Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Litvínov uhájil extraligovou neporazitelnost. Pardubice znovu padly, Kladno skolilo mistra

Aktualizováno
Nicolas Hlava zvyšoval proti Motoru na 2:1.
Nicolas Hlava zvyšoval proti Motoru na 2:1.ČTK / Hájek Ondřej
Litvínov v sedmém kole Tipsport extraligy uhájil neporazitelnost v nové sezoně, když si poradil s Českými Budějovicemi 5:1 a uštědřil jim čtvrtou porážku v řadě. O čtyři góly vyhrál i Mountfield HK, jenž doma smetl Plzeň. Na druhé místo mohly poskočit Pardubice, nakonec ale prohrály s tápající Kometou 2:3 po prodloužení. Hokejisté Kladna si poradili s úřadujícím mistrem z Třince 3:2.

Litvínov – České Budějovice 5:1

Ráz první třetiny určovaly přesilové hry. Jihočeši v úvodu nevyužili čtyřminutovou přesilovku při Pekařově vyloučení, nedokázali skórovat při Vopelkově zkráceném trestu, sami naopak hned v prvním oslabení inkasovali. Gól pro kapitána Sukeľa připravil chytrou přihrávkou Hlava. Slovenský reprezentant si tak připsal jubilejní stý bod v extralize.

Motor měl výraznou střeleckou převahu, v 19. minutě se do velké šance dostal Toman, vyrovnat ale dokázal až 38 sekund po začátku druhé třetiny Kovařčík, který prostřelil Zajíčka. Za Vervu mohl rychle odpovědět Sukeľ, z dobré pozice mezi kruhy ale Strmeně nepřekonal a hostující obrana ustála i následný závar.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

České Budějovice měly herně navrch, opět ale doplatily na nedisciplinovanost. V oslabení je nejprve mohl z brejku posunout do vedení Beránek, Zajíček byl ale připraven. Pýcha ale hned po návratu z trestné na led opět fauloval a Severočeši v přesilové hře udeřili. McIsaacovu střelu ideálně tečoval Hlava. Jen o 18 sekund později se navíc domácí radovali opět, když za záda Strmeně zapadla Czuczmanova střela od modré čáry.

V poslední třetině se v brance hostů objevil Klouček, jenž si poradil s nepříjemnou střelou Davida Kašeho, po rychlém protiútoku a zakončení Sukeľa mu zřejmě pomohla tyč. Jihočeši již duel nedokázali zdramatizovat, naopak ještě při power play dvakrát inkasovali.

Brno – Pardubice 3:2p

Oba týmy nastoupily do utkání s velmi početnou marodkou. Zatímco Pardubice nasadily mladé hráče, Kometa vsadila na zkušenost a díry zalepili obránci Smetana a Švrček. Sotva se však diváci usadili na svá místa na tribunách, Dynamo vedlo. Poulíček vybojoval nahozený kotouč u mantinelu, poslal ho na obránce Čerešňáka, jehož bomba od modré čáry zapadla do Postavovy sítě.

Kometa chtěla s výsledkem něco udělat, střelecké pokusy vyslal Pospíšil a pak také Ďaloga, ale Vomáčka si vždy bezpečně poradil. Několik ošemetných situací musel řešit i domácí gólman, ale v hodně podprůměrné první třetině si diváci na své rozhodně nepřišli.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Druhá část hry nabídla daleko výživnější hokej, který se fanouškům musel líbit. Brňané jednoznačně přidali, soupeře neustále tlačili a dočkali se vyrovnání. Na trestné lavici seděl ve 24. minutě Vála a jeho přestupek potrestal po Pospíšilově přihrávce na zadní tyč Rachůnek. Slovenský reprezentant Pospíšil byl hodně vidět i nadále, ať už v negativním nebo pozitivních duchu. Domácí tým po vstřelené brance pokračovat v aktivitě, ale vyhlášený bouřlivák se nechal zbytečně vyloučit a toho využil těsně před polovinou utkání Martin Kaut, jenž si najel na levý kruh a Postavu překonal ranou nad beton.

Ale ani tohle Kometu a Pospíšila nezlomilo, jeho "one man show" totiž pokračovala. Slovenský nezmar se zdravě naštval a dál bavil tribuny. Po jeho přesné kolmé přihrávce na levý kruh našel svého krajana Marcinka a ten procedil kotouč za Vomáčkova záda. Následně Moravané skvělé zvládli oslabení, ve kterém si navíc připsali dvě gólovky po střelách Kose a Fleka. A v samotném závěru mohl své představení orámovat v přesilovce znovu Pospíšil, který sám zaparkovaný před Vomáčkou nechal vyniknout pouze pardubického gólmana.

Poslední dějství bylo vyrovnané. První šanci vyslal v této pasáži hry Červenka, ale Postava kapitánovi letošních mistrů světa vystavil betony stopku. Na druhé straně se do toho opřel v přesilovce Rachůnek, ale přestřelil. Závěrečná pětiminutovka třetí třetiny byla napínavá, každý chtěl rozhodnout. Zbořil z levé strany našel před branku najíždějícího Marcinka, jenž dokázal usměrnit puk na branku, nicméně Vomáčka si poradil. Pak zahrozil Červenka a fantastický Postava jej vychytal. O tom, že se půjde do prodloužení rozhodl Cingel, který v přesilovce nepřekonal ani nadvakrát východočeského brankáře.

V nastavení dohrávala Kometa přesilovku, kterou však nevyužila. Nicméně hrálo se neustále bez přerušení a netradičně při hře čtyři na čtyři. Kometa pak dostala výhodu další přesilovky. Sedm vteřin před koncem odmítl nájezdy Zbořil, který s vypětím všech sil procedil puk pod ležícím Vomáčkou.

Kladno – Třinec 3:2

Zatímco Třinec svoji první přesilovou hru v zápase nevyužil, Kladno ano. Filipovu střelu tečoval bránící hráč, takže Kacetl puk jen vyrazil před sebe a Jarůšek jej zvedl nad jeho beton. Brzy nato mohl zvýšit u tyčky stojící Jágr, ale branku minul.

Ve druhé třetině Oceláři dvakrát vyrovnali a vždy po nahození od modré čáry. Při prvním v podání Adámka měl domácí brankář Brízgala zakrytý výhled, při druhém z hole Ciencialy vložili puku do cesty hokejku dva domácí hráči a ten druhý, Nemčík, jej vychýlil mimo dosah kladenského gólmana.

Středočeši si dvakrát vedení vzali zpátky. Nejdříve v polovině zápasu, kdy skončil Strnadův švih nad Kacetlovou lapačkou. A ve střelecky plodné čtyřminutovce, během níž padly tři branky, se prosadil z dorážky i Melka. Kladno ještě mohlo navýšit náskok v oslabení, Strnad byl sám před gólmanem Třince, jenže ten fintu s prostrčením puku a hokejky mezi nohama přečetl.

Zkraje třetí dvacetiminutovky dostal mistr ideální možnost na srovnání. Nejprve čtyřminutovou přesilovku za Pietronirův faul vysokou holí, který rozhodčí zkoumali na tabletu. Když brzy nato Nemčík hákoval, hosté měli dvojnásobnou početní výhodu v délce 108 sekund.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Rytíře však podržel jejich brankář Brízgala. V závěru měli hosté opět šanci na přesilovku za vyloučení Jágra za podrážení, které vzbudilo na domácí straně nevoli za podrážení. Rytíři však puky vyhazovali a pak sklidili ovace bouřících ochozů. Nic na tom nezměnila ani krátká třinecká power play, kterou ztížil Daňův faul.

Liberec – Karlovy Vary 4:2

Liberec vstoupil do utkání aktivně a hned v úvodu měl dobrou příležitost Faško-Rudáš, ani nadvakrát ale Frodla nepřekonal. Ve 3. minutě už se ale Bílí Tygři mohli radovat, skrytou ranou zápěstím otevřel skóre zápasu Galvas. Severočeši se ale ze svého vedení netěšili příliš dlouho, v následné přesilovce Energie vyrovnal šťastnou trefou Beránek.

V polovině první třetiny mohli jít hosté z rychlého protiútoku do vedení, Redlicha ale vychytal Kváča. Poté hráli domácí přesilovku, ale Frodla prakticky neohrozili. V samém závěru ještě nebezpečně pálil Kupšo, Kváča ale ukryl jeho střelu v lapačce.

V úvodu druhého dějství hráli v početní výhodě také Západočeši, do vedení šli ale ve vlastním oslabení domácí. Faško-Rudáš vybojoval dobrým forčekingem kotouč za brankou Energie a naservíroval ho Klímovi, který nedal Frodlovi sebemenší šanci. Chvíli poté mohl na rozdíl dvou branek zvýšit Musil, v dobré pozici ale nezakončil ideálně.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Lépe se vedlo v početní výhodě Faško-Rudášovi, který po přihrávce Lantošiho střelou bez přípravy propálil Frodla a Liberec vedl o dvě branky. A pro Karlovarské bylo ještě hůře, když ve 33. minutě utkání procedil počtvrté kotouč za Frodlova záda důrazný Ryšavý.

Na začátku třetí části měl snížení na hokejce Kupčo, těsně však minul poloodkrytou Kváčovu branku. Následně hráli Liberečtí v početní výhodě, Frodl ale hosty podržel. Pátý gól Severočechů mohl z přečíslení dvou na jednou přidat Thomas, Frodl však vytáhnul fantastický zákrok. Energie se musela stále více tlačit dopředu, narážela ale na dobře zformovanou obranu domácích. V 59. minutě ale ještě dal konečnou podobu výsledku svou trefou hostující Moravec.

Mountfield HK – Plzeň 4:0

Plzeň po dvou výhrách v řadě nastoupila s vyčkávací taktikou, domácí se však od Pavlíkovy dorážky po minutě hry marně probíjeli soupeřovou defenzivou a čekali na šance. Protrápili se i první přesilovkou, přesto v závěru úvodní třetiny dvakrát udeřili zásluhou obránců. Kalina z druhé vlny využil přečíslení po nahrávce Dmowského a čtyři sekundy před sirénou se Pláněk opřel do křižné nabídky Šťastného.

Kritickou pasáž Indiánů neukončila ani přestávka, jen 23 sekund po návratu do hry totiž inkasovali i z Jerglovy dorážky. Hradecký útočník zaznamenal svůj dvoustý bod v extralize. Hosté vyslali na branku do poloviny utkání pouhých šest střel.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Příliš je neoživily ani dvě početní výhody, v té druhé mohl naopak udeřit Pavlík a Hrenák chvíli předtím zakročil i proti volnému McCormackovi. Snad jen po chybné Perretově rozehrávce bylo hráčům Mountfieldu horko, Škorvánek přesto dál držel neprůstřelnost.

Sympatické gesto fair play předvedl plzeňský útočník Lalancette, jenž při prvním návratu na led svého bývalého klubu odvolal trest pro Perreta. I díky tomu Mountfield ve 47. minutě přidal čtvrtý gól a třetí od obránce, když z dálky přesně vypálil do rohu branky Freibergs. Hokejisté Škody měli ve třetí třetině nejblíž k odmazání nuly na kontě vstřelených branek, uvolněného soupeře přestříleli, ale na Škorvánka si nepřišli Hauser či Lev. Slovenský brankář tak zaznamenal nejen své první vítězství v české extralize, ale rovnou i první čisté konto.

Tabulka Tipsport extraligy