Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pardubice schytaly šestku v Budějovicích, Sparta padla s Energií. Jágr poprvé bez bodu

Aktualizováno
Sparta ve třetím kole extraligy prohrála doma s Karlovými Vary 1:2.
Sparta ve třetím kole extraligy prohrála doma s Karlovými Vary 1:2.ČTK / Šimánek Vít
Pardubice si z Českých Budějovic odvezly debakl 1:6 a ztratily první body v sezoně. Ještě hůř dopadla Olomouc, která ve Vítkovicích prohrála 1:7 a i po třetím kole Tipsport extraligy zůstává bez bodu na dně tabulky. Domácí o výhře rozhodli čtyřmi góly v přesilovce. Druhou porážku v řadě zaznamenala Sparta. Doma padla 1:2 s Karlovými Vary, které poprvé v sezoně skórovaly a získaly první body. Slaví také v Mladé Boleslavi Boleslav a Liberci. Oba rivalové získali shodně dva body za výhry v prodloužení.

Mladá Boleslav – Plzeň 2:1p

Domácí byli v úvodu střelecky aktivnější, první výraznější šanci si ale vypracovali Západočeši. Urban se ve třetí minutě dostal za obránce, brankář Furch si však s jeho nájezdem poradil.

Následně oba týmy nevyužily své první přesilové hry, při Söderlundově trestu v oslabení zahrozil Urban, ani tentokráte však Furcha nepřekonal. V 18. minutě se již hosté dostali do vedení, když Zámorský našel volného Rohlíka, který otevřel skóre.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Ve 24. minutě mohl zvýšit vedení Plzně Lev, který nastoupil poprvé v sezoně po skončení disciplinárního trestu z předkola play off minulého extraligového ročníku. Furch ale jeho brejk zlikvidoval. V polovině utkání měl gólman domácích štěstí, když po Matýsově zakončení skončil puk za jeho zády, za brankovou čáru ale nezamířil.

I díky tomu mohli Bruslaři vyrovnat. Ve 34. minutě již dobře chytající Malík nestihl zareagovat na tečovanou střelu Jánošíka. Domácí gólový úspěch povzbudil a do vedení je mohl posunout Pyrochta, jeho střela v přesilové hře ale skončila na tyči. Následně se neprosadil ze slibné pozice ani Skalický.

Ve 44. minutě se do šance dostal domácí Buchtele, ale neuspěl stejně jako Söderlund o několik sekund později na druhé straně. V 53. minutě byl blízko druhého gólu osamocený Fořt, Malík ale jeho střelu zastavil. Po následné šarvátce získali Středočeši výhodu přesilové hry, Plzeň se ale ubránila. Když poté v poslední minutě základní doby nezamířil přesně ani hostující Klepiš, dospěl zápas do prodloužení.

V nastavené pětiminutovce mohly rozhodnout oba týmy, podařilo se to ale domácím. Hrdinou utkání se stal Pavlík.

Vítkovice – Olomouc 7:1

Do utkání vstoupili lépe hostující hráči, lepším pohybem se dostávali více na dostřel Klimešovy branky a vznikla z toho i první šance, když Sirotovu střelu po přečíslení vyrazil domácí gólman. Ten se zaskvěl i při přesilovce vlastního týmu, když zblízka zabránil Kuskovi otevřít skóre.

Domácí nastartovala k ofenzívě pětiminutová přesilovka, když za faul na Percyho byl vyloučen do konce zápasu olomoucký Doktor. Vítkovičtí hokejisté uzavřeli soupeře v jeho obranném pásmu a jednu z mnoha šancí také přetavili ve vedoucí gól, když se trefil mladší z bratrské dvojice Bukartsů Rihards.

Úvod druhé třetiny vyšel lépe Vítkovicím, které vycházely z pevné obrany středního pásma a podnikaly rychlé brejky. Jeden z nich vyšel ideálně Zdráhalovi, který nedal Sedláčkovi šanci.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Hostům stačilo 51 sekund ke snížení stavu: Anděl našel v mezikruží volného Rašnera a sváteční střelec našel skulinku v Klimešově brance a vsítil kontaktní gól.

Hra získala spád, dění se rychle přelévalo z jedné třetiny do druhé. Ve 29. minutě trefil hostující Rutar tyčku. Skóre se však měnilo na druhé straně. Při obléhání Sedláčkovy branky se zblízka prosadil Claireaux a vstřelil svůj druhý gól v sezoně. Francouzský útočník byl při chuti, o dvě minuty později využil dalšího nedůrazu v olomoucké obraně a zblízka počtvrté rozjásal ostravské tribuny.

Hanákům nešlo upřít snahu o korekci výsledku, ale doplatili na nedisciplinovanost. Za šest hráčů na ledě musel jeden olomoucký hokejista na trestnou lavici, početní výhodu využil Roberts Bukarts, čímž dostal domácí do ještě větší herní pohody.

Ta se projevila bezproblémovým ubráněním přesilovky hostí a využitím vlastní početní převahy, když se v 55. minutě premiérově v ostravském dresu trefil Yetman. O konečné skóre s nádechem debaklu se postaral dvě minuty před koncem Kalus. Vítkovice porazily Olomouc pošesté v řadě v domácím prostředí.

Sparta Praha – Karlovy Vary 1:2

V úvodní pětiminutovce byli nebezpečnější hosté. Před Kořenáře se natlačil Beránek, ale sparťanský gólman odolal stejně jako při Kofferově střele. Na druhé straně prověřili Frodla David Vitouch či Kempný. Největší šanci měl v 11. minutě Horák, který ale v úniku karlovarského gólmana neprostřelil. Hosté se ubránili i při Salstenově trestu. V čase 14:25 tečoval Kryštof Hrabík za Frodla Mašínovu střelu, ale po trenérské výzvě Energie gól kvůli nedovolenému bránění brankáři neplatil. Vzápětí Frodla nepřekonal po průniku Hyka.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Ve druhé části šance také dlouho chyběly. Frodla vyzkoušeli střeleckými pokusy Tomek a Mašín. V 34. minutě se radovali naopak hosté, kdy si našel střeleckou pozici v pravém kruhu finský bek Reunanen. Oslavil tak ve třetím utkání premiérovu branku v české extralize a Energie se po 153 minutách a 39 sekundách dočkala prvního gólu v sezoně. Západočeši ještě před druhou pauzou odolali při Mamčicsově trestu a při dalším tlaku Sparty.

Frodl si ve 45. minutě poradil i s Kousalovou ránou z levého kruhu. Hosté ve 48. minutě ve své jediné přesilové hře v zápase pojistili náskok. Nejdříve ještě po Procházkově přihrávce promáchl před prázdnou brankou kapitán Černoch. O chvíli později ale Reunanen nabil na levý kruhu Grígerovi a ten tvrdou ránou zamířil přesně.

V 53. minutě dotlačil v oslabení Redlich puk za Kořenáře, ale pomohl si sekáním. Místo definitivní pojistky se tak Energie musela bránit 52 sekund ve třech proti pěti. Frodl inkasoval až při power play Sparty, kdy jej překonal Kryštof Hrabík. Těsně před vypršením hrací doby měl ještě šanci vyrovnat Kousal, ale přestřelil.

Mountfield HK – Liberec 3:4sn

Liberec v úvodní třetině jen stěží zachytával tempo Mountfieldu a za nerozhodný stav 1:1, který si odnášel do kabin, mohl být vděčný. Poprvé inkasoval v oslabení po pěti minutách, kdy kotouč dotlačil do sítě Pour. Kváčovi sice bránil v zákroku Miškář, ale rozhodčí po trenérské výzvě liberecké střídačky potvrdili gól u videa.

Nabuzený Hradec Králové si od té chvíle vytvářel spoustu gólových příležitostí. Kváča vychytal Dmowského i Miškáře, při dorážkách Chalupy a opět Miškáře měl zase štěstí, že domácí útočníci netrefili puk dobře. Místo toho Bílí Tygři vyrovnali při svém prvním povedeném střídání v 11. minutě, a to zásluhou dorážky obránce Melancona.

Mountfieldu mohl vrátit vedení z úniku ve vlastním oslabení Perret, jemuž ale puk sjel při kličce z hole. Poté navíc sám fauloval a ačkoli Liberec dvojnásobnou výhodu nevyužil, přesně s Perretovým návratem snadno završil obrat Vlach.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Domácí postupně přebírali otěže hry zpátky na svou stranu, měli však problémy prorazit obranný val soupeře. Za záda jim naopak ujel Filippi a debutující brankář Škorvánek vytáhl jeho zakončení hřbetem lapačky. Stejnou částí výstroje nedosáhl Kváča 12 sekund před druhou sirénou na Pláňkovu ránu a Hradec vyrovnal.

Právě Pláněk zkraje třetí třetiny nuceně zamířil do kabin s vyšším trestem za faul kolenem na Jansu a Mountfield si zopakoval situaci z pátečního utkání s Brnem. V dlouhém oslabení paradoxně sám skóroval, když Perret napravil to, co se mu předtím nepovedlo, jenže Lantoši po krásné Flynnově pobídce vrátil nerozhodný stav.

Většinový obraz utkání zesílily v závěrečných minutách dva liberecké fauly, Východočeši však z tlaku na vítězný gól nedosáhli. V prodloužení završili rovnou stovku střeleckých pokusů, přesto nakonec prohráli, když v samostatných nájezdech na Kváču ani jednou nevyzráli a soupeři stačil Flynnův gól z úvodní série.

České Budějovice – Dynamo Pardubice 6:1

Domácí nastoupili bez rekonvalescenta Harrise, hostům citelně chyběli zraněný kapitán Sedlák a potrestaný obránce Šustr. První zajímavou akci vymysleli Jihočeši Kondelík s Ordošem a brzy se také měnilo skóre. Křídelník Olesen po přejetí útočné modré čáry převzal hezkou přihrávku od Pecha, popojel na levý kruh a střelou švihem překonal Willa.

V následné přesilovce nevyužil dvě slibné příležitosti Ordoš. Po akci v pravém rohu ve 13. minutě vyplaval kotouč ke zcela volnému Beránkovi a ten zblízka prostřelil Willa podruhé. Svoji druhou trefu přidal Olesen v početní výhodě, když jeho přihrávku z levé strany přesměroval pardubický obránce nechtěně za Willova záda.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Při trestu Koláčka hosté zamkli svého soupeře, ale všechny pokusy končily u Strmeně. Krátce před sirénou korigoval budějovický odchovanec Smejkal, jenž zametl puk u levé tyčky do odkryté branky.

Z druhé části uplynulo 58 sekund a Olesen završil hattrick. Přihrávku znovu vymyslel Pech, který našel svého spoluhráče mezi kruhy a dánský reprezentant z otočky překvapil Willa. Ten vzápětí opustil brankoviště. Zastoupil ho Vomáčka.

Českobudějovičtí se potom ubránili při trestu Gulaše, jenž se po návratu z trestné lavice zapojil do závaru v pardubickém pásmu a mohl skórovat. Trefil však pouze levou tyčku. Východočeši se nevzdávali a přidali na důrazu, ale jejich pokusy nadále zastavoval s jistotou Strmeň. Před druhou sirénou se ocitl v šanci znovu Gulaš, skóre se však neměnilo.

Brzy po začátku třetí třetiny hosté ve vlastním pásmu ztratili kontrolu nad kotoučem, kterého se v rohu zmocnil Kašlík, objel branku zezadu a jeho přihrávku proměnil v pátý gól u levé tyčky Valský. Pardubičtí přes nepříznivé skóre podnikali nadále nebezpečné výpady, jenže recept na překonání Strmeně marně hledali Poulíček při pokusu zblízka nebo osamocený Kousal napřahující z pravého kruhu.

Při jedné z mála protiakcí se vypravil na zteč obránce Reilly, jenž sebral puk na červené čáře, zavezl ho až za Vomáčkovu branku, po jejím objetí našel Koláčka a ten přidal neomylně šestou trefu. Koláček si posléze připsal ještě jeden střelecký pokus a schytal za to pár úderů ve strkanici. V závěru se Strmeň blýskl při akci Kousala.

Litvínov – Kladno 3:2

Litvínov vstoupil do utkání lépe, na konci první pětiminutovky zamkl Rytíře jako v přesilovce. A početní výhoda, vůbec první v zápase, mu brzy nato pomohla k úvodnímu gólovému zápisu. Na trestné lavici zrovna seděl Jágr za to, že na mantinel narazil Guta. Když chybělo deset sekund do konce trestu legendární osmašedesátky, McIsaac nahrál podél brankoviště Švédovi Sandbergovi, který puk uklidil do odkryté branky vedle přesouvajícího se Lukeše a oslavil první branku v extralize.

Kladno sice občas zahrozilo, ale energičtí domácí byli nebezpečnější. Krásná souhra bratří Kašů, když Ondřej před brankou nezištně poslal kotouč zadovkou Davidovi, však změnu skóre nepřinesla. Mladší ze sourozenců střílel vedle.

Do druhé třetiny vstoupili Středočeši přesilovkou a také po ní pokračovali v náporu, který záhy propsali do střelecké listiny. Rozjetý Pytlík dostal kotouč na křídlo, jeho první pokus propadl za Tomkova záda na brankoviště, útočník Rytířů mohl svou vlastní střelu dorazit a bylo vyrovnáno.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

V dobré šanci se na druhé straně neprosadil kapitán Sukeľ, a tak se slova ujali opět hosté. Kanadský obránce Pietroniro si sjel za kruh a dělovkou k tyči využil přesilovou hru tři sekundy před jejím vypršením. Také on skóroval poprvé v extralize. Kladno mohlo rozdíl ještě navýšit, když Sukeľ seděl na trestné lavici čtyři minuty za vysokou hůl. Neprosadilo se, a tak děkovalo brankáři Lukešovi, když zázračně lapil pokus Sandberga zblízka v poslední minutě druhé části v oslabení. Domácí fanoušci už přitom jásali.

Ve druhé dvacetiminutovce Kladno svého hostitele přestřílelo 14:3. A po druhé přestávce se nesnažilo hubený náskok jen bránit, ale zůstalo aktivní. Když si Ticháček vyměnil puk s Jágrem a dostal ho zpátky před branku, parádním semaforem ho vychytal Tomek. Severočechům pomohla i genialita mistra světa Ondřeje Kašeho, který vyjel zpoza branky, z otočky puk pověsil do horního růžku Lukešovy branky a vyrovnal na 2:2.

Krásný zápas gradoval a téměř vyprodaný Zimní stadion Ivana Hlinky explodoval v závěru, kdy domácí zpečetili svůj obrat. Znovu využili přesilovku, tentokrát díky teči kapitána Sukeľa, který vložil hůl do rány Zileho. Hostům už nepomohla ani bezmála dvouminutová hra bez brankáře.

Třinec – Kometa Brno 1:2sn

Hokejisté Brna zvítězili ve 3. kole extraligy na ledě Třince 2:1 po samostatných nájezdech. Rozstřel rozhodl trefou v první sérii Adam Zbořil a Kometa vyhrála venku i druhý zápas sezony. Oba góly v základní hrací době padly v přesilových hrách. Hosté vedli od 15. minuty tečí kapitána Martina Zaťoviče. Domácí vyrovnali v čase 34:52 brankou Justina Addama, který skóroval v soutěži poprvé.

V sestavě Třince se objevil poprvé od dubnové operace Nestrašil. Úvodní minuty ale patřily Brnu. V gólových šancích minul Ďaloga branku a Flekův bekhend zblízka tlumil v rozkleku Kacetl. Na opačné straně Teplý v přečíslení dva na jednoho vyprášil vyrážečku Postavy.

Skóre se měnilo až v první přesilové hře. Útočný faul Draveckého potrestal Zaťovič, který tečoval nahození Ščotky od modré čáry. Zvýšit mohl v přečíslení Zbořil, ale Kacetl se rychle přesunul.

Statistiky zápasu
Statistiky zápasuLivesport

Šance se rodily v prostřední části hlavně na domácích hokejkách. Vrána ani Daňo neusměrnili prudkou přihrávku do odkryté branky. Hudáček trefil v přečíslení dva na jednoho betony Postavy a v dohrávané akci zblízka minul. Vyrovnání přinesla až početní výhoda. Střela Vrány z pravého kruhu se odrazila do sítě od výstroje Addama, který clonil před brankou.

První větší vzrušení ve třetí části přinesla až 53. minuta, ve které Nestrašil tečoval nahození Vrány od modré čáry. Postava se ale blýskl reflexivním zákrokem a puk vykopl levým betonem. Gól by nejspíš neplatil, rozhodčí signalizoval vysokou hůl. Kometa byla ve třetí části střelecky aktivnější, vytvářela si i závary, ale Kacetl odolal.

V prodloužení měli k bonusovému bodu blíž hosté. V největší šanci Pospíšil nepřelstil Kacetla v přečíslení dva na jednoho. Hosté přesto vyhráli. V první sérii vymetl levý horní roh branky Zbořil a ve čtvrtém kole se ještě prosadil i Pospíšil. Hostující gólman Postava chytil všechny čtyři pokusy domácích a stejně jako v Hradci Králové vychytal výhru s jednou inkasovanou brankou.

Tabulka Tipsport extraligy