Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pardubice ukončily neporazitelnost Litvínova. Oceláři zlomili Liberec, Sparta otočila

Aktualizováno
Třinecký Viliam Čacho z této šance brankáře Liberce Daniela Krále nepřekonal.
Třinecký Viliam Čacho z této šance brankáře Liberce Daniela Krále nepřekonal.ČTK / Pryček Vladimír
Úřadující mistr extraligy Třinec promrhal v zápase osmého kola tříbrankový náskok nad Libercem, přesto na svém ledě urval vítězství 6:3. Sparta v Mladé Boleslavi otočila na 2:1 a vyhrála čtvrtý z posledních pěti duelů, v čase 59:00 rozhodl Kryštof Hrabík. Série Litvínova bez prohry se zastavila na sedmi utkáních, ukončily ji Pardubice domácím triumfem 3:1. Karlovy Vary porazily v prodloužení Brno 5:4 a Olomouc si poradila s hradeckým Mountfieldem 4:1, hattrickem se blýskl útočník Silvester Kusko.

Třinec – Liberec 6:3

Domácí se dostali do první velké šance už ve 2. minutě. Po přihrávce Daňa se na ose kluziště v útočném pásmu krásnou kličkou uvolnil Kundrátek, ale jeho pokus skončil na horní tyči. Branková konstrukce poté pomohla Královi i při střele Kurovského.

Hra se poté trochu uklidnila, dominovaly především pozorné obrany. Změnit opatrnou pasáž zápasu mohla zlomit přesilovka po faulu Faško-Rudáše, ale domácí v nabídnuté početní výhodě nic kloudného nevymysleli.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Do druhé třetiny vstoupili Oceláři s další přesilovou hrou, kterou již využili. Teplého střelu dorazil pohotově v předbankovém prostoru Addamo. Zvýšit mohl Kurovský, do jeho kličky na brankovišti však vložil hůl liberecký obránce.

Domácí celek měl i nadále podstatně vice ze hry. Největší šanci hostů měl v 29. minutě Thomas, ale Kacetl ho z bezprostřední blízkosti vychytal. Třinečtí byli aktivnější a ve 35. minutě přidali další gól. Prosadil se osamocený Sikora, jenž krátkou kličkou pod betony Krále zvýšil na 2:0. O 94 sekund později to bylo již 3:0, když Hudáček nachytal Krále nahozením z rohu kluziště.

Bílí Tygři však vzápětí rychle snížili, z brejku se prosadil kapitán Filippi a připsal si premiérový gól v sezoně. Ofenzívní festival ve Werk aréně pokračoval nadále. Po střele Marinčina zvonila za libereckým brankářem už potřetí tyč.

V úvodu třetí části nic nenasvědčovalo tomu, že by hosté zápas zdramatizovali. Pak se ale prosadil Vlach a následně v přesilové hře podruhé v zápase Fillipi. Oceláři si však vzali v 57. minutě vedení zpět. Zavřeli soupeře v útočném pásmu a Kundrátek dělovkou překonal Krále počtvrté. Hosté to v závěru zkusili ještě bez brankáře, ale Daňo a Hrehorčák pečetili triumf domácího celku.

Mladá Boleslav – Sparta Praha 1:2

Ve třetí minutě si domácí gólman Furch poradil s Tonovou tečí Irvingovy střely od modré čáry. Na druhé straně zahrozili Bernad a Junttila. Pražané se ubránili při trestu Salomäkiho, při kterém Kořenáře nepřekonal Lakatoš a velkou šanci neproměnil ani Buchtele, letní posila Bruslařů ze Sparty. V čase 15:36 se už Boleslav dočkala vedení. Z levého kruhu se trefil Lakatoš, jehož vyslal do brejku přihrávkou vzduchem z obranného pásma Čech.

Na začátku druhé části po Pavlíkově přihrávce minul Buchtele. Na druhé straně zahrozil Hyka. Domácí potom dostali Pražany pod tlak, ale Havlínovu střelu ukryl v lapačce Kořenář. Furcha prověřili Chlapík s Tonem a v 37. minutě se dostal do šance Forman, vyrovnat se mu však nepodařilo. Mladoboleslavského gólmana nepřekonal ani produktivní bek Irving.

V závěrečné části se Sparta tlačila za smazáním ztráty, ale po Krejčíkově přihrávce nevyzrál na Furcha Chlapík. Domácí se ubránili při Doležalově pobytu na trestné lavici, ale v 51. minutě už Sparta vyrovnala. Krejčík nabil za pravý kruh Kemiläinenovi, který překonal Furcha střelou na lapačku. Právě finský bek šel vzápětí pykat, ale domácí přesilovku nevyužili. Přesně minutu před koncem se radovala Sparta, když Hrabík tečoval ránu kapitána Formana.

Karlovy Vary – Kometa Brno 5:4p

Po opatrném začátku se poprvé přihlásili hosté. Jejich nečekané přečíslení dvou na jednoho po přihrávce Beaudina zužitkoval přesnou střelou do šibenice Marcinko a svým třetím gólem v sezoně poslal Kometu do vedení.

Domácí Energii stačilo na odpověď 71 vteřin. Podobně zdařilá kombinace prvního útoku Varů skončila přihrávkou Černocha na sedmnáctiletého Čihaře, pro něhož přesná trefa k tyči Postavovy branky znamenala nejen vyrovnání, ale i první extraligovou branku v kariéře.

Západočeši dostali možnost otočit vývoj zápasu v přesilové hře, jenže byli rádi, že neinkasovali, neboť Zohorna nájezd v oslabení neproměnil, vychytal ho skvělý Frodl v domácí brance.

Ve druhé přesilovce Varů na začátku druhé třetiny překonal Flek po sólu Frodla, ale puk zastavila tyč. Na konci početní výhody se ale prosadil Beránek, který v závaru před brankou dotlačil puk za Postavova záda. O chvíli později si vybral slabší chvilku jindy spolehlivý Frodl, který neudržel v lapačce Ďalogovo nahození a slovenský obránce tak první trefou v sezoně srovnal stav zápasu.

Nerozhodný stav mohla zvrátit ve svůj prospěch Kometa, ale střely Ďalogy a Marcinka za Frodla nepropadly. Naopak v poslední minutě druhé třetiny skončilo Reunanovo nahození od modré v brněnské síti, sudí po dlouhém zkoumání gól uznali a Vary tak šly do kabin s těsným vedením.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Brnu stačilo k vyrovnání šest minut třetí třetiny. Po levém křídle pláchl Pospíšil, naservíroval před brankou puk ideálně na Fleka a bylo vyrovnáno, Pospíšil si zapsal na své konto šestou asistenci v sezoně. Začínalo se od nuly.

Na vyrovnání mistra světa Fleka odpověděl velmi brzy jeho spoluhráč ze zlatého národního týmu Beránek. Jeho trefu z brankoviště nezvrátila ani trenérská výzva Komety, Brno však dvouminutový trest bez úhony přežilo a vrhlo všechny síly do útoku. Sevřelo Západočechy v jejich obranném pásmu, tlačilo se do předbrankového prostoru. Vyrovnání přišlo po skvělém pasu Pospíšila na Ďalogu, který využil svoji rychlost a po nájezdu překonal Frodla.

Vyrovnaný zápas tak dospěl do prodloužení, v něm se prosadil Jiskra. Vary tak porazily Kometu doma počtvrté za sebou.

Pardubice – Litvínov 3:1

V sestavě Dynama stále chyběl zraněný Sedlák a potrestaný Kousal, všechny útočné formace nastoupily v pozměněném složení. V největších šancích Dynama první třetiny se objevil kapitán Červenka. Ve čtvrté minutě jel po přihrávce Pauloviče sám na brankáře Zajíčka, který zasáhl. O něco později byl Červenka v další příležitosti, ale bezbrankový stav trval dál. Nic na tom nezměnila ani úvodní přesilovka, kterou Dynamo nevyužilo.

Hned na začátku druhé třetiny mohli otevřít skóre hosté, ale Koblasovu pohotovou střelu Will zneškodnil. O pár minut později minul pardubický Vondráček odkrytou branku na druhé straně. První přesná trefa přišla v polovině utkání, kdy z poloviny hřiště ujel útočník Pekař a překonal Willa.

Pardubická odpověď následovala o dvě minuty později. V útočném pásmu Kaut posunul puk na obránce Šustra, který prostřelil vše před sebou. Oba týmy si ještě ve druhé třetině zahrály v početní výhodě, ale nerozhodný stav trval dál. Domácí se ve 49. minutě dostali do vedení. Těsně po vypršení pardubické přesilovky našel Zohorna volného Radila, který z úhlu zamířil přesně do odkryté branky.

Následovala další vyloučení, nejprve hráli v oslabení Východočeši a potom hráči Vervy. Přesto se do šance dostal Polášek, kterého vychytal Will. Pardubičtí zvládli dramatickou koncovku zápasu, kdy hráli hosté bez brankáře, a získali tříbodové vítězství.

Olomouc – Mountfield HK 4:1

Vyrovnaná první třetina nabídla oboustranně opatrný hokej s minimem vyložených šancí. Úvodní branku utkání mohl v přečíslení dvou proti jednomu vstřelit hostující Perret, ale dobrý zákrok proti němu předvedl brankář Machovský. V olomouckém dresu odpověděli Nahodil nebo Korenčík, gólmana Škorvánka ale nepřekonali. Korenčík trefil tyč.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

I ve druhé třetině se týmy soustředily hlavně na defenzivu. Otevřít skóre mohl po nahození Ondruška a zásahu Škorvánka Orsava, s dorážkou však neuspěl. Překonat hostujícího brankáře se podařilo až v polovině zápasu Kuskovi, na jehož dorážku po závaru před brankou Mountfieldu už Škorvánek nedosáhl.

Druhou branku přidala Olomouc v přesilové hře. Zakončení Fridricha z mezikruží dokázal ještě hostující brankář pokrýt, ale puk se znovu odrazil příhodně pro Kuska, který byl podruhé v zápase na správném místě a dorazil puk do sítě. V závěrečných sekundách mohl v samostatném úniku snížit Batna, Machovský jej však vychytal zákrokem levým betonem.

Na začátku třetiny ujel hostujícím obráncům nejproduktivnější hráč Olomouce Fridrich, překonal Škorvánka zakončením pod horní tyč a zvýšil na rozdíl tří branek. Mountfield v polovině třetí třetiny během dvou přesilových her odvolal brankáře a hrál v šesti proti čtyřem, branku však během dvojnásobné početní výhody nevstřelil.

Do odkryté branky naopak zkoušeli střílet domácí Sirota s Kuskem, prvně jmenovaný branku z obranného pásma ještě netrefil, ale Kusko zamířil z obranné čáry přesně a zkompletoval hattrick. Vzápětí se čestného úspěchu dočkali hosté, po skončení přesilové hry překonal Machovského po přihrávce od Novotného obránce Pavlík.

Tabulka extraligy