Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Odchod se vztyčenou hlavou. Augusta končí na lavičce Liberce, nahradit ho má Pešán

Patrik Augusta se s Libercem loučí po pěti letech.
Patrik Augusta se s Libercem loučí po pěti letech.Profimedia
Po pěti letech se loučí s extraligovým Libercem trenér Patrik Augusta (53), jehož tým vypadl ve čtvrtfinále play off s Hradcem Králové v pátém utkání porážce 4:6. Stejně jako loni po vyřazení se Spartou Bílí Tygři skončili v této fázi sezony po prohře 1:4 na zápasy. Od nové sezony se na lavičku Liberce podle neoficiálních informací vrátí bývalý trenér české reprezentace Filip Pešán (45), jemuž dělal Augusta na severu Čech v ročníku 2018/19 asistenta a následně působil jako hlavní kouč i sportovní ředitel.

"Mně končí kontrakt a uvidíme, co budoucnost přinese. Já odcházím. Dozvěděl jsem se to v relativně dobrém časovém předstihu. Vůbec to neberu jako něco špatného. Pět let je pro mě fantastických v trenérské kariéře, z toho čtyři roky jako hlavní trenér. Odcházím se vztyčenou hlavou," řekl Augusta po utkání novinářům.

"Je to spousta zkušeností, nějaká práce za mnou je. Vychovali jsme s realizačním týmem spoustu mladých kluků, kteří hráli letošní sezonu fantasticky. Na to jsem hrozně hrdý. Máme za sebou Prezidentský pohár, finále, dvě čtvrtfinále. Tak to někdy v hokejovém životě je," podotkl Augusta.

Zažil cestu do finále

Ještě po boku Pešána prožil s Bílými Tygry cestu až do finále a porážku s Třincem 2:4 na zápasy. V dalším ročníku 2019/20 po posunul do role hlavního kouče vyhrál s týmem základní část, ale play off bylo zrušeno kvůli pandemii koronaviru. V roce 2021 opět Liberec prohrál až ve finále s Třincem 1:4 na utkání.

Augusta nechtěl spekulovat, jestli jej covid obral o další možný úspěch před třemi roky. "Nejsem typ člověka, co by říkal: Co by, kdyby. Zažil jsem fantastické časy na střídačce, skvělé zápasy. Ať už to byl rozhodující sedmý zápas na Spartě, teď pátý zápas s Plzní. Můj první domácí zápas se Spartou, který skončil 8:7 v prodloužení. Měl jsem pod rukama spoustu skvělých hráčů. Asi bych to neuzavíral, nevíme, co bude za pár let. Zavírám tuhle sezonu a příští prostě v Liberci nebudu. Co bude dál? Hokejový svět je malý..."

Zatím netuší, jestli bude někde v nejbližší působit. "V tuhle chvíli spíš řeším to, že mě mrzí, že to skončilo, protože ta jízda byla fantastická. Takový hokejový život je. Uvidíme, jestli někde bude nějaká jiná smlouva a co přinesou další dny. Odcházím se vztyčenou hlavou a obrovským respektem k této organizaci. Chci poděkovat majiteli a všem lidem, kteří se na tom podílel, všem hráčům které jsme mohl vést. Byla to pro mě hrdost a přeji této organizaci do budoucna jen to nejlepší," konstatoval.

Pět let v klubu bere jako dlouho dobu. "Nevím, moc lidí asi nemůže říct, že vydrželo na takovém postu pět let. I Radim Rulík to říkal někde před sezonou, za pět let už je člověk trošičku okoukaný. Myslím si, že i vedení cítilo, že je potřeba zase udělat nějakou změnu. Přiznám se, že i pro mě je to nová výzva, uvidíme jestli přijde... Odpočinu si, musím se dát zdravotně do kupy, mám bolavé koleno."

Chyběla střední generace

Liberci chyběly dva body k tomu, aby předstihl v tabulce čtvrtý Hradec Králové. Musel tak o čtvrtfinále bojovat v pětizápasové sérii s Plzní. "Nemůžu říkat, že jsme spokojení, když jsme teď vypadli. To je těžké. Na druhou stranu páté místo v základní části si myslím, že ukazuje nějakou reálnou sílu tohoto mužstva," řekl Augusta.

Poukázal na fakt, že Liberec měl v kádru řadu mladých hráčů. "Bohužel si myslím, že nám chyběla střední generace. I v play off obrovský respekt a klobouk dolů před lídrovstvím Petra Jelínka a starší hráčů. Ale potřebovali jsme trochu víc produktivity, kterou jsme nedostali. Někdy to tak prostě je. Někdy se top hráčům nedaří."

Liberec vypadl s Hradcem v pěti zápasech.
Liberec vypadl s Hradcem v pěti zápasech. @hcbilitygri

Klíčové podle něj bylo, že Bílí Tygři neuhráli proti Mountfieldu ani jeden zápas ze dvou doma. "Měli jsme minimálně jeden zápas urvat. Na druhou stranu musím dát velký respekt k soupeři. Hrál dobře, posunul hru zase o level výš. Byli v určitých fázích hladovější, měli lepší pohyb."

Poslední dva zápasy odchytala dvojka Jakub Neužil a zdravotně indisponovaný Petr Kváča zůstal jen na lavičce. "Kuba chytal výborně, Kvaky nemohl do brány. Tak to je. Kuba odchytal oba dva zápasy parádně. Neměl to vůbec jednoduché a my jsme předtím prohráli i s Kvakym. Vůbec bych se tím nezaobíral," dodal Augusta.

Mountfield HK –⁠ Liberec 6:4