého v početní výhodě se dostali znovu na dostřel. I přes závěrečnou hru domácích bez brankáře si ale Vítkovice první výhru v nové sezóně už nenechaly vzít.

Tabulka Tipsport extraligy