Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pardubice v extraligovém šlágru vyhrály na Spartě, Boleslav už není poslední

Aktualizováno
Pardubice porazili Spartu díky trefě Martina Kauta v prodloužení-
Pardubice porazili Spartu díky trefě Martina Kauta v prodloužení-Profimedia
Ve šlágru 29. kola Tipsport extraligy zvítězily Pardubice na Spartě 2:1 v prodloužení. Pražané i přes prohru vedou tabulku o bod právě před Dynamem, které má dva zápasy k dobru. Ke změně došlo na ligovém chvostu, Mladá Boleslav si veze dva body z Hradce Králové po výhře 3:2 v prodloužení a dostala pod sebe Kladno. Plzeň poprvé v sezoně zdolala České Budějovice, stejně tak Brno Litvínov, Olomouc si poradila s Karlovými Vary. Kolo, které se mělo hrát 22. prosince, ale bylo odloženo kvůli tragickým událostem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, završí v sobotu 10. února duel Kladna s Vítkovicemi.

Plzeň – České Budějovice 4:3

Již v úvodní minutě po propadnutí domácí defenzivy trefil po přečíslení dvou na jednoho levou tyčku Gulaš. Následně převzali iniciativu Indiáni. Šance Hrabíka a Šilera ještě gólman Hrachovina přestál, ale v páté minutě už po tlaku v útočném pásmu otevřel skóre nahozením od modré čáry Schleiss. O dvě minuty později navíc únik dvou na jednoho úspěšně zakončil Pour a zvýšil na 2:0.

V 11. minutě pomohl trápícím se hostům faulem Lev a zblízka snížil bekhendem Ordoš. Jenže domácí nadále dominovali a ve 13. minutě Matýs při přesilovce pálil do horní tyčky. Na druhé straně z ojedinělé akce Kondelík po šikovné přihrávce Gulaše nepřekonal Hlavaje. Naopak v 19. minutě další zaváhání obrany Motoru potrestal z přečíslení Matýs švihem na 3:1. Vzápětí ještě Rekonen minul kotouč před odkrytou brankou.

Vybrané statistiky utkání.
Vybrané statistiky utkání.Livesport

Ve 23. minutě přidal po přihrávce Rekonena během přesilovky čtvrtý gól Matýs. Pasivní hosté poté se štěstím přestáli několik nebezpečných pokusů dobře kombinujícího soupeře a po polovině utkání se díky plzeňské nedisciplinovanosti vrátili do hry. Ve 35. minutě totiž dorážkou Přikrylovy střely zužitkoval početní výhodu Valský a pouhé dvě sekundy před druhou sirénou propálil Hlavaje po nabídce Kondelíka zpoza branky Ordoš a díky třetí využité přesilovce Motoru snížil na 3:4.

Probuzení hosté zahájili závěrečnou třetinu důrazným napadáním rozehrávky Indiánů, jenže jejich snahu zbrzdilo vyloučení Kondelíka. Domácím sice přesilovka nevyšla, aktivním pojetím však nepouštěli Motor do gólových příležitostí. Až v 55. minutě musel Hlavaj vyrazit táhlou střelu nekrytého Hovorky z mezikruží a za chvíli ho po chybě Poura neprostřelil z dobré pozice Kubík. Při dvouminutové hře bez gólmana už hosté vyrovnat nestihli a připsali si pátou prohru z posledních sedmi duelů.

Mountfield HK – Mladá Boleslav 2:3p

Do osudu utkání promluvil při svém návratu na hradecký led bývalý obránce Mountfieldu Filip Pavlík. Hned ve třetí minutě narýsoval přihrávku volnému Skalickému, který snadno otevřel skóre. Poslední celek soutěže se tak dostal do pozice, kterou potřeboval.

Na domácích bylo totiž vidět, že do optimální pohody jim hodně schází. Aktivitu na dlouho přetavili jen v tyčku trefenou Zacharem, zápas celkově jen stěží dosahoval extraligových parametrů. I ve druhé třetině děkoval brankář Novotný tyčce po Miškářově dorážce, potom výborně zmenšil úhel rozjetému Zacharovi.

Úsporně hrající, leč kvalitně bránící Bruslaři dostali před koncem druhé třetiny k dispozici dvě přesilové hry. Na druhý pokus potvrdili svou příslušnost k extraligové špičce alespoň v tomto ohledu a potrestali Okuliarův útočný faul. Fořt vybojoval kotouč a krásně připravil pozici zakončujícímu Ondřeji Romanovi.

V další početní výhodě hostů mohl naopak snížit Perret, jenže Novotný potvrdil, že se mu pod Bílou věží nadmíru daří. Narůstající tlak týmu Mountfieldu však neustál. V 51. minutě kvůli zakrytému výhledu nedosáhl na střelu obránce Blaina a jakmile Královéhradečtí odvolali brankáře, krásnou ranou z dálky vyrovnal Estephan.

Mladá Boleslav nicméně slavila v prodloužení. Rohlíka ještě vychytal Laurikainen, ale na přečíslení zakončené kapitánem Lantošim už nestačil. Středočeši díky dalšímu triumfu v Hradci Králové a čtvrtému bodovému zápisu v řadě opustili přesně po 50 dnech poslední místo tabulky.

Kometa Brno – Litvínov 3:1

Kometa začala náporem a už po dvou minutách mohla jít do vedení, jenže Marcinko zblízka nepřekonal Tomka v brance Vervy. Strážce litvínovského brankoviště si oddechl pouze při neúspěšné přesilovce spoluhráčů, jinak musel během první třetiny čelit velkému tlaku Brna. Tomek vychytal dvakrát Zaťoviče a vzal radost junioru Ekrtovi z prvního extraligového gólu, když mu lapil nájezd. Po souhře prvního útoku jej překonal až střelou do horního rohu Cingel.

Střelci utkání Kometa Brno – Litvínov.
Střelci utkání Kometa Brno – Litvínov.Livesport

I do druhé třetiny vstoupili domácí s ofenzivní chutí a gól měl na holi Kollár, jenže brzy je zmrazil David Kaše. Jaksem nahozený puk usměrnil litvínovský útočník pohotově za Kavana a 11. gólem v sezoně vyrovnal. Kometu gól uspal jen na chvíli, pak se zase vrátila k nápadité hře, které ale chyběla přesná koncovka. Tomkovu branku minul Hrbas, neprosadil se ani Kohout a gól nepadl ani ze dvou přesilovek. Hosté měli k vedoucí brance blízko až v závěru druhé třetiny, Ondřej Kaše ani Abdul se však neprosadili.

I ve třetí části se Brno potýkalo s nepřesnou koncovkou, krátce po jejím začátku měl na holi vedoucí gól Kollár, s dorážkou neuspěl ani Moses, ani Kohout, nadále neplodné byly i přesilovky Komety. I Litvínovští se pokusili strhnout výhru na svoji stranu. Kavan však vychytal jak Demela, tak i v 50. minutě Davida Kašeho. Brno rozhodlo o zasloužené výhře až dvě a půl minuty před koncem, kdy od modré čáry prostřelil vše před sebou Ščotka. Tři body pojistil střelou do prázdné branky kapitán Zaťovič.

Olomouc – Karlovy Vary 3:1

První třetina nabídla plynulý hokej s minimem přerušování i šancí. Olomouc v ní byla mírně aktivnějším týmem, ale největší šanci měla paradoxně během oslabení, kdy brankář Habal zasáhl proti střele Macuha ujíždějícího v samostatném úniku. Do vedení se však dostali po chybě domácích v rozehrávce hosté. Z ojedinělé šance Koffer překonal Konráda a ukončil tak po 134 minutách a 44 sekundách dlouhé čekání Karlových Varů na vstřelenou branku.

Olomoučtí srovnali díky využité přesilové hře na začátku druhé třetiny, kdy Habala z osy hřiště prostřelil Bambula. Rovněž v početní výhodě mohl vrátit Energii vedení Procházka, jenže Konrád se proti jeho střele z první přesunul včas. Poté Rašner před odkrytou brankou minul a únik Kangasniemiho vychytal Konrád.

Druhou branku v utkání mohl vzápětí přidat Bambula, jenže z podobného místa, odkud se prosadil poprvé, tentokrát Habala nepřekonal. Skóre tak znovu změnil až v dvojnásobné početní výhodě střelou do horního rohu Habalovy branky Káňa.

Během první poloviny třetí třetiny mnoho šancí k vidění nebylo, ale poté z nenápadné střely od modré čáry přidal třetí olomouckou branku Řezníček. Karlovarští si v závěrečných minutách nedokázali vytvořit výraznější tlak a nedosáhli tak ani na kontaktní gól.

Sparta Praha – Pardubice 1:2p

Jako první zahrozili před 16 646 diváky, což druhá nejvyšší návštěva v sezoně, domácí. Kempný ale ve druhé minutě trefil jen tyč. Hosté se postupně rozkoukali a Kořenář čelil několika nebezpečným pokusům. Cienciala, Říčka ani Zohorna jej ale nepřekonali. Sparta poté nevyužila dvě přesilové hry.

Ve druhé třetině mělo více ze hry Dynamo, jako první se ale střelecky prosadili domácí. Will ztratil po Najmanově střele puk z dohledu a pohotový Chlapík otevřel skóre. Ve 31. minutě mohl Spartu posunout do dvougólového vedení Forman, samostatný nájezd ale zakončil nepřesnou střelou.

Ve 33. minutě rozjásal několik tisíc fanoušků Východočechů v O2 areně Sedlák, jehož přihrávku si nešťastně do vlastní branky srazil Horák. Patnáct sekund před koncem druhé části byli hosté blízko k druhému gólu, Radilova střela se ale od tyče odrazila po brankové čáře a puk skončil pod Kořenářem. Rozhodčí si nepřehlednou situaci zkontrolovali i u videa.

Kořenář měl i poté více práce než Will, Sparta si mohla pomoct v přesilových hrách, vyloučení Hájka a Pauloviče ale nepotrestala. V 54. minutě si první početní výhodu v zápase zahráli hosté, i Sparta se ale ubránila. Kořenář poté zlikvidoval i šanci Sedláka. Stejně jako v prvním vzájemném zápase Sparty a Pardubic v sezoně se v základní hrací době nerozhodlo. Prodloužení ale rychle ukončil Kaut, který Kořenáře prostřelil po 11 sekundách.

Tabulka Tipsport extraligy.
Tabulka Tipsport extraligy.Livesport