Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ze zámoří zpátky do Evropy. Zadina se stěhuje do Švýcarska, na dva roky se upsal Davosu

Filip Zadina bude nově oblékat barvy Davosu.
Filip Zadina bude nově oblékat barvy Davosu.@HCD_offiziell
Český útočník Filip Zadina (24) bude nově oblékat dres Davosu. Odchovanec pardubického hokeje, jenž byl mimochodem v létě spojován také s Dynamem, odehrál ve slavné NHL 262 utkání, během nichž posbíral bilanci 41+50. Další kanadské body už ale bude shromažďovat v nejúspěšnějším švýcarském klubu, kterému se upsal na dva roky.

Zadina strávil v NHL dohromady šest sezon. V roce 2018 si jej vybral jako čtyřku draftu Detroit, ale s Red Wings se dohodl loni na předčasném konci smlouvy ještě na dva roky a zbývajícího příjmu 4,56 milionu dolarů. Sharks se upsal na rok za 1,1 milionu.

Za San Jose odehrál Zadina 72 zápasů a připsal si 23 bodů za 13 branek a 10 asistencí. O bod zaostal za svým maximem z ročníku 2021/22, na které dosáhl v 74 duelech, ale v počtu gólů překonal tehdejších deset. Celkově v NHL odehrál 262 utkání a nasbíral 91 bodů za 41 gólů a 50 přihrávek.

"Filip i přes svůj nízký věk přináší spoustu zkušeností a ofenzivních kvalit. Je ještě velmi mladý a ještě nevyčerpal svůj potenciál. Filip bude jedním ze sedmi cizinců v kádru. To dává trenérskému týmu více možností, jak v každém zápase postavit na led ten nejlepší tým," uvedl generální manažer Davosu Jan Alston.

Do Severní Ameriky odešel Zadina z extraligových Pardubic už v roce 2017 a rok strávil v Halifaxu v QMJHL. Působil i na farmě Detroitu v Grand Rapids v AHL a při pandemii koronaviru na začátku sezony 2020/21 nastupoval za Třinec, kde v té době pracoval jako asistent jeho otec Marek Zadina, současný kouč Pardubic.

Zadina naposledy oblékal dres San Jose.
Zadina naposledy oblékal dres San Jose.Profimedia

V české reprezentaci má na kontě 17 zápasů a devět bodů za šest gólů a tři asistence. Letos za ni nastoupil na Betano Hockey Games v Brně při porážce s Finskem 1:4, do kádru pro světový šampionát se nedostal.

V týmu Davosu se Zadina setká s dalším českým útočníkem Matějem Stránským. Letošního mistra světa z Prahy čeká v klubu už čtvrtý ročník.

Další výměny a spekulace